torsdag 28 januari 2010

Sherlock Holmes



En urtyp för detektivkaraktären är Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Doyle anses vara en av skaparna av den moderna detektivromanen, men började skriva om Sherlock Holmes för att dryga ut lönen som läkare. Allt som allt publicerade Doyle fyra böcker med detektiven och stort antal noveller i Strand Magazine. Själv tröttnade Doyle till slut på sin karaktär, men det gjorde inte läsarna. De fick författaren att återuppliva detektiven när han tagit livet av denne och skickade mängder av post till detektivens adress. Som inte finns på riktigt.


Under årens lopp har Sherlock Holmes äventyr dramatiserats ett flertal gånger för teater, film och TV. Själv har jag läst böckerna, där det är doktor Watson som berättar om Holmes olika fall. Holmes är ett geni, en enstöring, en mästare att förklä sig, drogmissbrukare och inte särskilt intresserad av sociala relationer. Jag minns historierna som spännande, men ganska torra och analytiska. Den senaste Sherlock Holmes filmen hade premiär 1 januari i år och min kollega beskriver den så här:


Filmen är en riktig actionrulle i skitig londonmiljö, lika osannolik som vilken Bond-film som helst. Watson och Sherlock är förstås oemotståndliga, Sherlock trots att han lever i en kaosartad miljö och lider av depressioner varvat med bruk av droger. Är man ett charmerande geni så är man. Dessutom visar han sig vara en oöverträffad slagskämpe som drygar ut kassan med vadslagning. Den onde Lord Blackwood håller på att ta kontrollen över London men Sherlock och Watson lyckas förstås i sista sekund hindra honom. Innan dess hinner magasin, båtvarv, byggnader sprängas, Sherlock och Watson nästan slås ihjäl av en bjässe , krossas av fartyg, brinna upp och avslöja lord Blackwoods till synes magiska förmågor. En Oscar för bästa biroll borde Sherlocks bulldog få som då och då tjänar som försökskanin till Sherlocks kemiska experiment. Det är mycket underhållande.”

Att Sherlock Holmes fortfarande fascinerar är helt klart. Söker man på nätet finns det en uppsjö av olika sidor. Varför inte besöka den här svenska sidan om allt Sherlock Holmes relaterat? Hos oss på biblioteket finns också en hel del Sherlock Holmes både att läsa och att titta på.

/Marie

ps! Det finns en barn- och ungdomsförattaren som heter Anthony Read. Han har valt använda en del av gatubarnen som finns i Sherlock Holmes berättelserna, för att skriva egna deckarhistorier. Barnen i hans böcker kallar sig Pojkarna på Baker Street (även om en flicka ingår) och de hjälper den store detektiven med olika uppdrag. Men i Reads böcker är det barnen som är huvudpersonerna och löser deckargåtor.

onsdag 27 januari 2010

70 års-jubileum



Trollkarlen från Oz från 1939 är en så pass välkänd film att jag inte tänker gå in på den i detalj här. Men det kan vara intressant att veta att det förra året kom en ny utgåva av filmen innehållande mängder av intressant bonusmaterial, detta med anledning av 70-årsjubileet. Utgåvan breder ut sig över 4 DVD-skivor med sammanlagt ca 14 timmar extramaterial. Dokumentärer som finns med behandlar bl.a. inspelningen och filmens status idag, med bilder på souvenirer som fortfarande ges ut, festivaler som går av stapeln i USA från och till, samt påverkan på andra filmer. Fortfarande ges det ut nyskrivna böcker om landet Oz, och på DVDn går det även att fördjupa sig i en dokumentär om Frank L Baum som skapade världen och dess invånare. Lägg därtill en tidigare outgiven dokumentär om filmens regissör Victor Fleming, filmatiseringar från stumfilmstiden av Baums berättelser samt ett flertal bortklippta och alternativa scener, och man får en bra bild av utbudet i denna utgåva, som borde intressera många cineaster.

/Krister

Förintelsens Minnesdag


Idag, den 27 januari, är det Förintelsens Minnesdag. Det har varit en nationell minnesdag sedan 1999 och 2005 deklarerade FN den som internationell minnesdag.

Det var den 27 januari 1945 som koncentrationslägret Auschwitz befriades och världen fick se vad som fanns innanför ”Arbeit macht frei” skylten. Totalt dog över 11 miljoner människor i de olika koncentrationslägren.

Av dem som överlevde har en del valt att berätta om sina upplevelser. Något som måste vara oerhört svårt, men samtidigt är oerhört viktigt. Vi får inte glömma vad som hände, det får inte hända igen.

På biblioteket finns biografier, faktaböcker och filmer med anknytning till förintelsen. Mycket information, fakta och material kan du också hitta på Forum för levande historia på nätet. Det kan vara ett jobbigt ämne att läsa/se, men ack så viktigt.

/Marie

fredag 22 januari 2010

CHESTY MORGAN


Zarah Leander och Kurt Weill har påverkat dagens artister i väldigt hög utsträckning. Det teatraliska i deras sånger har anammats av ett antal sångare genom åren. Inte minst gäller det orkester Chesty Morgan. Denna  svenska grupp har på sin skiva Musik från 2005 tagit till sig stilen hos både Weill och Leander men hämtat melodier från flera håll. Rysk sång klingar på stycket Moskovskie okna och franska på den gamla France Gall- hitten  Poupée de cire, poupée de son. Låtarna är tagna från europeisk folkmusiktradition och jazz såväl som Beachboys och gamla svenska schlagers, som Zarah Leanders Jag står i regnet. 
I vår samling står skivan bland visor, men att sätta en etikett på den kan ibland vara svårt då man skiftar mellan olika stilar. Det är folkmusik ibland, visor ibland men alltid bra musik.
/Krister

torsdag 21 januari 2010

"Ny" historia


Förra året påbörjades utgivning av ett nytt svenskt standardverk om Sveriges historia. Historieprofessorn Dick Harrison är redaktör för verket, som planeras bli i åtta delar och det ges ut av Norstedts Förlag. Det är första gången på 50 år som det ges ut ett samlat verk inom orådet. Mycket har hunnit ändras i tolkningar och förståelse av tidigare rön och nya har tillkommit.



Del 1 och 2 som gavs ut 2009, täcker perioden från 13000 f.Kr. till 1350. Hittills i år planeras del 3 att komma ut i april och del 4 i maj. Utgivningen av åtta bandsverket ingår i en större satsning, som också innehåller en ny stor utställning på Historiska Museet och en nyproducerad faktaserie i TV4.

Självklart finns böckerna att låna hos oss på biblioteket!

/Marie

onsdag 20 januari 2010

Resa utan lämna hemmet

Ibland vill du säkert bara komma bort ett tag och uppleva något annat. Fast, att resa kostar en hel del pengar och det är inte säkert du har möjlighet ge dig av med kort varsel. Men om du kan ta dig till biblioteket finns det ett alternativ!

Om du går bort till DVD filmerna och fortsätter längst ner och svänger vänster för att gå in i nästa sal, precis där, har vi våra faktafilmer. Vi har filmer om bland annat Rom, Grand Canyon, Stora Barriärrevet, London och Egypten. Eller varför inte låna hem BBCs hyllade serie Planet Earth?

Låna helt enkelt hem en bit av världen och upplev den i din egen TV-soffa!

/Marie

måndag 18 januari 2010

Opera for dummies




I går kväll besökte undertecknad Göteborgsoperan för att se en uppsättning av Mozarts Trollflöjten. Just Trollflöjten var en speciellt trevlig upplevelse eftersom även jag, som inte är särskilt bevandrad inom operakonsten, kunde känna igen en hel del av styckena. Dessutom har berättelsen en blandning av mörker och romantiskt fluff, som passade min smak. Mina trevande kontakter med operascenen inleddes för några år sedan genom Faust, också den på Göteborgsoperan, och jag blev fångad direkt. Det som lockar mig mest är det storslagna, den festliga stämningen, lyxen i att få lyssna till en hel orkester, med solosångare, kör och dansare och så musiken förstås. Jag tänker att man nog kan behöva lite drama, flärd och stora gester för att liva upp vardagen.

Är du nybörjare, liksom jag, och vill få en introduktion till operalyssnandet kan jag rekommendera ett lysande initiativ av Gunilla Brodrej, musikkritiker på Expressen. I artikelserien "Opera för nyfikna" går hon både pedagogiskt och inspirerande igenom operahistorien och med hjälp av en tillhörande Spotifylista kan du ta del av musiken direkt.

I Katrineholm kan du några gånger per år se direktsänd opera från Metropolitan i New York på biografen Cinema 2. På deras sida på sf.se hittar du schemat för året.

På biblioteket har vi opera på film och på cd-skiva. Du kan även lyssna strömmande genom Naxos Music Library, du behöver bara logga in med ditt lånekortsnummer.

/Sara Britta

Jules Verne


Visste du att den klassiska författaren Jules Verne, av många anses vara en av de första som skrev science fiction? Verne föddes 1838 i den franska staden Nantes och han var ett ganska ensamt barn. Det mesta av hans uppfostran sköttes av en barnjungfru och Verne utvecklade en livlig fantasi för att roa sig själv. Pappan var en framgångsrik advokat med egen firma och ville att sonen skulle gå hans fotspår. Som 20-åring skickades Verne till Paris för att studera, men själv var Verne inte alls intresserad av juridik. Han använde de närmaste åren mer till att gå på caféer och litterära klubbar, än att studera. Det var nämligen författare han ville bli! Verne fick en del dikter och noveller av ganska oanständig karaktär publicerade. Han fick jobb som sekreterare på en teater och skrev texter för scenen.

1863 publicerades Vernes första bok (Fem veckor i ballong) och den blev en omedelbar succé. Verne fortsatte att skriva och hann ge ut ett hundratal titlar under sitt liv. Privat hade han dock inte samma framgångar. Hela sitt liv hade Verne problem med sina relationer till andra människor, särskilt kvinnor. Han gifte sig med en ung änka som hade två barn, men äktenskapet blev inte lyckligt. Verne var uppslukad av sitt arbete, led av en rad olika psykosomatiska åkommor och hade ett hetsigt humör. 1972 flyttade Verne till staden Amiens, där han bodde fram till sin död 1905.


Tittar man på Vernes författarskap finns det tydliga teman som återkommer. Själv var Verne väldigt intresserad av tekniska och vetenskapliga nyheter och uppfinningar, och hans karaktärer är alltid i rörelse och de använder nya tekniska uppfinningar. Idag är många av dessa en självklarhet, men då var de relativt eller helt okända (som t.ex. ubåtar och rymdraketer). Karaktärerna är dessutom alltid män och porträtten i sig är ganska platta. Böckerna genomsyras av en frmatidsoptimism och en tro att allt kan lösas med energi, fantasi och teknik. Men historierna är spännande och böckerna läses än idag. Många av böckerna har också blivit film. Visst känner du väl igen En världsomsegling under havet, Kapten Grants barn, Tsarens kurir, Jorden runt på 80 dagar och Från Jorden till månen?

Det finns två ganska roliga sidnoter till historien om Jules Verne;
1. Verne skrev om exotiska resor men själv reste han aldrig. Mot slutet av sitt liv köpte han en båt som han seglade runt lite grann med själv, när han skrev.
2. I mitten på 90-talet hittade man ett refuserat Verne manuskript (Paris i tjugonde seklet). Det hade skrivits innan Verne blev riktigt känd och förlaget hade vägrat ge ut boken, förmodligen för man tyckte att den var för radikal och osannolik. Vad boken handlar om? Paris 100 år in i framtiden (1960) och den innehöll en rad gissningar om tekniska saker man använde då, som tunnelbana, bilar och telefoner…

/Marie

torsdag 14 januari 2010

Digital fotografering





När det gäller bilder och fotografering, talar man numera om digitala kameror. Bilden lagras elektroniskt i kameran och kan skrivas ut direkt. Med den nya tekniken har det både blivit enklare att ta foton och man har fler valmöjligheter. Tar du ett kort kan du genast se om det blev som du tänkt dig. Blev det inte det är det bara att radera och ta nytt. I en digitalkamera kan du få plats med flera hundra fotografier och du kan ta nästan hur mycket fotografier som helst av din omgivning. Behändigt på resan!



Men hur tar man ett bra kort? Hur utnyttjar man bäst alla de alternativ som ges med en digitalkamera? Bäst är att pröva, pröva och pröva igen. Men tips, idéer, förslag och vägledning kan du också få via olika böcker. Något som hänger tätt samman med hur du tar bra bilder, är vad du kan göra med dem sedan, som t.ex. redigering, användning och publicering. Böcker om allt detta hittar du nere på vår tekniska avdelning.

(Självklart finns det även sidor och program på nätet som du kan använda, t.ex. hos Google.)

/Marie

tisdag 12 januari 2010

Nytt i hyllorna

Runt internationella torget på biblioteket finns hyllor med all världens språk. Fortsätter man lite längre ner, hittar man utmed väggen de språk som traditionellt har kallats skolspråk; danska, norska, engelska, tyska, franska, italienska, spanska och ryska.

Vi som jobbar på biblioteket har under en längre tid sett att det är främst böcker från den engelska hyllan som lånas ut. Men språk är något som har prioriterats inom skolan de sista åren och med den globala värld vi lever i idag, är det ett stort plus att kunna mer än ett extra språk. Varför var det då nästan bara engelska som lånades ut? Redan vid en snabb blick på hyllorna kunde man ana delar av svaret; böckerna var gamla, trasiga, smutsiga och såg otroligt tråkiga ut. Vem skulle vilja låna dem?? En mer grundlig genomgång visade att nästan ¾ av alla böckerna inte hade varit utlånade de senaste fyra åren. Många av dem hade aldrig varit utlånade mer än tre gånger i hela sitt bokliv och de flesta var köpta innan 1995.


När förvaltningen oväntat hade pengar kvar i slutet av förra året, bestämde vi oss för att satsa på språken tyska, franska, italienska och spanska. Hyllorna i både magasinet och uppe i biblioteket fick en ordentlig genomgång. När dammet hade lagt sig, såg det ganska magert ut på hyllorna måste jag erkänna; bara ¼ av böckerna var kvar! Men det var hela, fräscha och relativt nya titlar. Sedan kom det roliga, att köpa in ny litteratur. Vi köpte mellan 10-15 titlar till varje språk, enbart författare på originalspråk och i första hand författare som debuterat de senaste 10 åren. Vi rensade också EasyRead böckerna till varje språk och köpte in nya titlar även här.

Och nu kan du som låntagare se resultatet! Hyllorna är luftigare, beståndet aktuellare och böckerna syns bättre. Vi valde dessutom att flytta om på ordningen på hyllorna, så att de här språken skulle synas bättre. På köpet har engelska hyllorna fått mer plats och större skyltmöjligheter.

I fortsättningen kommer vi aktivt att köpa in fler böcker på tyska, franska, italienska och spanska. Inte så många på en gång, men en liten stadig rännil, som efterhand kommer att fylla på i hyllorna.

/Marie

Ska du plugga i vår? Så här får du tag i kurslitteraturen

Då var det redan ett nytt år och hög tid att sätta igång igen efter helgerna. Kanske ska du studera i vår och har fått en litteraturlista hemskickad, med allt som ska läsas de närmaste månaderna? I så fall kommer du snart att upptäcka att vi här på biblioteket i Katrineholm inte alltid har den avancerade litteratur som används på högskolan. Det beror på att det finns så väldigt bra och många gånger större högskolebibliotek som vi kan låna ifrån. Fjärrlån, kallas det, när vi skickar efter böcker åt dig så att du kan hämta dem här hos oss. Praktiskt eller hur? Det enda som du behöver lägga ut är en liten administrationsavgift/portokostnad på 10 kronor per bok.

När du har sökt efter en titel i vår katalog och kontrollerat att vi inte har den här, fortsätter du genom att leta på Bibliotek.se eller Libris som tillsammans täcker in alla bibliotek i Sverige. När du vet vad du vill ha går du vidare till fjärrlåneformuläret i vår katalog. Länken hittar du i vänsterspalten.



Välj om du vill beställa en bok eller artikel och logga sedan in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod. Vill du beställa en bok kommer du till följande formulär.




Fyll i uppgifterna om din bok i formuläret. Författare och titel är viktigast, utgivningsåret fyller du i om du behöver en speciell upplaga. Under "Max kostnad" kan du skriva 10 kronor om du inte vill riskera att få en kopia till självkostnadspris, vilket kan förekomma om det är så att biblioteket som äger titeln inte har möjlighet att skicka sitt exemplar. När du klickar på OK får vi din beställning och kontaktar i vår tur något av biblioteken som har den. Vanligtvis tar det ungefär en vecka att få den, men det kan bero på ifall boken till exempel är utlånad överallt. Känns det lite krångligt till en början så går det förstås utmärkt att ringa oss eller komma till biblioteket för att få hjälp.

/Sara Britta

måndag 11 januari 2010

Håll värmen!

Så här i vinterkylan vill man hålla sig varm, både inuti och utanpå. Vad passar då bättre än en skål med rykande varm soppa? Kanske har du ett eget mumsigt recept du brukar göra, eller du kanske är jättebra på att röra ihop en värmande soppa av vad som finns i skafferiet just nu. Själv behöver jag inspiration och då är det bra att bibliotekets ’receptavdelning’ finns! Här finns många inspirerande böcker om goda soppor, t.ex. Soppor och Lisens soppor av Liselotte Forslin.




Utsidan kan man hjälpa till att hålla varm med mössor, vantar och halsdukar. Vi har många inspirerande och idérika stickböcker på biblioteket, både för nybörjare och lite mer vana stickare. T.ex. Roligt att sticka av Malin Larsson och Sticka småvarmt, av Johanna Wallin.


/Marie

fredag 8 januari 2010

GHOST WORLD

Tecknade serier blir väldigt ofta film, med högst blandade resultat.
En av bästa överföringarna av en serie på vita duken är Terry Zwigoffs version av Daniel Clowes Ghost World (2001). Idetta fall har serietecknaren varit med och skrivit manus till filmen. Möjligen har han även varit delaktig i rollbesättningen eftersom åtminstone huvudrollsinnehavaren har blivit mycket lik det tecknade originalet. Thora Birch spelar Enid- en ironisk tjej som föraktar det mesta men inte riktigt vet vad hon tycker om eller vill. Hon och kompisen Rebecca (Scarlett Johansson före sitt stora genombrott) har just gått ut High School och har som favoritsysselsättning att driva med allt och alla. De svarar på en kontaktannons  för att driva med personen som skrivit den. Mötet med Seymour som skrivit annonsen blir dock något helt annat för Enid än vad hon tänkt och hon blir fascinerad av honom. Samtidigt visar det sig bli allt svårare att behålla sin föraktande attityd till tillvaron.  Det är film som stundom är väldigt rolig (inte minst driften med konstutbildningar) och stundom väldigt vemodig. Den har kallats tidernas bästa tonårsfilm men har ganska lite gemensamt med flertalet amerikanska tonårsfilmer utan känns mer lågmäld och eftertänksam.

/Krister


tisdag 5 januari 2010

Rebecca av Daphne du Maurier

God fortsättning, kära läsare, hoppas att ni har haft ett par fina helger! Ännu har vi en helgdag kvar och dessutom isande kyla utomhus. Perfekt läge för läsning således!

Rebecca av Daphne du Maurier berättas av en ung kvinna utan påbrå, vars namn vi aldrig får veta. Hon arbetar till en början som sällskapsdam åt den pompösa Mrs Van Hopper, som sätter litet värde på sin unga följeslagare. På ett hotell i Monte Carlo möter de gentlemannen Maxim de Winter som har flytt hemmet - den grandiosa gården Manderley - efter sin frus tragiska död. Trevande känslor uppstår och den unga kvinnan följer Maxim tillbaka till gården, nu som Mrs de Winter.

Livet på Manderley är långt ifrån vad flickan är van vid och husfrun Mrs Danvers låter sig inte heller imponeras av den unga frun. Den tidigare Mrs de Winter - Rebecca - hade stil, charm och styrde hushållet med fast hand. Som om det inte vore nog att försöka leva upp till Rebeccas minne, framgår det snart att mystiska omständigheter är förknippade med Rebeccas död.

En modern läsare finner kanske könsrollerna en aning föråldrade. Den nya Mrs du Maurier är så väldigt försynt och tillbakadragen att de framstår tydligare än vanligt och Maxim de Winter är urtypen för den plågade hjälten, som vi bland annat känner igen från Jane Eyre (bara en av många likheter romanerna emellan). Bortser man från detta gör en gotisk stämning, spänning och fantastiska miljöbeskrivningar det här till en väl läsvärd roman.

Rebecca har filmatiserats av självaste Hitchcock och fick då en Oscar för bästa film. Hitchock har dessutom filmatiserat en annan av du Mauriers berättelser - närmare bestämt Fåglarna!

/Sara Britta