fredag 21 maj 2010

Gamla språk



Ola Wikander är doktorand och lärare vid Lunds universitet som har inriktat sig på indoeuropeisk språkforskning och då i första hand utdöda språk, av vilka han behärskar flera. Senaste åren har tre böcker kommit som kan vara värda att nämna:

I I döda språks sällskap: en bok om väldigt gamla språk (2006) får vi en introduktion till 11 utdöda språk som t.ex. koptiska, hettitiska och sanskrit. Språken kulturhistoria tas upp, liksom deras betydelse för vår kultur. texter, författare och filosofer som använt sig av dem tas med för att belysa tungomålen och söka förståelse för vad de betyder idag.

Ett träd med vida grenar (2008) beskriver hur språken hänger i hop. I slutet av 1700-talet ändrades synen på språk och dess släktskap när Sir William Jones kunde påvisa att Sanskrit hade många likheter med dagens engelska. Den indoeuropeiska språkfamiljen upptäcktes därmed. I Wikanders bok beskrivs hur språkljud förändras och hur deras omvandling kan följas genom språk och genom 5000 år- en mycket fascinerande resa.

I år kom ytterligare en bok från författarens penna. Orden och evigheten är en samling språkliga essäer inom olika områden t.ex. om Mel Gibson och språket arameiska i  filmen the Passion of the Christ eller om ett science fiction verk från första århundradet efter kristus (Lukianos hette författaren), med mera. Wikander har med dessa tre böcker hittat en egen nisch då lättillgängliga populärvetenskapliga verk i detta ämne är få.

/Krister

2 kommentarer:

  1. Think about installing "ReadSpeaker" ( http://www.readspeaker.com/ )in Swedish on this blog.

    SvaraRadera
  2. Readspeaker och andra lösningar för talsyntes finns med i våra diskussioner omkring samtliga webbkanaler, men vi har bedömt att kostnaden blir orimligt hög för använding den på enbart den här bloggen.

    /Sara Britta

    SvaraRadera