tisdag 12 januari 2010

Ska du plugga i vår? Så här får du tag i kurslitteraturen

Då var det redan ett nytt år och hög tid att sätta igång igen efter helgerna. Kanske ska du studera i vår och har fått en litteraturlista hemskickad, med allt som ska läsas de närmaste månaderna? I så fall kommer du snart att upptäcka att vi här på biblioteket i Katrineholm inte alltid har den avancerade litteratur som används på högskolan. Det beror på att det finns så väldigt bra och många gånger större högskolebibliotek som vi kan låna ifrån. Fjärrlån, kallas det, när vi skickar efter böcker åt dig så att du kan hämta dem här hos oss. Praktiskt eller hur? Det enda som du behöver lägga ut är en liten administrationsavgift/portokostnad på 10 kronor per bok.

När du har sökt efter en titel i vår katalog och kontrollerat att vi inte har den här, fortsätter du genom att leta på Bibliotek.se eller Libris som tillsammans täcker in alla bibliotek i Sverige. När du vet vad du vill ha går du vidare till fjärrlåneformuläret i vår katalog. Länken hittar du i vänsterspalten.



Välj om du vill beställa en bok eller artikel och logga sedan in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod. Vill du beställa en bok kommer du till följande formulär.




Fyll i uppgifterna om din bok i formuläret. Författare och titel är viktigast, utgivningsåret fyller du i om du behöver en speciell upplaga. Under "Max kostnad" kan du skriva 10 kronor om du inte vill riskera att få en kopia till självkostnadspris, vilket kan förekomma om det är så att biblioteket som äger titeln inte har möjlighet att skicka sitt exemplar. När du klickar på OK får vi din beställning och kontaktar i vår tur något av biblioteken som har den. Vanligtvis tar det ungefär en vecka att få den, men det kan bero på ifall boken till exempel är utlånad överallt. Känns det lite krångligt till en början så går det förstås utmärkt att ringa oss eller komma till biblioteket för att få hjälp.

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar