måndag 25 november 2013

An ordinary boyDet har varit mycket tal om genus och kön de sista åren. Kanske har någon mer än jag ibland tyckt det har varit lite rörigt, vad är vad och vad är skillnaden? Förenklat kan man säga att när man talar om kön menar man oftast biologiskt kön – det är att skilja individer åt efter vilka könceller de har. Genus är detsamma som sociologiskt kön – vad som anses typiskt kvinnligt eller manligt, dvs hur kvinnor och män förväntas vara eller bete sig.  Hela ämnet brukar generera en mängd frågor, t.ex.; vad är medfött och vad är inlärt? Är något inlärt? Vad är kvinnligt och vad är manligt? Finns det bara två kön? Hur stor skillnad gör den här uppdelningen i olika grupper? Det är snårigt, även för de som är ganska säkra på sin egen identitet.

Tänk då om du tittar i spegeln och inte ser den du är. Din kropp matchar inte alls hur du uppfattar dig själv. Du känner dig och tänker som en man, men din kropp är en kvinnas. Eller tvärtom. Kan du tänka tanken att du är i fel kropp? Vågar du berätta för någon annan? Kan du byta kön? Hur reagerar omgivningen?  

Boken An ordinary boy av Ciprian Gorga och Kristin Helgesson Svenske, handlar om André. Under tre år följde författarna André och hans resa från kvinna till man. Det är en personlig och närgången resa som vi läsare får följa med på. Vi får träffa Andrés familj, följa med på besök hos läkare och höra Andrés funderingar kring var han hör hemma.

Det är inte en bok med mycket text, men den lämnar ett väldigt starkt intryck. Jag tror att böcker som den här är viktiga, för att visa att världen inte är antingen eller.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar