måndag 27 augusti 2012

Mannen som älskade Yngve

Sommarsemestern brukar vara chansen att läsa mycket böcker och böcker som jag tittat på ett tag och tänkt 'Kanske....' I år blev det bland annat boken Mannen som älskade Yngve, av norske författaren Tore Renberg.


Alldelse i början av 1990-talet är Jarle Klepp 17 år. Han diskuterar politik, har åsikter om allt, spelar gitarr i ett rockband och har en tjej sen fem månader. Så en dag börjar en ny elev i en av parallellklasserna, Yngve, och hela Jarles värld vänds upp och ner. Jarle blir stormande, himlande kär och förälskelsens otroliga styrka får honom att göra saker han aldrig funderat över innan.

Han börjar spela tennis, han överger glatt den musik och politik han varit trogen och han ljuger för sin bäste vän och sin flickvän. Jarle börjar förändras utan att kunna stoppa det, men som de flesta tonåringar är han självisk och ser inte alltid konsekvenserna av sitt eget agerande.

Renbergs text är en flod av tankar och tillbakablickar och när jag började läsa var det nästan övermäktigt. Men väldigt snabbt blev Jarles värld levande och jag sögs med i berättelsen. Slutintrycket blev en fascinernade bok med många 'tänk om'.

2008 filmades boken och du kan se en trailer för filmen här.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar