tisdag 5 oktober 2010

Urhunden - prisade serier

Bättre sent än aldrig - för en dryg vecka sedan, på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, delade Seriefrämjandet ut Urhundenplaketten ut för 24:e gången. Urhunden är Sveriges finaste pris för serieskapare.

Priset för 2009 års bästa originalsvenska seriealbum gick till Frances 1 av Joanna Hellgren. Juryns motivering var: "Joanna Hellgrens "Frances 1" får Urhunden 2010 för hennes unika konstnärliga uttryck och suveräna känsla för serieberättandet, som skapar en helgjuten berättelse. Personskildringarna är trovärdiga och engagerande ned till minsta biroll."

Priset för 2009 års bästa till svenska översatta seriealbum gick till Husfrid av Alison Bechdel. Juryns motivering var: "Alison Bechdels "Husfrid" är en storslagen familjehistoria. Skildringen av serieskaparens far och hennes relation till honom är intellektuell och litterär, samtidigt som den är engagerande och medmänsklig. En serieroman i ordets rätta bemärkelse."



Jag har läst båda dessa serier och älskade dem! Du kan läsa mer om Husfrid i ett tidigare inlägg. Alldeles nyligen gavs Frances 2 ut - den andra delen i trilogin om den egensinniga flickan Frances.

Läs mer på Seriefrämjandets webbplats.

Låna Frances 1 på biblioteket.
Låna Husfrid på biblioteket.

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar