onsdag 6 november 2013

Historisk busstrafik Sörmland

Redan 2011 utkom Nyköpingsregionenes busstrafik sammanställd av Olle Brennius. Nu har den nått sörmlandssamlingen här i Katrineholm. Extra roligt är att man får veta en del om EGE-trafikens tillkomst i Björkvik. Det var dock inte EGE-trafiken som var först med att köra buss här i trakten även om de var det första privata bussföretaget i Sverige.
 Nej, först ut i Björkvik var lantbrukare Gustaf Jansson. Det rörde sig inte om någon bekvämlighetsresa att åka med Jansson. Han ställde helt enkelt bänkar tvärs över flaket på sin lastbil och den gick bara dagtid eftersom det bara fanns karbid- och fotogenlyktor på den. Farkosten kallades i folkmun för "Dunderekipaget". Jag måste citera en rad ur avsnittet om busspionjären Jansson i boken, "Sannolikt kände sig passagerarna tryggare när Gustaf Jansson 2 okt. 1920 erhöll körkort."
Man får väl hoppas det...
Ett år senare konstruerade Jansson en busskaross att montera på flaket och på så vis får man tro att framfarten blev både bekvämare och säkrare. Det är denna buss som pryder omslaget på Olle Brennius skrift.

/Laine
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar