tisdag 29 januari 2013

Middagen

Veckans fynd i bokhyllan; Middagen av Herman Koch!

 

Bröderna Lohman, Paul och Serge, och deras fruar träffas för att äta middag på en restaurang. Det är dock ingen gemytlig familjeträff. Paul som är bokens berättare, har inte mycket till övers för sin bror toppolitikern Serge. Nej, Paul föraktar både sin brors inställsamma och egocentriska beteende och allmänhetens fjäskande för honom. Men nu måste de sätta sina egna egon åt sidan för att diskutera sina söner. Kusinerna har nämligen försatt sig i en mycket allvarlig situation och deras framtid hänger mer eller mindre på vad föräldrarna kommer fram till.

Det visar sig dock snart att middagsgästernas inställning till etik och moral skiljer sig ganska radikalt åt. Spänningen stiger och fler och fler sprickor i fasaden framträder. Hur långt är man beredd att gå för sin familj? Finns det en gräns?

Under middagen får jag som läsare långsamt pusselbitar till hela historien och långsamt ändras också min förståelse för bröderna. När sanningen och konsekvenserna står klara för mig på sista sidan, känner jag mig helt förfärad... En fantastiskt bra bok som skoningslöst ställer frågor om rätt och fel och familj.

/Marie

fredag 25 januari 2013

Svensk synth


Det är alltid trevligt när det kommer en bok som fyller en stor kunskapslucka. Vad gäller svensk musik har det funnits böcker om proggen, punken och hårdrocken. Men det var först i höstas som den svenska synthscenen fick en fyllig presentation. De flesta (om än kanske inte alla) artister under 30 år av svensk synth står med i boken och författaren har gått in för att intervjua ett stort antal av frontfigurerna. Det blir en inblick i musiken och dess subgenrer men även i hela subkulturen; om utanförskap, om slagsmål mellan synthare och hårdrockare och medveten provokation. Den är dessutom rikt illustrerad med bilder. Vad boken inte är är en stelbent förteckning över skivor. Kanske skulle jag faktiskt önskat en lista över utgivningar någonstans i boken, men informationen som ges räcker ofta till ändå. Namnet?  Den svenska synthen av Bengt Rahm.

/Krister

onsdag 23 januari 2013

Katrineholm i rörliga bilder

Stortorget ca 1900. Bilden finns på Sörmlands Museum

I höstas berättade jag om en upphittad vhs-rulle här på biblioteket som visade sig innehålla en Katrineholmsfilm med namnet Katrineholms Journal av en R. Sandin. Filmen kom troligen 1926.
Nu har Filmarkivet lagt ut den på sin hemsida under temat stadsfilmer!
Klicka på länken  för att komma till den. Katrineholms Journal
Den är fantastisk med ett myller av Katrineholmare som rör sig på gator och torg. Undrar vem denne R. Sandin var? Finns det någon som känner igen någon person i filmen?
Frågorna hopar sig...

/Laine

måndag 21 januari 2013

Pärlor & Patroner

Ibland hittar jag böcker i hyllorna som jag inte alls förväntar mig att hitta just där. Och det är alltid lika roligt! Strax efter nyår gjorde jag ett sådant fynd bland historieböckerna; Pärlor och patroner. 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp


Kanarp har botaniserat bland spännande kvinnoöden genom tiderna och valt 60 stycken. Det är både svenska och utländska kvinnor, kända och mindre kända. Läs till exempel om författaren Janet Frame, bluessångerskan Bessie Smith, feministen Sophie Sager och konstnärinnan Sigrid Hjertén. Deras historia presenteras i fyra seriepaneler/rutor var och även om det bara blir en ytlig presentation, lockar det definitivt till att läsa mer om dessa kvinnor.

/Marie

fredag 18 januari 2013

Missade du författarfrukosten i höstas?



Då är det dags att ta tillfället i akt och boka in lördagen den 26 januari då vi har den stora glädjen att hälsa  Jonas Hassen Khemiri välkommen till Kulturhuset Ängeln. Han kommer att prata om sin senaste, mycket uppmärksammade bok, Jag ringer mina bröder. Det är extra roligt att få besök så nära inpå urpremiären  av pjäsen som bygger på samma bok och  som nu spelas på Malmö stadsteater.Läs mer om evenemanget:
Författarfrukost
 

/Laine

En dos stryknin


Har ni tänkt på hur många personer som faktiskt giftmördats genom åren i litteratur och på film? En som gjort det och skrivit en bok om litterära avdagataganden med diverse medel är Olle Matsson. Hans bok En dos stryknin: om gifter och giftmord i litteraturen kom i slutet av 2012. Förutom själva morden lär man sig väldigt mycket om gifterna, deras ursprung och användning. Belladonna, sprängört, kemikalier och fugu- alla har de sina särskilda kapitel i boken. Vi läser om hur Sokrates tömde odörtsbägaren, hur de rara gamla damerna i Arsenik och gamla spetsar hjälpte gamla, ensamma människor till ett stillsamt slut, och hur ismygspetsade paraplyer kan användas.

Tidsmässigt sträcker sig boken ända fram till våra dagar där bl.a Caroline Graham använder gifter i sitt idylliska Midsummer. Allt gör detta till en mycket intressant fackbok om litteratur, men lika mycket om botanik, kemi och annan naturvetenskap. Rekommenderas!

/Krister

Andra böcker om gifter sökes här

torsdag 17 januari 2013

En levnadshistoria, typ



En alladeles färsk bok i Sörmlandssamlingen är: Många skratt många tårar : en levnadshistoria, typ av Jörgen Ohlson. Jörgen föddes på Kullbergska sjukhuset en decemberdag 1945 och det är hans liv man får följa fram till hans nuvarande tillvarao som deltidspensionär. Han berättar om sina sörmlandska rötter från Mariefred till Vingåker och man får också veta varför han blev journalist och inte lådfabriksarbetare...

/Laine

måndag 14 januari 2013

Nyinkommet


Här komemr ett axplock av vad biblioteket köpte in under December månad:


Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd, av Rachel Joyce
Gubbe och katt, av Nils Uddenberg

Driva företag som pensionär, av Björn Lundén
Den osynliga bron, av Julie Orringer
New Yorks gudar, av Lyndsay Faye
Infruset, Mando Diao (CD)
Ha dé gott, av Glenn Hyseén
Chanslös, av Gail Carriger
USA
 
Bruce Springsteen, av Rupert Frost


 
Trevlig läsning!

/Marie

söndag 13 januari 2013

Victorias lista: 2012 års bästa läshändelser

Jag gick in i 2012 med en obarmhärtigt tappad läslust. Nu är det 2013 och jag har redan läst två böcker. Hur gick det till?

Jag använde hundra knep och några till. Nu när jag ska summera blir min årsbästalista en oundviklig tillbakablick på hur jag fann tillbaka till lusten att läsa. Det är fyra böcker och en blogg som fanns där när jag behövde dem som mest. Därför, med lite sentimental ton och i kronologisk ordning presenteras 2012 års bästa läshändelser:

1. Diktantologin Om jag inte får tala med någon nu
En tegelsten med dikter av rumänska samtida poeter är kanske inte vad man rekommenderar någon som påstår sig tappat läslusten. Men tro mig, för vissa av oss fungerar det exceptionellt bra. För mig var det som en lycklig dröm. Jag bloggade om boken på vårkanten, och där kan man också se bokens snygga framsida. 

Grejen med en diktantologi är att pärm-till-pärmläsning är helt onödigt. Grejen med dessa rumänska dikter är att de får mig lite att tappa andan. Och i antologin svävar också Mircea Cărtărescu förbi. Jag blir lika förbehållslöst förälskad i hans ord som alla gånger förut. Det är bra att slänga sig över sin favvoförfattare när läsandet inte riktigt flyter. Det har en tendens att fungera.

2. Floder av Jevgenij Grisjkovets 
Det är mitten av sommaren och jag läser Floder. Det är en bok som handlar om Sibirien. Mitt blogginlägg om boken döpte jag till I Grisjkovets Floder känns Sibirien både nära och långt bort. Precis så var det och precis så ska det vara. Det är en lek med det självbiografiska och existentiella funderingar samtidigt som det är ett närgånget porträtt av Sibirien. Det är briljant.

Skärmdump från fina bloggen Underground New York Public Library

3. Underground New York Public Library
Jag börjar någonstans på sensommaren följa varenda blogginlägg av Undergroud New York Public Library.  Underground New York Public Library bloggar bilder på läsande människor och böckerna som läses i New Yorks tunnelbana. Och jag vill vara en av dem. På ett alldeles underbart sätt illustreras här tjusningen i att läsa; den samtida samhörigheten med andra (att tillhöra någonting större) och ensamtiden med sig själv (att kliva innanför sig själv och bara vara i en berättelse).

Snart förstår jag vad det är bloggen gör med mig. Den gör mig intresserad av att läsa böcker. Inga krav. Bara läsa. Det är en fin och behövlig känsla.

 

4. Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Konsten att vara kvinna kan avfärdas att vara ytlig. Jag kan tycka att det är en välbehövlig ytlighet. VIktig liksom. Det är någonting med feministikonen Caitlin Moran som är otroligt medryckande. Jag hör henne under hösten berätta om sin bok, sitt författarskap och sitt liv. Hon twittrar massa roligheter. Därför läser jag också hennes bok långt in på vintern. 

13-åriga Caitlin Moran är tjock, har inga vänner och ska förhålla sig till alla kvinnoideal. Det här är en bok att skratta högt till. Rolig. Stridslysten. Med brutal uppriktighet, utan krusiduller och med oändligt mycket humor ger hon handfasta råd och lämnar samtidigt ut sin egen livshistoria. I ett sätt att förändra världen. För nog behöver den förändras.

Circus CC BY-NC-ND 2.0 by Dhammza on Flickr

5. Nattens Cirkus av Erin Morgenstern
På julafton börjar jag läsa Nattens Cirkus. Det är en sådan där bok som glider mellan verkligheten och mera magiska dimensioner. Lite old fashion. Jag blir i alla fall helt trollbunden. För det är lättsam underhållning uppbyggd av välformulerade, drömska passager. Läsningen skickar mig också in i en storslagen amerikansk cirkusbeskrivning med full fart. Och det cirkustemat är jag svag för. 

Det börjar i New York på slutet av 1800-talet när magikern Prosperos fem år gamla dotter dyker upp i hans loge. Prospero antar en utmaning där dottern är spelpjäsen. Därpå följer en historia full av magiska konster, spektakulära människor och ganska banala frågor om slumpen och livet. Jag blir övertygad och det känns som jag för ett tag flyttar in i den cirkusvärld där karaktärerna rör sig. För magi finns.

/Victoria

fredag 11 januari 2013

Årets skivor

Som varje år finns det en del guldkorn bland det nyutkomna.
Här är 10 favoriter från året:



Spirit of Talk Talk
1. Various artists:  The Spirit of Talk Talk

Ofta när andra artister ska tolka ens favoriter blir det bara platt i jämförelse med originalet. Att jag ändå väljer denna skiva med tolkningar av Mark Hollis fantastiska musik från 80/90- tal säger en hel del om låtarnas styrka. Det är sällan omedelbara favoriter utan låtar som undan för undan tränger sig in.  På denna dubbel-CD finns väldigt få bottennapp men desto fler glada överraskningar. Musikmässigt sträcker det sig från en jazztriotolkning av April 5th, genom elektronica, dub och synth till rätt hård musik. Talk Talk får räknas till musikhistoriens odödliga och omistliga grupper vars styrka framför allt låg i ett stillsamt och melankoliskt tonläge.

Born To Die - The Paradise Edition
2  Lana del Rey: Born to die- the paradise edition

Denna amerikanskas låt Video games har spelats ganska flitigt i radion senaste halvåret. En låt som är lika stillsam som andra stycken på skivan är mäktiga och storslagna. En bra balans avvälgjorda poplåtar och amerikana. Fredrrik Strage beskrev i DN skivan som att hon "omfamnar den amerikanska drömmen som en Walt Whitman i stilettklackar" Lyssna och hör om ni håller med.


3 First aid kit: The Lions roar

Hyllningkörerna har ljudit hela året och det är bara  att instämma. Lätt årets bästa svenska album

Bish Bosch
4 Scott Walker: Bish Bosch

Scott Walker gick från popartist till crooner till att skapa sin egen ljudbild, vilken ofta är ganska mörk och dyster. The Drift som kom 2006 var lite för mörk och ogenomtränglig för mig men denna känns betydligt mer lättillgänglig. Låtarnas ämnen är dock allt annat än konventionella. Lyssna t.ex. på The day the conductor died (an xmas song) som handlar om störtandet av den rumänske diktatorn Ceaucesco vid juletid 1989. Eller vad sägs om denna låttitel: SDSS1416+13B (zercon, a flagpolesitter). Temat? jo en himlakropp plus en figur vid kung Attilas hov. Märkligt men spännande

The Haunted Man
5 Bat for Lashes: The haunted man

Tredje albumet från Natascha Khan. Som vanligt handlar det om starka poplåtar med originella texter. Influenser från Kate Bush m. fl. kan anas men musiken står på egna ben och kommer kanske att influera framtida artister.

6 Paul Buchanan: Mid air
Gruppen Blue Nile var inte kända för att spottaa ur sig skivor i tid och otid. Men när de kom med oregelbundet många års mellanrum var det som vanligt. Välgjorda arrangemang, prov på musikernas kunnande och gripande akustiska låtar. Sångaren Paul Buchanan fortsätter i samma stil och beskriver i  korta låtar tillvaron för en medelålders man. Underbar skiva att koplla av till.


7 Hot chip: In our heads

Dansmusik kanske är det första man tänker och visst är flera låtar med rytmiska basgångar och briljanta melodislingor lämpliga för dansgolvet. Men Hot Chips musik är så mycket mer. Den är varierad, den stannar kvar i medvetandet. det finns finna soulballader i kontrast mot de snabba danslåtarna. Ett av gruppens bästa album hittills.


8 Gilmore & Roberts: The Innocent left

Mandolin, fiol, gitarr och mandola. Det är instrumenten som dessa båda personer trakterar. Det handlar om brittisk folkmusik med ett par instrumentala medryckande stycken & två historieberättare som framför flera sånger med starka texter. Lyssna bl.a på Seven letters for the dead eller Letters, så förstår ni varför denna skiva fått allmänt goda vitsord.


9 Roger Eno: Ted Sheldrake

Upptäckte den här skivan av en slump. Den verkar ha gått ganska obemärkt förbi i mediebruset. Enos senaste innehåller ganska oväntad musik. Det handlar i mångt och mycket om brittisk medelålders pubmusik med bl.a dragspel. En alltför bortglömd skiva.

Bloom

10. Beach house: Bloom

Ännu ett starkt album från denna grupp vars synthmusik är starkt influerad av bl.a Cocteau twins. Bästa spår: Lazuli

/Krister








torsdag 10 januari 2013

Fackfavoriter : min topplista för 2012

Årets bästa fackböcker enligt mig själv är inte svåra att välja ut, även om jag säkert har missat något jättebra.
Böckerna presenteras  utan inbördes ordning. Alla är favoriter på sitt eget sätt och kan inte ersätta varandra eftersom de handlar om så olika saker.

Min första favorit är:
 Brodera på ylle! av Eva Berg, Carina Olsson, Anna Wengdin och Annhelén Olsson
En bok som man bara vill ha! Äga! Vilka bilder! Vilka färger! Vilket underbart material! Vilka roliga ideér! Så smakfullt - modernt - gammalt - snyggt! Man vill sätta igång genast! Det finns små och stora projekt, man kan värma upp med en liten brosch...




Nästa måstebok:
Kål hos Pelle : kocken Pelle Danielssons mest älskade kålrecept
En urfin kokbok med kålrecept, och då är det inte bara vitkål utan allt från brysselkål, savojkål, kålrabbi, kålrot mm som står på menyn. Det bästa är att min favoritkål, spetskålen, har en egen liten avdelning med recept. Jag rekommenderar verkligen att man provar spetskål, särskilt såhär års, den smakar nästan som den alldeles färska vitkålen som kommer på våren, spröd, mjäll och delikat... recepten finns i boken, som sagt.





När vi nu ända är inne på kål så känns det naturligt att fortsätta med:
Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier av Karin Bojs
 Mina släktingar har alltid syrat gurkor och vitkål själva. Och att äta vad andra har tillverkat är ju lätt. Men att börja syra själv kändes inte helt självklart för mig. Den här boken ger en en välbehövlig knuff framåt. Det är nämligen precis så enkelt som det verkar. Ännu har jag inte misslyckats och jag har prövat tre gånger nu. Både gurka och vitkål. I boken finns recept men även kapitel om syrningens historia, kemi och biologi, hälsoeffekter mm, allt illustrerat med fina, inspirerande bilder.





Under året har det kommit en ny bok i serien med medeltida guideböcker som Historiska Media ger ut. Den här heter:
Det medeltida Uppland : en arkeologisk guidebok av Johan Anund & Linda Qviström (tidigare böcker i samma serie handlar om Gotland, Sörmland, Småland, Östergötland och Västergötland)  Det som är så bra med de här böckerna är att de är lika intressanta att läsa hemma i soffan som att ha med sig på när man reser runt och tittar på olika historiska sevärdheter. Man får veta massor och man får dessutom platser, byggnader och fornlämningar satta i sitt historiska sammanhang. De här böckerna väcker verkligen intresset för både arkeologi och historia!


På något konstigt sätt halkar jag in på ätbara saker igen...
Min favorit-tv-kock heter Tareq Taylor. Det är den där killen som lagar mat i trädgårdsonsdag, som tidigare var trädgårdsfredag. Han gör det på ett roligt och skönt sätt så att man får lust att prova det han gör. Boken heter Tareq Taylor : sylta, safta och lägg in och passar bra för den som har egna skördar att ta hand om. Men man kan ju köpa bär och grönsaker också, det går ju lika bra egentligen. Recepten är väldigt inspirerande i alla fall, det finns till och med recept på egen äppelmust! och vilka fina bilder sen...







Jag avslutar listan med Svampar i skog och mark av Bo Nylén. Det enda man kan klaga på är formatet, den är lite tung att kånka omkring på i skogen. Men vilken bok! Färgfotona är fantastiska och överensstämmer med riktiga svampar i skogen. Vilket är mer än vad man kan säga om många andra fotosvampböcker.  Man kan faktiskt använda boken till att bestämma vad man har hittat. Glöm dock inte att man ALDRIG ska äta svamp som man inte är helt säker på är den rätta! Det bästa är att få bekräftat av en expert att svampen verkligen är ätlig. Jätteroligt att det har kommit ut en "riktig" svampbok.


/Laine




måndag 7 januari 2013

Maries Topplista

Min läsning under 2012 innehöll både böcker som jag trodde jag skulle läsa och oväntade läsupplevelser. Flera av mina favoritförfattare (Janet Evanovich, Helene Tursten, Jacqueline Winspear, Inger Hedström, Stephen Booth, Philippe Claudell och Leena Letholainen) kom ut med nya titlar och de var förstås väldigt roliga att läsa.

Min topp 10 lista består däremot nästan enbart av de oväntade läsupplevelserna, just för att de var oväntade förgyllde de alltid vardagen när de dök upp.  Ett par ganska nyligen upptäckta favoritförfattare har smugit sig med, får jag dock lov att erkänna…

Så, utan inbördes ordning:

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper, som jag skrev om i februari. Jag är svag för syskon-relations-böcker och den är var både rolig, rörande och ibland igenkännande. (Vem har inte som vuxen spenderat tid med föräldrar och syskon och nästan blivit galen?)








Darkside (Skuggsida) och Finders Keepers (Ni älskar dem inte) av Belinda Bauer, som jag skrev om i juni. Det här är en av de nya favoritförfattarna och historien hon målar upp i dessa två böcker och boken innan dem, är fantastiskt bra! Den har en utveckling som jag aldrig? sällan? stött på och är oväntad och nagelbitande spännade. Men läs dem i ordning!


Konsten att vara ungkarl av Mike Gayle, som jag skrev om i maj. Även detta är en syskon-relations-bok. Din plats i syskonskaran, hur påverkar den din roll i familjen? En rolig och charmig bok om att bli vuxen.









Mannen som dog skrattande av Tarquin Hall. Detta är andra boken om indiens mest diskreta privatdetektiven, Vish Puri. Han älskar mat och löser sina fall med samma blygsamma inställning som Sherlock Holmes. Det är en spännande historia författaren berättar och den ger också en levande och färgglad bild av Indien.








The lifeboat av Charlotte Rogan, som jag skrev om i april. Det är en fascinerande historia som ställer frågor om etik och moral. Är allt tillåtet för att överleva? Eller finns det en gräns även här? Jag kallde den årets bästa läsupplevelse och det står jag fast vid.








Tunu av Kim Leine. Hur ofta läser du en bok som utspelar sig på Grönland? Jag tror att svaret för de flesta blir, inte ofta. I 25 kapitel/noveller berättar författaren om männsikorna i ett litet grönländskt samhälle. Dessa ögonblicksbilder skapar ett lapptäcke av en kultur och ett samhälle som skiljer sig stort från min egen.








Major Pettigre's sista chans av Helen Simonson, som jag skrev om i maj. Det är en otroligt charmerande berättelse om den engelske gentlemannen major Pettigrew, och hans något slingriga väg mot en ny kärlek sent i livet. Roligt och väldigt brittiskt.









Mörkt motiv och Nådastöt av Louise Penny. Sent på året läste och tjusades jag av den här kanadensiska författaren, hon är en av de nya favoritförfattarna. Hennes berättelser utseplas i den lilla byn Three Pines och gåtlösare är kommissarie Armand Ganache. Med knivskarp intelligens har denne polis inga problem att avslöja vem det är som ljuger utav byns invånare. (Jag måste erkänna, dessa böcker får mig att tänka på Midsomer...)

Vilka var din/dina oväntade läsupplevelser från förra året?

/Marie

onsdag 2 januari 2013

Lånetoppen

Hej på er och god fortsättning!

Det är ett nytt år och om ett litet tag kommer vi tillbaka med nya tips. Men innan dess tar vi denna vecka först en återblick på vad som lånades ut mest under 2012 på stadsbiblioteket, och nästa vecka skriver vi om våra egna topp 10 favoriter från året som gått.

Vi startar med Deckarhyllan, vilka titlar lånades ut mest? (Antal lån inom parantes)


1.Eldvittnet, Kepler (89)


2. Änglamakerskan, Läckberg (88)

3. Gideons ring, Gerhardsen (84)

4. Sankta Psyko, Theorin (79)

5. Du gamla, du fria, Marklund (77)

6. Den sista akten, Jungstedt (76)

7. Helgonet, Gerhardsen (73)

8. Glasklart, Wahlberg (63)

9. I natt är du död, Sten (60)

10. Det fjärde offret, Jungstedt (59)


Vanliga romaner:


1. Felicia försvann, Feldt (71)


2. Gustavs grabb, Persson (69)

3. Grand final i skojarbranschen, Ekman (50)

4. Augustenabd en sommar, Jordahl (38)

    En doft av rosor, Roberts (38)

5. Gryningstimmen, McKinley (37)

6. Det goda inom dig, Olsson (35)

7. En sannolik historia, Alvtegen (34)

    Stjärnlösa nätter, Asaad (34)

    Moderspassion (34)

    Little Bee (34)

8. Öster om heden, Lärn (33)

9.Stäpplöperskan, Gyllenhammar (31)

10. Kvinnan han älskade, Koomson (29)

Faktaböcker:  
  1. Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz, Rosenberg (45)

2. Jag är Zlatan Ibrahimovic, Lagercrantz/Ibrahimovic (35)

3. Svensk grammatik på somaliska (33)

4. Och i Wienerwald står träden kvar, Ullman/Åsbrink (29)

5. Körkortsbok på somaliska (25)

6. När ljuset släcks, Hedman (24)

   Svensk grammatik på arabiska (24)

7. Om man håller sig i solen, Ekström (23)

8. Äntligen, Forss (22)

    Jag är Zlatan , Ibrahimovic (LättLästa utgåvan) (22)

    3096 dagar, Kampusch (22)

9. Körkortsboken (20)

   Svensk grammatik, Viberg (20)

10. Körkortsbok på arabiska (18)

Vuxenfilm:  
  1.Apornas planet – (r)evolution (43)

2.Midnatt i Paris (42)

3.Melancholia (38)

   Jägarna 2 (38)

4. Blonde (35)

5. En blomma i Afrikas öken (34)

6. Avatar (33)

   The king’s speech (33)

   Inception (33)

7. I rymden finns inga känslor (32)

8. Black swan (31)

    Breaking dawn . Del 1 (31)

    Fish tank (31)

    Förintelsen (31)

    Winter’s bone (31)

9. Apflickorna (30)

    Bedtime stories (30)

    Himlen är oskyldigt blå (30)

    North Face (30)

10. New Moon (29)

     Slumdog millionaire (29)

Barnfilm:  
  1. Emil i Lönneberga (77)


2. Alvin och gänget (53)

3. På rymmen med Pippi Långstrump (50)

    Världens bästa Karlsson (50)

4. Skönheten och odjuret (49)

    Alice i underlandet (49)

5. Ronja Rövardotter (44)

6. Flickan och räven (43)

7. Råttatouille (41)

8. Den magiska leksaksaffären (40)

9. Lånaren Arrietty (3)

10. Pettson & Findus – Tomtemaskinen (38)

    Rasmus på luffen (38)

    Trassel (38)

/Marie