fredag 20 september 2013

Dvärgar i litteraturen


I Tolkiens bok Hobbitten eller Bilbo som den hette i tidigare upplagor stöter huvudpersonen på 13 dvärgar. Dvärgarna är en återkommande grupp i Tolkiens värld och finns närvarande i bl.a trilogin om härskarringen. Men dvärgar är är ett ämne som förekommit flera gånger i litteraturhistorien,
inte minst i gamla nordiska och anglosaxiska myter De förekommer både som onda och goda krafter. Det är dock Tolkien som betytt mest för hur gruppen beskrivs i litteraturen. här följer några senare exempel från litteraturen.

CS Lewis dvärgar i böckerna om Narnia skapades av Lejonet Aslan och stod på det godas sida. Några bröt sig dock ur. De s.k. Svarta dvärgarna (Black Dwarves) kom istället att utgöra en viktig del av den ondskefulla vita häxans medarbetare. Många av de klassiska egenskaperna hos dvärgar finns med även i Narniaböckerna- t.ex. att de är duktiga smeder och gruvarbetare (se även t.ex. Snövit).

Ännu modernare är Eoin Colfers  variant av dvärgar. I böckerna om Artemis Fowl är de att slags tunnelarbetare som tar sig genom jord och stenar och tar sin näring därifrån. De omskapar världen lite grann samtidigt som de äter den.

I Christopher Paolinis fantasyserie The Inheritance cycle (alltså Eragon-serien) har dvärgarna en välutvecklad civilisation med komplext styrelseskcik och kultur. Även de är gruvarbetare och skapar civilisationer i underjorden.

Så har vi två exempel som helt fjärmar sig från Tolkien och gamla myter. De handlar istället om småväxta personer som i dessa böcker benämns dvärgar:

 Pär Lagerkvists Dvärgen från 1944 är en studie i ondska och maktlöshet. Huvudpersonen är en dvärg i renässansens Italien som är berättarjaget och skriver i dagboksform. Han anser sig stå över det han betecknar som människosläktet och anser det vara smutsigt och oädelt. Han jobbar under en ondsint furste som är den enda han inte föraktar. Han är maktlös och känner bara glädje vid krig och död - något som kommer att slå tillbaka på honom själv.

Slutligen har vi  Dvärgen från Cork (The Dork from Cork, 1993)av Chet Raymo. Den utspelar sig på Irland och handlar om hur den kortväxte Frank Bois  blivit en ensling som fördriver tiden med att studera universum och hitta svar på livets mysterier.  Men när han håller på att bli en känd författare ändras livet...

/Krister


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar