söndag 3 november 2013

Att de må väckas i tid

När jag först såg omslaget till boken Att de må väckas i tid av Frida Arwen Rosesund, trodde jag det var en småtrevlig vänskapshistoria. Sen tittade jag lite närmare och upptäckte att nedre delen av bilden var blod som rann nedåt... Då blev jag nyfiken på vad det var för bok och upptäckte en härligt skrämmande historia, fast förankrad i svensk folktro.Hilda har 'hamnat i olycka', hon är gravid, men har inget minne av hur det gått till. För att undgå skammen och faderns vrede, ger sig Hilda av till en by längre bort. På vägen stöter hon på en ensam stuga och någonting säger Hilda, att här kan hon söka hjälp. Ack, så fel hon har... Där i stugan bor systrarna Lia och Märta, och de säger att Hilda kan stanna hos dem. Men snart börjar systrarna bete sig väldigt underligt. De verkar mer intresserade av Hildas ofödda barn än Hilda, och gör allt för att hålla henne kvar i stugan.

Samtidigt har Johanna förlorat sin man i en olycka, och hon plågas av dåligt samvete. När ett okänt par kommer till byn och predikar förlåtelse, vill Johanna så gärna tro dem. Men snart pratar paret också om ondska, en ondska som kommit till byn och fötts av en olycklig kvinna.

Andra böcker som vi skrivit om tidigare i bloggen och som passar in på temat den här veckan, är Evig natt av Michelle Paver och The cell av Stephen King.

/Marie

2 kommentarer:

 1. Det låter riktigt ruskigt! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte väldigt mycket om boken :) Hoppas du också gilalr den!
   /Marie

   Radera