fredag 23 april 2010

Världsbokdagen i dag, men vad är egentligen en bok?

I dag, 23 april, firas Världsbokdagen över hela världen - även så på biblioteken i Katrineholm. Jag skulle vilja ta tillfället i akt att uppmärksamma boken genom att ställa frågan: Vad är en bok? Är det formen eller innehållet som gör något till en bok? Ser man boken som dess innehåll - och det tänker jag göra nu - så finns en uppsjö av former eller medier via vilka man kan ta del av berättelsen eller informationen.

Med en ljudbok kan du välja att lyssna till texten. Ljudböcker finns på CD-skivor, i mp3-filer och strömmande över Internet. Har du av någon anledning svårigheter att läsa pappersböcker kan du dessutom låna så kallade Daisy-skivor. De är också inlästa böcker, men i ett format som gör dem lättare att hantera. Till exempel räcker det med en skiva för en hel bok.



En bok kan bestå av elektronisk text. E-böcker kan man i sin tur välja att läsa på datorskärmen eller i speciella e-boksläsare/läsplattor. Nu börjar det faktiskt dyka upp några olika sådana på den svenska marknaden. Vill du veta mer om de olika modellerna och hur de fungerar? Bibliotekarien Clara Nyström från Åtvidaberg kan det här med läsplattor och delar gärna med sig av sin kunskap:
Clara har en egen blogg om läsplattor som du hittar här.
Här finns några filmer där Clara demonstrerar läsplattor på Stadsbiblioteket i Göteborg.


E-ljudböcker kan du låna via biblioteket här.
E-böcker kan du låna via biblioteket här.

Du loggar in med ditt lånekortsnummer. För att låna och läsa e-böcker behöver du något av gratisprogrammen Adobe Digital Editions eller Mobipocket Reader på din dator. Länkar till dem och anvisningar hittar du på E-libs webbplats.


Det finns en mängd gratis e-böcker på Internet, bland annat en hel del äldre böcker för vilka rättigheterna har gått ut. Jag ska här bara nämna två sådana webbplatser: Project Gutenberg med böcker på engelska och Projekt Runeberg på svenska.

/Sara Britta

5 kommentarer:

  1. Enjoy this...

    "Virginia's new iPad":
    http://www.youtube.com/watch?v=ndkIP7ec3O8

    SvaraRadera
  2. En teknikbibliotekarie som jag blir riktigt rörd! Jag glömde att nämna det, men att texten kan förstoras är faktiskt en av de största fördelarna med en läsplatta.

    /Sara Britta

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Ovanstående kommentarer har tagits bort då de inte höll god ton och inte berörde bloggens innehåll. Vi har dock tagit del av synpunkterna.

    SvaraRadera