onsdag 7 januari 2015

Favoriter 2014


Såhär i slutet på året brukar vi här i bloggen fundera på vad vi tyckt bäst om under året som gått. Jag har tittat igenom vad jag läst och har sju favoriter + en klart lysande favorit. Här är mina favoriter (utan inbördes ordning):


Doktor Ozzy: råd från rockens överlevare nummer ett, av Ozzy Osbourne

Visst låter det helt vansinnigt att be Ozzy Osbourne om medicinska och psykologiska råd. Men Ozzy har ändå överlevt 40 år av alkohol- och drogmissbruk + ett antal olyckor. I den här boken har man samlat ett urval av de frågor som kommit in till Osbournes spalt  i tidningen Sunday Times.

Visst ska man ta hans råd med en nypa salt, men roligt är det.Delhis vackraste händer, av Mikael Bergstrand

Det här är historien om hur den medelålders vanemänniskan Göran Berg hamnar i kaosartade Indien, får en ny bästa vän och faktiskt stormtrivs. Helcharmig historia som jag skrev om här.
Konsten att tala med en änkling, av Jonathan Tropper

För ett år sedan dog Dougs stora kärlek, han är 29 år gammal och änkling. Doug sörjer fortfarande, men omgivningen börjar tycka att det borde han väl ha gjort klart snart? Doug tillbringar dock fortfarande dagarna i en alkoholpåverkad dimma, i huset som är helt oförändrat. När styvsonen Russ får alltmer problem i skolan och med sin biologiska pappa, blir Doug tvingad att börja ta tag i saker igen. Men är han verkligen redo att börja dejta? Attraktiva grannfrun Laney tycket det i alla fall och lägger in minst en stöt i veckan. Även Dougs syskon och föräldrar har åsikter om Dougs liv, fast de borde ha fullt upp med problemen i sina egna.

Tropper kan konsten att skriva en historia som berör. Som läsare både skrattar och gråter du, och undrar hur ska det går? Jag skrev mer om Troppers böcker här.


When hoopoes go to heaven, av Gaile Parkin

Familjen Tungaraza har flyttat vidare till Swaziland där Baba Pius har fått ett konsultjobb. Äldsta pojken i familjen, Benedict, älskar trädgården runt deras nya hus. Han kan tillbringa timmar där och det lugnar ner honom. Annars har nämligen Benedict lätt för att oroa sig och det finns också mycket att oroa sig för. En del av de saker han oroar sig för är nya skolkamrater som har problem, kopojken Petros hosta, Mamas tårttillverkning som går dåligt och om familjen kommer att ha tillräckligt med pengar för att klara sig. En annan röst i boken är Mavis. Hon är en av tjänsteflickorna i familjen som Tungarazas hyr av. I många år har Mavis haft svårt att sova, hennes förflutna plågar henne.

Detta är är en fristående fortsättning på Mrs Angelas tårtbageri, och jag tycker båda två är helt underbara historier.


Livet & dödens villkor, av Belinda Bauer

Ruby Trick är 10 år gammal och bor med sin mamma och pappa i ett ganska nedslitet hus i en liten by vid engelska kusten. På skolbussen blir hon retad, aldrig har hon något roligt att berätta för klassen och sen pappa förlorade jobbet bråkar hennes föräldrar allt mer. Ruby tycker att mamma kunde vara både snällare och roligare, alltid tjatar hon på pappa och aldrig uppskattar hon det pappa gör. Ruby älskar sin pappa, han kan inte göra något fel. När pappa och hans cowboy klubb skapar ett medborgargarde för att leta efter en mördare som härjar i trakten, får Ruby följa med pappa i bilen när han kör runt på vakt. Ruby är så stolt, men hon kommer snart att få lära sig att även människor man älskar, har hemligheter.

Bauer är en favorit bland deckarna och den här nya boken är riktigt spännande.


Glennkill: en kriminalroman, av Leonie Swann

En deckarroman där huvudpersonerna är en skock får? Udda, ja, men det fungerar. Fåren hittar en morgon herden George Glenn livlös i hagen. Om de ska få reda på vad som hänt honom, måste de själva ta reda på det. Utredningen leds av fåret Miss Maple.

Charmig och annorlunda deckarhistoria.  Jag skrev om boken här.


Rör inte mitt mord!, av Lars Forsberg

Roliga deckare hör inte till vanligheterna, men det här är en sådan. Torsten Rexelius, T-Rex kallad, är enligt egen utsago stans bäste mordutredare. Med sin långa erfarenhet kan han direkt avgöra vem den skyldige är. Petitesser som teknisk bevisföring klarar han sig utan...

Att man kan skämmas så på någon annans vägnar... Jag skrev om boken här.

Sen var det bara min absoluta favorit kvar och den läste jag redan i januari:


Black sheep, av Susan Hill

Detta är en berättelse om gruvfamiljen Howker. På endast 135 sidor får jag som läsare vara med om en tragedi som är så vackert berättad och gör så ont att läsa. Jag skrev om boken här.

Vilka är dina favoriter från 2014?

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar