fredag 28 maj 2010

Skuggor över Södern

Slutet av 1950/början av 1960-talet utgjorde en brytningsperiod inom amerikansk film. Filmerna blev alltmer realistiska och mindre tillrättalagda. Under 60-talet vågade man börja ta upp  svåra ämnen som t.ex. rasproblematiken i allt större utsträckning. En av de bästa och mest hyllade filmerna i ämnet är Skuggor över södern (To Kill a Mockingbird) från 1962.
   Gregory Peck spelar här Atticus Finch, en respekterad medborgare som försvarar en svart man som blivit anklagad för våldtäkt. Han kan på punkt efter punkt lägga fram bevis för att mannen är oskyldig och att det ligger helt andra saker bakom anklagelsen. Trots det blir inte juryns beslut helt självklart... Det är dock ingen renodlad rättegångsfilm vi talar om här utan scenerna i rättssalen utgör en mindre del av filmen. Lika viktig är beskrivningen av hatet och hur hotfulla tendenser och stämningar kan sprida sig i ett samhälle; mycket av det visas genom att vi får följa huvudpersonens barn och deras "äventyr" på orten. Tidsskildringen och skådespelandet gjorde att filmen renderade Gregory Peck en Oscar för bästa huvudroll.

Gregory Peck (1916-2003) var en av Hollywoods främsta skådespelare under 40-60-talen och fick ofta spela den hederliga människan som kämpar för mot ondskan i samhället. Bland hans bästa övriga filmer finns  Gentlemans Agreement(1947) där huvudpersonen försöker avslöja judehatet i det amerikanska samhället samt Cape fear (1962) där han kämpar mot den ondskefulla Robert Mitchum.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar