torsdag 21 april 2011

Påskvecka

I förra blogginlägget nämnde jag att påsken har olika seder och traditioner kopplade till sig. En sådan tradition är att äta ägg. Men varför just ägg?

Under fastan som är innan påsken, är det förbjudet att äta ägg. Men äggproduktionen hos vilda och tama fåglar har vid det laget kommit och igång och man sparade upphittade ägg. Det var först på påskaftonen som äggen blev lovliga igen och då man troligen hade en hel del sparade, blev det naturligt att de ingick i festmåltiden. Eftersom man hade många ägg, kunde man avvara ägg som användes för lekar eller pynt.

Photo: moxliuka

Det omtalas redan på 1700-talet om målade ägg, som man gav bort. Konstgjorda ägg av glas, porslin och ädla metaller började tillverkas och ges bort i slutet av 1700-talet och ägg av papper eller socker var vanliga på 1800-talet. Vem har t.ex. inte hört talas om guldsmeden Fabergés ägg till tsarfamiljen i Ryssland?

Vill du ha tips och idéer på äggmålning och annat påskpyssel, rekommenderar jag ett besök i påskägget på webbsidan Annas Burkar.


Glad Påsk
önskar Blandad konfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar