fredag 16 oktober 2009

Hemligheter i bibliotekskatalogen


Längst upp på vår katalogsida, bredvid sökfältet, finner du ett par väldigt bra funktioner för att lättare hitta det du letar efter på biblioteket.


Den enklaste av dem är Indexsökning. Välj mellan upphovsman, titel eller ämnesord i menyn (de andra två kan du hoppa över tills vidare) och din sökning sker enbart bland författare, titlar, respektive ämnen. Då slipper du en massa onödiga träffar, som böcker som handlar om rosor, när du bara ville ha just den där boken som heter Rosor, rosor, rosor.


Utökad sökning är lite mera avancerat. Även där kan du välja att söka på författare, titel eller ämnesord. Med knappen och kan du kombinera flera olika sökordsuppsättningar. Knappen inte innebär att orden i det första fältet ska finnas med, men inte de i den andra. Kanske vill du söka information om hur man gör en "ask", men inte om trädslaget ask - då lägger du till inte: "träd". Exakt fras betyder att orden kommer i just den ordning som du skriver in dem i, till exempel i en titel.


Automatisk trunkering låter krångligt, men är helt fantastiskt användbart. Jag använder det hela tiden när jag söker! Om du skriver in "bibliotek" i fältet och klickar i den här rutan, så söker du efter både bibliotek, biblioteken, bibliotekarie, biblioteksbyggnad och biblioteksbok. Tecknet för trunkering är * och det är väldigt praktiskt att använda om du inte riktigt vet hur ett ord stavas. Skriver du "Ander*on" i sökfältet och väljer författare, hittar du både de som heter Andersson och de som heter Anderson.


Det finns en mängd andra saker som du kan göra i Utökad sökning, men dem tar vi en annan gång.

/Sara Britta
(Som sitter och skriver det här på ett tåg som far fram i 180 km/h - ett litet teknikens under.)

Uppdatering: Andra delen i sökskolan handlar bland annat om val av medietyp, språk och utgivningsår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar