måndag 15 augusti 2011

Chimamanda Adichie på TED

Något som jag ofta tänker på är hur fler människors berättelser ska få plats i vår vardag. Hur gör vi för att skapa tolerans och förståelse? 

Vikten av att ge plats för många berättelser i litteraturen spelar roll i detta. Författaren Chimamanda Ngozi Adichie höll för dryga två år sedan det skarpa och tänkvärda föredraget The danger of a single story. I detta pratar hon med utgångspunkt i sig själv och sina erfarenheter om läsning, fördomar och faran med att bara höra en enda berättelse om en människa eller ett land. Det räcker inte med versioner av samma berättelse eftersom varken människor eller verkligheten är så enkel. 

 

"Stories can break the dignity of a people. But stories can also repair that broken dignity."

Detta föredrag finns på TED Talks som är en fantastiskt bra källa för att finna eller bara ramla över inspiration. På TED Talks (TED står förresten för Technology, Entertainment, Design) finns inspelade kortare föredrag från de årliga TED-konferenserna där den bakomliggande tanken är att sprida "ideas worth spreading". Där har jag otaliga gånger hittat människor som engagerat och tillgängligt formulerat bra, spännande och intressanta tankar. Om det mesta.

(Det går också att få TED Talks textade på olika språk. Du kan se ovanstående föredrag direkt från TED Talks genom att att klicka här och därigenom välja att få det textat på exempelvis svenska.)

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar