fredag 19 augusti 2011

All världens uttal på Forvo

Undrade du också hur namnet på den där isländska vulkanen som fick utbrott och lamslog flygtrafiken våren 2010 egentligen uttalades? Eller funderar du på hur croissant faktiskt uttalas på franska?

I det sociala uttalslexikonet Forvo finns hjälpen. För närvarande finns här över en miljon ord på sammanlagt 279 språk. De språk som det i nuläget finns flest uttal på är engelska, ryska och portugisiska.


Den sociala dimensionen ligger i att det är Forvos användare runtom i världen som själva lägger till ord och uttal samt kommer med förfrågningar om uttal på ord. Genom att skapa ditt eget konto kan du själv spela in uttal av ord på ditt språk och på så sätt hjälpa andra. Det går också att diskutera och kommentera andras uttal. 
 
Du kan ha användning för Forvo om du har funderingar kring uttal av ett ord (eller kanske rentutav vill bidra med uttal), om du vill öva glosor eller bara få känsla för ljuden i ett språk.

Det finns också en Lyssna- och lär-funktion där trettio slumpmässiga ord på olika språk väljs ut. Sen är det bara att lyssna på uttalen. Väldigt roligt och intressant! Inte minst om du precis som jag är språkfascinerad.

/Victoria 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar