fredag 30 april 2010

Valborgsmässoafton

Idag är det den 30 april, Valborgsmässoafton. Under tidens gång har traditionerna för den sista april varierat. På medeltiden var det på orter med skolor, en dag när unga skolungdomar uppträdde för att samla in medel för en fest som hölls denna dag. I andra delar av landet var det drängar och pigor som gick runt och uppträdde. Seden att tända eldar kommer från Tyskland, där man trodde de höll häxorna borta.


I Sverige anpassades traditionen till vårens utsläpp av betesdjur och eldarna tog den mer praktiska formen av att hålla rovdjur borta. (Även om det åtminstone till en början också inkluderade att hålla troll och annat otyg på avstånd.) Namnet Valborg kommer från helgonet Valborg som levde på 700-talet. I den svenska almanackan infördes inte Valborg förrän 1901.

Valborg idag är lite av en folkfest, med tända eldar och sång. En av de mest kända sångerna är säkert Längtan till landet eller Vintern rasat ut. Den sjunger vi säkert här i Katrineholm också, där Valborsfirnadet startar i Stadsparken 19.30 och så småningom fortsätter ner till Djulö småbåtshamn, där elden tänds 20.50.

/Marie

5 kommentarer:

  1. Tip:

    Be sure to listen to the netcast at
    http://screenr.com/9CC and bookmark Radio Free Katrineholm -> http://twitter.com/RadioFreeK_holm -> @RadioFreK_holm on Twitter!

    SvaraRadera
  2. Oops, that's @RadioFreeK_holm on Twitter. Förlåt.

    SvaraRadera
  3. So, with the feed from Svenska bokbloggar (http://www.bokbloggar.se/), do we need librarians in "bricks and mortar" libraries to provide book suggestions regarding Swedish books?

    SvaraRadera
  4. Det vi vill göra på bloggen är att ge personliga tips från oss som arbetar på biblioteket. Vi vill också tipsa specifikt om just de böcker, filmer, digitala resurser och arrangemang som vi har här på Katrineholms biblioteket. Vad tycker ni andra? Vill ni läsa våra tips och i så fall - vad vill ni läsa om?

    /Sara Britta

    SvaraRadera
  5. "Vad vill ni läsa om?" Answer: More books celebrating the virtues of Capitalism! More books which illustrate the flaws of Socialism and Communism. But don't buy the books. Allow patrons to DONATE the books instead.

    SvaraRadera