fredag 9 januari 2015

Favoriter: naturVarje år kommer en hel del böcker om natur och miljö. Här är några av de bästa ur årets skörd:

Martin Emtenäs Upplev Sveriges natur: en guide till naturupplevelser i hela landet


Författaren, som varit programledare för Mitt i Naturen  tog hjälp av fotografen Mikael Gustafsson och besökte ett antal väldigt olika naturområden runt om i landet. De har åstadkommit en mycket fin  bok som lockar till ett ökat resande i Sverige. Flera av platserna var för mig helt okända; medan för de jag kände till fick jag många gånger ökad kunskap. För de flesta områden listas 5 nyckelarter som man ska hålla ögonen på och gör området speciellt. Detta är en inspirationsbok som måste kompletteras med mer noggranna vägbeskrivningar etc. Men det är en bra början...

Kelvin Ekeland Mångfaldens utmarkHär tas ett rejält grepp om kulturlandskapet och dess historia. Jordbruket i Sverige har gått från småskaligt till storskaligt, från blomsteräng till dött industrilandskap, från samklang med naturen till att många växt- och djurarter håller på att dö ut. Boken förklarar varför denna förändring skett, hur vi ser och borde se på naturlandskapet idag och hur det borde bli i framtiden. Rekommenderas!


Svante Pääbo Neandertalmänniskan: på spaning efter försvunna gener.Pääbo- världsberömd evolutionsgenteiker- tar oss med på jakt efter mycket gammalt DNA. Ett internationellt forskningsprojekt rekonstruerar neandertalarnas arvsmassa och visar kopplingen till vår art. Även andra människoformer tas up

Pelle Holmberg & Hans Marklund Nya svampboken


Pelle Holmberg är landets mest kända mykolog och verkar kunna det mesta inom svamp. Här är den senaste, som tar upp ca 400 svampsorter.

Nationalnyckeln: Bladmossor skirmossor-baronmossor.Sista(?) delen av nationalnyckeln håller samma höga kvalitet som alla de tidigare delarna.

Mike Berners-Lee och Duncan Clark Den brännande fråganDenna bok om klimatförändingarna ger en god insikt i läget. Mer kan läsas i ett tidigare blogginlägg.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar