fredag 1 oktober 2010

Arnaldur Indridason

Mörka strömmar är del två i en kvartett böcker som är planerade av författaren Arnaldur Indridason. Den är en fristående fortsättning på Frostnätter som utkom 2009. Del tre heter Svarta skyar och planeras komma ut under 2011 och den sista delen ges ut på Island under hösten 2010 och har inte översatts till svenska än.

Jag väntar ivrigt på del tre occh fyra, nu när jag precis lagt ifrån mig Mörka strömmar som var ruggigt läskig.



Kriminalinspektör Elinborg får för första gången ta hand om en utredning själv eftersom hennes kollega Erlendur har gett sig iväg på en resa till sina barndomstrakter på östra Island.

Det som möter henne när hon kommer in i en lägenhet i centrala Reykjavik är en mördad man som fått halsen avskuren och han har även ett flertal skärsår på halsen. Han har en insvängd, tajt t-shirt på sig med texten San Francisco på framsidan och byxorna ligger kring hans fötter.
Någon vitt skymtas i svalget...
En lila ullsjal hittas under sängen med en speciell doft som Elinborg känner igen, doften för henne vidare i utredningen mot en butik som bla säljer kryddor och grytor av en viss typ.
Men är det även andra märkliga dofter i lägenheten som har någon betydelse?

Envist fortsätter Elinborg nysta och rota i den döde mannens förflutna och hon följer spåren bakåt tiden för att försöka utröna motivet.
Hon hamnar i en avlägsen lantortsby som är på väg att dö eftersom fisket inte längre är en inkomstkälla för byborna, vad är det för mörka hemligheter som människorna döljer?

Läs den och rys!

Mörka strömmar är den sjunde boken som är översatt till svenska, och andra titlar är Kvinna i grönt, Änglarösten, Vinterstaden, Mannen i sjön och Glasbruket.

På Kulturhuset Ängelns bibliotek hittar du dem i deckarrummet.
Välkommen in!

//Anette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar