onsdag 24 augusti 2011

Spännande programpunkter på tema mod & överlevnad

Nu rivstartar vi hösten med tre spännande programpunkter på Katrineholms bibliotek och Kulturhuset Ängeln! Parallellt kör vi högtryck på våra bloggar, här på Blandad konfekt och på Bubblan i bibblan med massor av läsinspiration på temat mod och överlevnad. 

Först ut är utställningen om Himmlers massör, Felix Kersten, på Katrineholms konsthall. Det handlar om mod och anpassning och att överleva till varje pris. Läs mer här.

I samband med utställningen kommer författaren, filmaren och regissören Lena Einhorn till höstens första Litterära Kafé den 1 september. Med utgångspunkt i sin film Handelsresande i liv, berättar hon mer bl.a. om Felix Kersten och Gilel Storch. Kom, lyssna och fika!
Filmen Handelsresande i liv visas sen på Kulturhuset Ängeln den 8 september. Filmen fick Prix Europa 1999 och handlar om en lettisk-judisk flykting som anländer till Sverige 1940. 

Mod och överlevnad förknippas ofta med andra världskriget och med personer som gjorde hjältemodiga insatser för att hjälpa judarna. Och det med rätta. Men mod och överlevnad kan också vara mycket mer. 

Mod kan vara att komma över sina egna rädslor och att utmana sig själv i vardagen. Mod kan vara att säga ifrån när någon uttalar sig fördomsfullt eller rasistiskt. Eller att våga hjälpa en klasskompis som blir mobbad. 

Och att överleva, det kan betyda väldigt många olika saker. Att överleva fattigdom, eller ett ofrivilligt äventyr i Kalahariöknen. Eller ett frivilligt äventyr på skidor till Nordpolen. Vi har valt att tolka temat fritt och stort, för att kunna tipsa er om så mycket bra litteratur som möjligt!

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar