fredag 11 januari 2013

Årets skivor

Som varje år finns det en del guldkorn bland det nyutkomna.
Här är 10 favoriter från året:Spirit of Talk Talk
1. Various artists:  The Spirit of Talk Talk

Ofta när andra artister ska tolka ens favoriter blir det bara platt i jämförelse med originalet. Att jag ändå väljer denna skiva med tolkningar av Mark Hollis fantastiska musik från 80/90- tal säger en hel del om låtarnas styrka. Det är sällan omedelbara favoriter utan låtar som undan för undan tränger sig in.  På denna dubbel-CD finns väldigt få bottennapp men desto fler glada överraskningar. Musikmässigt sträcker det sig från en jazztriotolkning av April 5th, genom elektronica, dub och synth till rätt hård musik. Talk Talk får räknas till musikhistoriens odödliga och omistliga grupper vars styrka framför allt låg i ett stillsamt och melankoliskt tonläge.

Born To Die - The Paradise Edition
2  Lana del Rey: Born to die- the paradise edition

Denna amerikanskas låt Video games har spelats ganska flitigt i radion senaste halvåret. En låt som är lika stillsam som andra stycken på skivan är mäktiga och storslagna. En bra balans avvälgjorda poplåtar och amerikana. Fredrrik Strage beskrev i DN skivan som att hon "omfamnar den amerikanska drömmen som en Walt Whitman i stilettklackar" Lyssna och hör om ni håller med.


3 First aid kit: The Lions roar

Hyllningkörerna har ljudit hela året och det är bara  att instämma. Lätt årets bästa svenska album

Bish Bosch
4 Scott Walker: Bish Bosch

Scott Walker gick från popartist till crooner till att skapa sin egen ljudbild, vilken ofta är ganska mörk och dyster. The Drift som kom 2006 var lite för mörk och ogenomtränglig för mig men denna känns betydligt mer lättillgänglig. Låtarnas ämnen är dock allt annat än konventionella. Lyssna t.ex. på The day the conductor died (an xmas song) som handlar om störtandet av den rumänske diktatorn Ceaucesco vid juletid 1989. Eller vad sägs om denna låttitel: SDSS1416+13B (zercon, a flagpolesitter). Temat? jo en himlakropp plus en figur vid kung Attilas hov. Märkligt men spännande

The Haunted Man
5 Bat for Lashes: The haunted man

Tredje albumet från Natascha Khan. Som vanligt handlar det om starka poplåtar med originella texter. Influenser från Kate Bush m. fl. kan anas men musiken står på egna ben och kommer kanske att influera framtida artister.

6 Paul Buchanan: Mid air
Gruppen Blue Nile var inte kända för att spottaa ur sig skivor i tid och otid. Men när de kom med oregelbundet många års mellanrum var det som vanligt. Välgjorda arrangemang, prov på musikernas kunnande och gripande akustiska låtar. Sångaren Paul Buchanan fortsätter i samma stil och beskriver i  korta låtar tillvaron för en medelålders man. Underbar skiva att koplla av till.


7 Hot chip: In our heads

Dansmusik kanske är det första man tänker och visst är flera låtar med rytmiska basgångar och briljanta melodislingor lämpliga för dansgolvet. Men Hot Chips musik är så mycket mer. Den är varierad, den stannar kvar i medvetandet. det finns finna soulballader i kontrast mot de snabba danslåtarna. Ett av gruppens bästa album hittills.


8 Gilmore & Roberts: The Innocent left

Mandolin, fiol, gitarr och mandola. Det är instrumenten som dessa båda personer trakterar. Det handlar om brittisk folkmusik med ett par instrumentala medryckande stycken & två historieberättare som framför flera sånger med starka texter. Lyssna bl.a på Seven letters for the dead eller Letters, så förstår ni varför denna skiva fått allmänt goda vitsord.


9 Roger Eno: Ted Sheldrake

Upptäckte den här skivan av en slump. Den verkar ha gått ganska obemärkt förbi i mediebruset. Enos senaste innehåller ganska oväntad musik. Det handlar i mångt och mycket om brittisk medelålders pubmusik med bl.a dragspel. En alltför bortglömd skiva.

Bloom

10. Beach house: Bloom

Ännu ett starkt album från denna grupp vars synthmusik är starkt influerad av bl.a Cocteau twins. Bästa spår: Lazuli

/Krister
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar