torsdag 15 april 2010

Har du hört det förut?

Har någon någon gång berättat en historia för dig som innehåller en rad i stil med ’Min kusins bästa kompis hörde det här från sin faster….’? Eller ’Jag pratade med en god vän och han hade hört det här från sin brors flickväns mamma, som hade läst det i tidningen…’? Många gånger kan man ha hört en liknande historia, men några detaljer skiljer sig åt. Då har du alldeles säkert kommit i kontakt med en vandringssägen! Det är moderna sagor, eller skrönor, som förändras med tiden och samhället de uppstår i.

Folkloristen och författaren Bengt av Klintberg är nog den mest kände samlaren av sådana här skrönor. Han har gett ut tre samlingar (Råttan i pizzan, Den stulna njuren och Glitterspray) och numera talar man till och med om klintbergare istället för vandringssägner. I boken Glitterspray kan du t.ex. läsa om Telefonsignalerna från kistan i två olika versioner:


1. Det pågick en begravningsakt i en kyrka. Plötsligt hördes den omisskännliga signalen från en mobiltelefon. Det blev givetvis fart på de närvarande, kvinnorna började rota i sina handväskor och männen i kavajerna. Men signalerna tystnade inte.
Allt fler av begravningsgästerna började misstänka att ljudet måste komma från kistan. Misstankarna bekräftades när begravningsentreprenören flög upp och ropade: ”Det är min mobil! Jag har letar efter den hela veckan!” Entreprenören lär inte ha tagit ut någon ersättning för den begravningen.

2. De sörjande satt i kyrkan. Plötsligt började en mobiltelefon ringa. I likkistan. Släktingar till den döde Mark Marchal, 32, har nu polisanmält begravningsbyrån. Marchal dog i en motorcykelolycka mot en traktor i belgiska Gazet van Antwerpen. Kroppen blev så illa tilltygad att släktingarna fick rådet att ta farväl av honom först efter att han lagts i kistan. Några familjemedlemmar blev så chockade att de rusade ut ur kapellet, medan begravningsentreprenören öppnade kistan och tömde den dödes fickor.

Klintbergs böcker är väldigt underhållande, låna en och se hur många av historierna du känner igen!
 
/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar