tisdag 12 juni 2012

Australien


Oftast när jag har varit ute och rest i världen, har jag besökt vänner och bekanta. Det har inte blivit så mycket turist saker gjorda, utan mer att uppleva en annan vardag än min egen. Vilket jag tycker är jätteroligt! Men ibland så blir det upplevelseresor, och sådan var jag och en god vän ute på för ett par år sedan, då vi tillbringade 3 veckor i Australien. Vill man läsa om Australien har vi på biblioteket en del böcker från olika förlag. Min favorit är den från Första Klass reseguider, du hittar den och de andra på hylla Nra. Det finns också två fakta DVD att låna hem och titta på.

Det som jag vill berätta mer om här på vår resevecka, är mina tips på roliga och intressanta saker att göra i och runt Perth och Sydney i Australien.


Perth ligger på Australiens västkust och har ungefär 1,3 miljoner invånare. Staden startade som en fri koloni 1829 och är idag en härlig mix mellan gammalt och nytt.

Strax utanför centrum finns Kings Park, ett nästan 4000 km2 stort parkområde. Hela området är inte 'uppodlat', utan det finns stora ytor vild natur. I de organiserade delarna av parken finns många gångvägar att välja på, för att strosa runt och titta på olika träd, växter och monument. Flera gånger i veckan kan man också följa med på guidade turen och få veta mer om det som parken innehåller. 

En av parkens gångvägar, går via en hög bro (Lotterywest Federation walkway), som ger en fantastisk utsikt över delar av Pert. Det känns nästan som att gå uppe bland träden! En nästan ännu bättre utsikt har man från DNA-tornet (heter så på grund av formen).
Guidade turen finns till massor av olika saker i staden och för det mesta är de gratis. Vi följde med på en stadsvandring som hade fokus på byggnader från kolonialtiden. En del av dem var byggda av straffångar, som det gamla stadshuset, och det är spännande att höra olika detaljer om byggnaderna.

30 minuters tågfärd söder om Perth ligger Fremantle.

I Fremantle finns ett gammalt fängelse som byggdes av straffångar 1855, men användes ända fram till 1991. Idag är det museum och den guidade rundturen genom de olika byggnaderna är fascinerande och skrämamnde och värd varenda krona. Guiden vi hade gjorde ett otroligt bra jobb med att få fängelsets historia levande.

I Fremantle finns också ett skeppsvraksmuseum. Vattnen utmed kusten kan vara förrädiska att segla i och på museet kan man bland annat följa det stora segelfartyget Batavias spännade öde. Hon råkade ut för både skeppsbrott och myteri. I ett rum av muséet har man placerat en del av skeppet som har hämtats upp och det fick mig som besökare att hissna, när jag insåg hur stort Batavia var.

  
Om man som jag och mitt resesällskap bor på ett ställe under en resa, kan ett bra sätt att se mer av omgivningarna vara att göra en dagsutflykt. Utanför Perth finns Nambung National Park och Pinnacles öknen. Det är en stenstods öken precis vid havet, med hundratals små och stora stenar. Det är en fascinerande syn och väl värd resan dit.Sydney är nog välbekant för de flesta. Staden ligger på Australiens östkust, är landets äldsta (grundades 1788) och har cirka 3,8 miljoner invånare.

Nere vid Darling Harbour ligger Chinese Garden of Friendship. Trädgården är ett resultat på vänskapen mellan Sydney och den kinesiska staden Guangzhou. Den är en oas mitt i stadsmyllret, med dammar, vattenfall, bambu och tehus.


Vill man unna sig något riktigt mumsigt och gillar choklad, kan jag med varm hand rekommendera en fikapaus på en av Max Brenners chokladcaféer/restauranger. Allt på menyn innehåller choklad, vad sägs om chokladpannkakor? Eller varför inte våfflor med choklad, färsk frukt och vispgrädde? Och så varm choklad att dricka förstås!


Sydney är stort och när man rör sig på gatorna kan det vara svårt att riktigt inse vidden av staden. Gör därför gärna ett besök i Sydney Tower. Det är drygt 300 meter högt och utsikten från det runda obseravtionsrummet är fantastisk.

Ett kul sätt att ta sig runt i centrum, är att åka Monorail. Eftersom det går en bit ovanför marken ser man en hel del därifrån också.En riktigt historisk plats att besöka, finns i Kamay Botany Bay National Park strax söder om Sydney. Här i Kurnell kan man se den faktiska platsen som James Cook landsteg på. I parken finns också ett besökscenter med en intressant utsällning om Cook.
Dagsutflykter från Sydney finns det massor, och har man inte klaustrofobi är Jenolan grottorna en otrolig upplevelse. Idag är 14 av grottorna dokumentarade men hela tiden upptäcks nya. Alla grottorna är inte öppna för turister, men Lukas grottan är det. Den guidade turen tar ett par timmar och är många många trappsteg lång, men bjuder på helt fantastiska kreationer.


Har du också besökt Australien? Vad är dina favoriter?

/Marie

2 kommentarer:

 1. Jag har också haft turen och glädjen att kunna besöka Australien och en av höjdpunkterna var Ayers Rock, en annan var valsafarin då vi fick se knölvalar! Hela resan var ett minne för livet:)! /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ayers Rock/Uluru var mäktigt!
   Marie

   Radera