torsdag 28 januari 2010

Sherlock Holmes



En urtyp för detektivkaraktären är Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Doyle anses vara en av skaparna av den moderna detektivromanen, men började skriva om Sherlock Holmes för att dryga ut lönen som läkare. Allt som allt publicerade Doyle fyra böcker med detektiven och stort antal noveller i Strand Magazine. Själv tröttnade Doyle till slut på sin karaktär, men det gjorde inte läsarna. De fick författaren att återuppliva detektiven när han tagit livet av denne och skickade mängder av post till detektivens adress. Som inte finns på riktigt.


Under årens lopp har Sherlock Holmes äventyr dramatiserats ett flertal gånger för teater, film och TV. Själv har jag läst böckerna, där det är doktor Watson som berättar om Holmes olika fall. Holmes är ett geni, en enstöring, en mästare att förklä sig, drogmissbrukare och inte särskilt intresserad av sociala relationer. Jag minns historierna som spännande, men ganska torra och analytiska. Den senaste Sherlock Holmes filmen hade premiär 1 januari i år och min kollega beskriver den så här:


Filmen är en riktig actionrulle i skitig londonmiljö, lika osannolik som vilken Bond-film som helst. Watson och Sherlock är förstås oemotståndliga, Sherlock trots att han lever i en kaosartad miljö och lider av depressioner varvat med bruk av droger. Är man ett charmerande geni så är man. Dessutom visar han sig vara en oöverträffad slagskämpe som drygar ut kassan med vadslagning. Den onde Lord Blackwood håller på att ta kontrollen över London men Sherlock och Watson lyckas förstås i sista sekund hindra honom. Innan dess hinner magasin, båtvarv, byggnader sprängas, Sherlock och Watson nästan slås ihjäl av en bjässe , krossas av fartyg, brinna upp och avslöja lord Blackwoods till synes magiska förmågor. En Oscar för bästa biroll borde Sherlocks bulldog få som då och då tjänar som försökskanin till Sherlocks kemiska experiment. Det är mycket underhållande.”

Att Sherlock Holmes fortfarande fascinerar är helt klart. Söker man på nätet finns det en uppsjö av olika sidor. Varför inte besöka den här svenska sidan om allt Sherlock Holmes relaterat? Hos oss på biblioteket finns också en hel del Sherlock Holmes både att läsa och att titta på.

/Marie

ps! Det finns en barn- och ungdomsförattaren som heter Anthony Read. Han har valt använda en del av gatubarnen som finns i Sherlock Holmes berättelserna, för att skriva egna deckarhistorier. Barnen i hans böcker kallar sig Pojkarna på Baker Street (även om en flicka ingår) och de hjälper den store detektiven med olika uppdrag. Men i Reads böcker är det barnen som är huvudpersonerna och löser deckargåtor.

4 kommentarer:

  1. What problem solving "tools" might one gain from reading and viewing Holmes? Partial answer: The use of logic (inductive and deductive),"brainstorming", chain of evidence, necessary cause-and-effect, the law of non-contradiction, the syllogism, dialectic, curiosity, persistence, and imagination.

    SvaraRadera
  2. Off topic: Your readers might find this article interesting: "From Widener to the Web"
    http://www.thecrimson.com/article/2009/11/19/resources-library-librarians-students/

    SvaraRadera
  3. As Sherlock Holmes would say:

    "When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

    /Marie

    SvaraRadera
  4. "When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth." Holmes was wrong. Between the impossible (that which is patently false) and "the truth" lies "true opinion". (Hint: Read Plato's dialogues.)

    SvaraRadera