fredag 27 september 2013

Diktatorn


Diktatorn (the Great Dictator) från 1940 var kanske Charlie Chaplins mest kontroversiella film. Chaplin avskydde fascism och nazism och filmen var hans sätt att visa det genom en parodi på Hitler.

Chaplin spelar själv Adenoid Hynkel (en väldigt Hitlerlik ledare) som tillsammans med sina två kumpaner Garbitsch (av engelska garbage "sopor, skräp" som påminner väldigt mycket om Goebbels), och Herring (som lär vara en kombination av Himler och Göring) tagit över landet
Tomanien. Filmen handlar även om en barberare (också spelad av Chaplin) som efter kriget genomgått år av minnesförlust. När han får minnet tillbaka och återvänder till sin salong är den igenspikad och ordet jude står på dörren.Han börjar en kamp för överlevnad.

Det är flera dräpande porträtt i filmen. Förutom Chaplins nidbild av Hitler och Henry Daniels skildring av Goebbels (Garbitch) gör även Jack Oakie en underbart rolig gestaltning av Mussolini (Benzini Napaloni i filmen). Filmen har flera högkomiska scener och totalförbjöds I Tyskland. I Sverige fick den inte premiär förrän 1945. Det sägs att Hitler såg den och möjligen också uppskattade humorn, men reaktionen vet man dock inte med säkerhet.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar