onsdag 19 maj 2010

Daniel Defoe

I år är det 350 år sedan engelsmannen Daniel Defoe föddes. De flesta vet nog att Defoe skrivit boken om Robinson Crusoe, men Defoe levde nog ett mycket mer händelserikt liv än de flesta har en aning om.

Daniel Defoe föddes i London 1660 och hette från början Foe i efternamn. Pappan ville att han skulle bli präst, men 17 år gammal lämnade Defoe prästskolan och började arbeta för en exportfirma. Han kom att pröva på flera yrken, resa mycket, ägna sig åt olika affärer (som inte alltid gick så bra. Det var efter en konkurs han bytte efternamn till Defoe.) och politiken i London. Under en period var Defoe även soldat och deltog i Monmouth upproret.

Från det att han var 35 år gammal ägnade sig Defoe främst åt att skriva. Han skrev i flera olika tidningar och tidskrifter och skrev pamfletter i olika ämnen. Det var inte alltid han skrev för ett och samma parti eller åsikt, utan helt enkelt för den som betalade bäst. Sammanlagt tror man att Defoe skrivit omkring 250 olika skrifter. Två gånger ställde olika pamfletter till det för Defoe. En ansågs vara kritik av kyrkan, och Defoe dömdes till skampålen och ett halvår i Newsgate fängelset. Den andra pamfletten skrev Defoe för politikern Harley och det attackerade politiska partiet drog honom inför domstol, vilket resulterade i ännu en fängelsedom för Defoe.

Allt Defoe skrev ansågs dock inte radikalt, och han startade och drev också under nio år en tidning som fick stöd från staten. Men Defoe hann med även andra saker och 1703 anställdes han och arbetade ett tag som spion, av Earlen av Oxford.

Det var först vid 60 års ålder började Defoe skriva skönlitteratur och 1719 kom den bok han nog är mest känd för; Robinson Crusoe. Den och de andra romanerna Defoe skrev, är skrivna i jag-form, som om de var självupplevda. Robinson Crusoe boken kom att bilda skola för en helt ny genre; böcker där huvudpersonen blir strandsatt på en ofta ödslig och isolerad plats, och blir tvungen att lära sig nya färdigheter för att överleva.

Defoe själv dog 1731, 71 år gammal. En teori säger att Defoe var på flykt undan olika fodringsägare när han dog, men det finns det inga bevis för. Det man vet säkert, är att han de sista åren levde ensam utan sin familj och gömde sig i London.

Idéen till historien om Robinson Crusoe, fick Defoe nog från sjömannen Alexander Selkirk. Selkirk levde 1676-1721 och blev mycket omskriven i dåtidens tidningar efter att ha blivit räddad, efter fyra år på en öde ö. Men vem denne ur-Robinson?

Selkirk föddes i Skottland och som 20-åring åtalades han av kyrkan för osedligt uppförande. För att undgå fängelsestraff rymde Selkirk till sjöss och kom att göra flera resor. På en av dessa resor blev osams med kaptenen och landsattes på en ögrupp utanför Chiles kust. Där blev han kvar i fyra år, innan han räddades av ett passerande fartyg.

Det var dock inte Selkirks sista sjöresa och det tog 22 år innan han återvände till Skottland. Där stannande han några år men rymde sedan till London med en 16-åring. Det blev ett par sjöresor till innan Selkirk gifte sig med en värdshus änka. Han dog i gula febern, endast 45 år gammal.


Hos oss på biblioteken kan du läsa Robinson Crusoe på både engelska och svenska, i flera olika upplagor och svårighetsgrader. Du kan också lyssna på berättelsen direkt via datorn eller låna hem den som daisyskiva och lyssna hemma.

/Marie

4/5 2016
PS! Det verkar som den här lilla texten läses av många människor. Därför vill jag lägga till att jag har hittat information i databasen Alex (www.alex.se), i National Encyklopedin (www.ne.se) och webbplatsen Find a grave (www.findagrave.com). 

Kom ihåg att alltid dubbelkolla innehållet mot egna källor!

/Marie

4 kommentarer:

  1. Är detta säkra källor?

    SvaraRadera
  2. "Källorna" vi tipsar om i inlägget är enbart Robinson Kruse (romanen) från vår katalog.

    SvaraRadera
  3. när skrev marie den här texten

    SvaraRadera
  4. Den här texten är skriven den 19 maj 2010.

    SvaraRadera