fredag 29 oktober 2010

Fler om böcker

Foto: Mark Probst http://www.flickr.com/photos/schani/14508908/
Får du inte nog av att läsa om böcker? Då finns det många fler bokbloggar att följa - bloggar som skriver om litteratur - så många att antalet ibland känns oändligt. Litteraturintresset är med andra ord stort ute i landet. Här är några tips!

Letar du efter texter om en viss titel kan du testa att söka efter den via sidan Boksök.

Sveriges mest lästa bokblogg är Bokhora som har 15 000 besök i veckan och drivs av fem storläsare på deras fritid. Bokhora har också sammanställt en länklista med tips på olika bokbloggar.

På sidan Svenska bokbloggar hittar du också massor av tips.

Förutom Bokhora skulle jag själv vilja tipsa om:
Dagens bok som mer liknar traditionella litteraturrecensioner.
SF-bokhandeln i Malmös blogg som ganska nördigt skriver om SF, fantastik och skräck.
Långa svansen som drivs av Stockholms stadsbibliotek och handlar om lite äldre svensk litteratur.

Har du någon favoritbokblogg? Tipsa gärna i kommentarerna!

Bokbloggar diskuteras lite nu och då i media och jämförs ofta med ett nedlåtande tonfall med den mer högtstående litteraturkritiken. Ja, visst skriver bokbloggare ofta om lästa böcker i positiva ordalag och kanske analyseras texterna inte alltid på djupet (även om man verkligen inte ska dra alla över en kam), men det är nog inte heller meningen. Snarare är väl bokbloggar som en ständigt pågående bokcirkel med samtal om läsning och helt enkelt nya lästips. Vi på biblioteket har ett uttalat syfte med den här bloggen; att tipsa om böcker och andra medier som vi tycker är särskilt bra. Vad tycker du, skulle det vara intressant om vi ibland var mer kritiska och analyserande?

Här är fler som har skrivit om debatten:
Lyrans noblesser
Bokmania
Om böcker som jag hunnit läsa
Känslorna mot kritiken, artikel i Dagens nyheter

/Sara Britta

torsdag 28 oktober 2010

I Dan Browns fotspår

Det finns flera deckare som åtminstone gör sken av att de bygger på historiska fakta eller myter kring olika fenomen. Hur mycket av innehållet som i själva verket är fakta går ofta att diskutera, men det behöver ju inte göra boken mindre läsvärd. De flesta spännande myter eller faktiska händelser i historien har behandlats i olika skönlitterära böcker. Dan Browns böcker, som till exempel Änglar och demoner, DaVinci-koden och Den förlorade symbolen känner nog de flesta till redan, men det finns ett flertal andra som jag tycker både är bättre och mer spännande. Några exempel är Elizabeth Kostovas Historikern som behandlar Drakulalegenden, Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell som handlar om flera av myterna kring och en del fakta om William Shakespeare och en av de senare är Angelologi – änglarnas tecken av Danielle Trussoni som tar upp myterna runt änglar på olika sätt.


Det ligger ofta mycket arbete bakom dessa böcker. Författarna har ett stort intresse för ämnet de skriver om och har läst mycket om ämnena. Detta kan både vara av godo och ondo. Ibland leder det till att författaren vill få in så mycket som möjligt av ämnet som de är så intresserade av och har läst så mycket om i sin bok och allt är inte alltid relevant för historien de vill berätta. Men om man som läsare redan har, eller genom läsningen skapar ett intresse för ämnet så gör detta inte så mycket.

Efter Dan Browns succé kom det en uppsjö av liknande böcker, varav vissa blev skrivna i hast och inte alls håller samma kvalité. Men uppenbarligen finns det en stor grupp läsare (däribland jag själv) som tycker om att förlora sig in i en värld av hemliga sällskap, bortgömda skatter och djupt rotade mysterier.
/Linda

fredag 22 oktober 2010

Gissa texten

Känner du igen de här raderna?
"Det står en vacker flicka i en bokhandel i Flen och drömmer ibland böcker så allén."
Eller denna?
"Må mörkrets furste dra sitt svärd hotande och vred, han förgås, men i mitt hjärtas land skall råda fred."
Hur är det med den här?
"Det säjs att ovan molnen är himlen alltid blå, men det kan va' svårt att tro när man inte ser den."
De här textraderna har jag tagit ur en av böckerna som står på hyllorna med signum X, alltså noter - sång- och visböcker.

Det finns en blandning av allsköns slag på hyllmetrarna som går under beteckningen X.
Tex böcker som går under namnet Visor, men de är av väldigt skiftande karaktär; Stora önskevisboken, Vispop, Bellman, Sommarsånger, Taube och Barnvisor.

Du kan välja mellan böcker med övningar för olika typer av instrument; ex piano, blåsinstrument, dragspel, flöjt, oboe, saxofon osv. Ibland finns det en CD-skiva till dessa böcker.

Under signum X samlas även musik inom olika genrer, såsom Dramatisk och scenisk musik, Religiös musik, Västerländs musik, Jazz, Rock- och Populärmusik.

Sjunger du i kör så finns det böcker för det också; Stora körboken, Julkören, Stämsångboken m.fl.

Föredrar du att sjunga solo?
Då är det bara att välja bland allt material som står och väntar i hyllorna, några exempel är Deep Blues, Hits (olika år), The all-time greatest love songs, Minibumper book of classic hits.

Här finns det även möjligheter att hitta musik (i notformat) från särskilda artister; Beatles, Cohen, Dylan, Gärdestad eller Rolling Stones bl.a.

Söker du något annat och det skulle vara så att vi inte har det hos oss så gör vi gärna ett fjärrlån, alltså ett lån från ett bibliotek utanför kommunen.

Välkommen in och botanisera!

//Anette, som ska på en Peter Jöback-konsert ikväll.


onsdag 20 oktober 2010

Augustnomineringar

I måndags tillkännagavs nomineringarna till Augustpriset! Augustpriset delas ut varje år av Svenska Förläggarförening, i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna avslöjas vid Augustgalan den 22 november, med start kl 17.30.
Årets nominerade blev:

Spill. En damroman av Sigrid Combüchen
Ränderna av Magnus Florin
Livdikt av Johan Jönsson
Darling River av Sara Stridsberg
Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist
Ingersonetterna av Magnus William-Olsson

Vargen – den jagade jägaren av Henrik Ekman
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer
Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton
Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis
Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudarabien av Tina Thunander

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström
Det händer nu av Sofia Nordin
Tänk om… av Lena Sjöberg

På biblioteket har vi samlat de nominerade böckerna, på en av de svarta skyltmöblerna vid Ljusgården. De titlar vi inte redan hade, har vi beställt och ställer dit så fort de kommer.

Svenska Förlaggareföreningen delar också ut Lilla Augustpriset. För att tävla om detta, måste man vara mellan 16-20 år. För att se de nominerade bidragen och rösta på den du tycker ska vinna, klickar du HÄR.


Information om priser, tider och regler, finns på Augustprisets hemsida.

/Marie

torsdag 14 oktober 2010

Populärast på biblioteket

Foto: ginnerobot, Flickr.com

Vad lånas mest på biblioteket i Katrineholm? Mycket deckare, men också en och annan klassiker. Här är topplistor för utlåningen på biblioteken juli-september 2010.

Skönlitteratur för vuxna
Skönlitteratur för barn och ungdom

Facklitteratur för vuxna
Facklitteratur för barn och ungdom

Spelfilm för vuxna
Spelfilm för barn och ungdom

Reservera gärna någon av titlarna om du blir nyfiken - eller låna något annat som du tycker borde hamna på topplistan.

/Sara Britta

måndag 11 oktober 2010

Naxos Spoken Word Library

Ljudböcker är något som många tycker är väldigt avslappnande att lyssna på. Att lyssna på en bok kan göra den tråkigaste syssla betydligt lättare att få gjord. Om man får drömma sig bort i en spännande historia medan man till exempel tar hand om strykningen så vill man nog stryka lite oftare!

På biblioteket har vi en massa bra ljudböcker att låna som cd, mp3 eller att lyssna på via internet. Tjänsten Naxos Spoken Word Library där du loggar in med hjälp av ditt lånekort kan jag verkligen rekommendera. Här kan du lyssna på klassiska verk på engelska och tyska såsom Pride and Prejudice eller Bröderna Grimms sagor på originalspråk. Utbudet är stort och tycker man om att lyssna på böcker på engelska tror jag att de flesta kan hitta något som passar här.

Själv har jag fastnat i Georgette Heyers böcker. På Naxos Spoken Word Library finns fyra av hennes böcker att lyssna på, Cotillion, Venetia, Sylvester och The Convenient Marriage. Tre av dem är dessutom inlästa av en av mina favoritskådespelare, Richard Armitage.

Georgette Heyer var en mycket produktiv författare som bland annat skrev romantiska romaner som utspelade sig i England under tidigt 1800-tal. Hon inspirerades till stor del av Jane Austen, både vad gäller ämnen och ton. Själv levde Heyer i England dryga 100 år senare än den tiden hon skriver om. Även om man inte kan säga att Heyer levde upp till sin förebild, Austen när det gäller kvalitén så tycker jag definitivt att hennes böcker är lyssnarvärda.

För att hitta till Naxos Spoken Word Library titta på bibliotekets sida för Databaser och e-medietjänster , klicka dig sedan vidare och skriv in ditt lånekortsnummer i rutan.

/Linda



 

fredag 8 oktober 2010

Världens barn

Något som jag är väldigt förtjust i är att gå på konserter av olika slag och kvällens musikunderhållning blir kör- och allsång!
200 körsångare ska uppträda i Tallåsaulan till förmån för Världens barn - ytterligare en bra anledning att gå på konsert.
Imorgon drar riksinsamlingarna igång runt hela Sverige för Världens barn och då är är kvällens begivenheter en perfekt början för en god gärning.
Några anledningar till varför kampanjen behövs kan ni läsa i detta utdrag från Radiohjälpen:


"Varför Världens Barn?
Världens Barn är hela Sveriges gemensamma angelägenhet. Tillsammans kan vi alla vara med och bidra till alla barns rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid.
Varje år dör miljoner barn av sjukdomar och andra umbäranden orsakade av fattigdom, krig och katastrofer. Att få gå i skolan, att få möta en läkare eller besöka ett sjukhus, att få mat för dagen är en ouppnåelig dröm för miljoner och åter miljoner barn i världen.
Så borde det inte få vara!
Radiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn, som startade 1997, genomförs 2010 i samverkan med tolv av Sveriges mest etablerade humanitära hjälporganisationer. Världens Barn är hela Sveriges gemensamma angelägenhet.
Barn har en självklar rätt till liv, hälsa, utbildning och en värdig framtid. Alla som haft med barn att göra vet att barn har en inneboende livskraft, är fyllda av drömmar och ambitioner. Det är barnens rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid som du stöder när du bidrar med en gåva till Världens Barn.
Världens barn kan inte vänta. De behöver dig."

Detta är verkligen viktigt och det finns mycket att läsa, några förslag är: Melin, Stefan - Barnkonventionen i svensk rätt, Uhlin, Yvonne - Barns rätt, Helleberg, Lisbet - Barnkonventionen, Schüldt, Kristina - På barnens uppdrag! och en tidskrift som heter Barn : tidningen om barns rättigheter.

Kliv in till oss på biblioteket!
Du är alltid välkommen!

//Anette

onsdag 6 oktober 2010

INSTÄLLT



Tyvärr är torsdagens litterära café  inställt, detta på grund av bristande intresse. Brittons bok finns förstås att låna på bibliotket även i fortsättningen.

/Marie

tisdag 5 oktober 2010

Urhunden - prisade serier

Bättre sent än aldrig - för en dryg vecka sedan, på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, delade Seriefrämjandet ut Urhundenplaketten ut för 24:e gången. Urhunden är Sveriges finaste pris för serieskapare.

Priset för 2009 års bästa originalsvenska seriealbum gick till Frances 1 av Joanna Hellgren. Juryns motivering var: "Joanna Hellgrens "Frances 1" får Urhunden 2010 för hennes unika konstnärliga uttryck och suveräna känsla för serieberättandet, som skapar en helgjuten berättelse. Personskildringarna är trovärdiga och engagerande ned till minsta biroll."

Priset för 2009 års bästa till svenska översatta seriealbum gick till Husfrid av Alison Bechdel. Juryns motivering var: "Alison Bechdels "Husfrid" är en storslagen familjehistoria. Skildringen av serieskaparens far och hennes relation till honom är intellektuell och litterär, samtidigt som den är engagerande och medmänsklig. En serieroman i ordets rätta bemärkelse."



Jag har läst båda dessa serier och älskade dem! Du kan läsa mer om Husfrid i ett tidigare inlägg. Alldeles nyligen gavs Frances 2 ut - den andra delen i trilogin om den egensinniga flickan Frances.

Läs mer på Seriefrämjandets webbplats.

Låna Frances 1 på biblioteket.
Låna Husfrid på biblioteket.

/Sara Britta

måndag 4 oktober 2010

Förbjudna böcker

Under förra veckan firades Banned books week i USA. Detta årliga arrangemang hyllar friheten att läsa vad du vill och uppmärksammar censur av böcker. Även om vi kanske inte märker så mycket av det i dagens Sverige är censur i olika sammanhang en högst aktuell fråga.

Ett internationellt perspektiv på förbjudna böcker hittar du på amerikanska Amnestys hemsida.

Gottesman Libraries gjorde den här filmen 2008, som visar de 100 oftast ifrågasatta böckerna i USA under 90-talet.



Som jag tidigare nämnt i en kommentar finns en lista på böcker som varit förbjudna i Sverige här.

Ett aktuellt och uppmärksammat fall i Sverige är den barnpornografidom som föll i augusti mot en erkänd expert på mangaserier. Han dömdes på grund av ett antal mangateckningar som fanns i hans dator och som föreställde tecknade figurer av, sägs det, oklar ålder i mer eller mindre sexuella situationer. Här kan du läsa mer:

Artikel i Dagens Nyheter
Intervju med den åtalade
Järfälla folkbibliotek skriver om domen

/Sara Britta

fredag 1 oktober 2010

Arnaldur Indridason

Mörka strömmar är del två i en kvartett böcker som är planerade av författaren Arnaldur Indridason. Den är en fristående fortsättning på Frostnätter som utkom 2009. Del tre heter Svarta skyar och planeras komma ut under 2011 och den sista delen ges ut på Island under hösten 2010 och har inte översatts till svenska än.

Jag väntar ivrigt på del tre occh fyra, nu när jag precis lagt ifrån mig Mörka strömmar som var ruggigt läskig.



Kriminalinspektör Elinborg får för första gången ta hand om en utredning själv eftersom hennes kollega Erlendur har gett sig iväg på en resa till sina barndomstrakter på östra Island.

Det som möter henne när hon kommer in i en lägenhet i centrala Reykjavik är en mördad man som fått halsen avskuren och han har även ett flertal skärsår på halsen. Han har en insvängd, tajt t-shirt på sig med texten San Francisco på framsidan och byxorna ligger kring hans fötter.
Någon vitt skymtas i svalget...
En lila ullsjal hittas under sängen med en speciell doft som Elinborg känner igen, doften för henne vidare i utredningen mot en butik som bla säljer kryddor och grytor av en viss typ.
Men är det även andra märkliga dofter i lägenheten som har någon betydelse?

Envist fortsätter Elinborg nysta och rota i den döde mannens förflutna och hon följer spåren bakåt tiden för att försöka utröna motivet.
Hon hamnar i en avlägsen lantortsby som är på väg att dö eftersom fisket inte längre är en inkomstkälla för byborna, vad är det för mörka hemligheter som människorna döljer?

Läs den och rys!

Mörka strömmar är den sjunde boken som är översatt till svenska, och andra titlar är Kvinna i grönt, Änglarösten, Vinterstaden, Mannen i sjön och Glasbruket.

På Kulturhuset Ängelns bibliotek hittar du dem i deckarrummet.
Välkommen in!

//Anette