onsdag 20 april 2011

Påskvecka

Till helgen är det påsk, den viktigaste högtiden inom kristendomen. Påsken infaller på olika datum varje år, det beror på när den första söndagen efter den första metonska fullmånen efter den 20 mars infaller. Detta beräknas efter Metons cykel, som inte nödvändigtvis sammanfaller med den astronomiska fullmånen.

Bild: plastAnka
Men visste du att hela veckan kallas för stilla veckan eller dymmelveckan? Veckan startar söndagen veckan innan påsk, som kallas palmsöndagen. Sedan följer blå måndag, vit tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Varje dag har och har haft sina egna seder och traditioner.

Ordet dymmel härstammar från det äldre svenska ordet dymling, som betyder spik eller träplugg som är spetsig i båda ändar. Under medeltiden ersatte man kyrkans klockringning med dova slag av en träklapp [dymmel]. I Sverige försvann den här seden under reformationen på 1500-talet, men i den romersk-katolska kyrkan är kyrkklockorna även idag helt tysta från skärtorsdagens kväll till påsknattens gudstjänst.

Vill du läsa mer om påskens seder och traditioner, hittar du dessa böcker på hylla Mza i biblioteket.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar