måndag 18 januari 2010

Jules Verne


Visste du att den klassiska författaren Jules Verne, av många anses vara en av de första som skrev science fiction? Verne föddes 1838 i den franska staden Nantes och han var ett ganska ensamt barn. Det mesta av hans uppfostran sköttes av en barnjungfru och Verne utvecklade en livlig fantasi för att roa sig själv. Pappan var en framgångsrik advokat med egen firma och ville att sonen skulle gå hans fotspår. Som 20-åring skickades Verne till Paris för att studera, men själv var Verne inte alls intresserad av juridik. Han använde de närmaste åren mer till att gå på caféer och litterära klubbar, än att studera. Det var nämligen författare han ville bli! Verne fick en del dikter och noveller av ganska oanständig karaktär publicerade. Han fick jobb som sekreterare på en teater och skrev texter för scenen.

1863 publicerades Vernes första bok (Fem veckor i ballong) och den blev en omedelbar succé. Verne fortsatte att skriva och hann ge ut ett hundratal titlar under sitt liv. Privat hade han dock inte samma framgångar. Hela sitt liv hade Verne problem med sina relationer till andra människor, särskilt kvinnor. Han gifte sig med en ung änka som hade två barn, men äktenskapet blev inte lyckligt. Verne var uppslukad av sitt arbete, led av en rad olika psykosomatiska åkommor och hade ett hetsigt humör. 1972 flyttade Verne till staden Amiens, där han bodde fram till sin död 1905.


Tittar man på Vernes författarskap finns det tydliga teman som återkommer. Själv var Verne väldigt intresserad av tekniska och vetenskapliga nyheter och uppfinningar, och hans karaktärer är alltid i rörelse och de använder nya tekniska uppfinningar. Idag är många av dessa en självklarhet, men då var de relativt eller helt okända (som t.ex. ubåtar och rymdraketer). Karaktärerna är dessutom alltid män och porträtten i sig är ganska platta. Böckerna genomsyras av en frmatidsoptimism och en tro att allt kan lösas med energi, fantasi och teknik. Men historierna är spännande och böckerna läses än idag. Många av böckerna har också blivit film. Visst känner du väl igen En världsomsegling under havet, Kapten Grants barn, Tsarens kurir, Jorden runt på 80 dagar och Från Jorden till månen?

Det finns två ganska roliga sidnoter till historien om Jules Verne;
1. Verne skrev om exotiska resor men själv reste han aldrig. Mot slutet av sitt liv köpte han en båt som han seglade runt lite grann med själv, när han skrev.
2. I mitten på 90-talet hittade man ett refuserat Verne manuskript (Paris i tjugonde seklet). Det hade skrivits innan Verne blev riktigt känd och förlaget hade vägrat ge ut boken, förmodligen för man tyckte att den var för radikal och osannolik. Vad boken handlar om? Paris 100 år in i framtiden (1960) och den innehöll en rad gissningar om tekniska saker man använde då, som tunnelbana, bilar och telefoner…

/Marie

2 kommentarer:

  1. Two tips for opera novices:

    1) For those who have not developed a taste for opera, one might first listen to Puccini's "La Bohème".

    2) There are various sites online where one can search for libretti so one can understand what is sung BEFORE going to the opera if the opera is in a language unfamiliar to oneself.

    SvaraRadera
  2. Thanks for some really good tips! It is a bliss that most operas, even in Swedish, is subtitled nowadays.
    /Sara Britta

    SvaraRadera