torsdag 28 oktober 2010

I Dan Browns fotspår

Det finns flera deckare som åtminstone gör sken av att de bygger på historiska fakta eller myter kring olika fenomen. Hur mycket av innehållet som i själva verket är fakta går ofta att diskutera, men det behöver ju inte göra boken mindre läsvärd. De flesta spännande myter eller faktiska händelser i historien har behandlats i olika skönlitterära böcker. Dan Browns böcker, som till exempel Änglar och demoner, DaVinci-koden och Den förlorade symbolen känner nog de flesta till redan, men det finns ett flertal andra som jag tycker både är bättre och mer spännande. Några exempel är Elizabeth Kostovas Historikern som behandlar Drakulalegenden, Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell som handlar om flera av myterna kring och en del fakta om William Shakespeare och en av de senare är Angelologi – änglarnas tecken av Danielle Trussoni som tar upp myterna runt änglar på olika sätt.


Det ligger ofta mycket arbete bakom dessa böcker. Författarna har ett stort intresse för ämnet de skriver om och har läst mycket om ämnena. Detta kan både vara av godo och ondo. Ibland leder det till att författaren vill få in så mycket som möjligt av ämnet som de är så intresserade av och har läst så mycket om i sin bok och allt är inte alltid relevant för historien de vill berätta. Men om man som läsare redan har, eller genom läsningen skapar ett intresse för ämnet så gör detta inte så mycket.

Efter Dan Browns succé kom det en uppsjö av liknande böcker, varav vissa blev skrivna i hast och inte alls håller samma kvalité. Men uppenbarligen finns det en stor grupp läsare (däribland jag själv) som tycker om att förlora sig in i en värld av hemliga sällskap, bortgömda skatter och djupt rotade mysterier.
/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar