fredag 27 september 2013

Diktatorn


Diktatorn (the Great Dictator) från 1940 var kanske Charlie Chaplins mest kontroversiella film. Chaplin avskydde fascism och nazism och filmen var hans sätt att visa det genom en parodi på Hitler.

Chaplin spelar själv Adenoid Hynkel (en väldigt Hitlerlik ledare) som tillsammans med sina två kumpaner Garbitsch (av engelska garbage "sopor, skräp" som påminner väldigt mycket om Goebbels), och Herring (som lär vara en kombination av Himler och Göring) tagit över landet
Tomanien. Filmen handlar även om en barberare (också spelad av Chaplin) som efter kriget genomgått år av minnesförlust. När han får minnet tillbaka och återvänder till sin salong är den igenspikad och ordet jude står på dörren.Han börjar en kamp för överlevnad.

Det är flera dräpande porträtt i filmen. Förutom Chaplins nidbild av Hitler och Henry Daniels skildring av Goebbels (Garbitch) gör även Jack Oakie en underbart rolig gestaltning av Mussolini (Benzini Napaloni i filmen). Filmen har flera högkomiska scener och totalförbjöds I Tyskland. I Sverige fick den inte premiär förrän 1945. Det sägs att Hitler såg den och möjligen också uppskattade humorn, men reaktionen vet man dock inte med säkerhet.

/Krister

onsdag 25 september 2013

Akademimorden av Martin Olczak

Svenska Akademins ständiga sekreterare skjuts på väg hem från Strindbergs 100 års jubileum. Först tror polisen  att det är ett vanligt, oplanerat överfall. Men så skjuts ytterligare en av akademins ledamöter. Dessutom visar det sig att vapnet är en svartkruts pistol från 1800-talet.

Polisen Claudia Rodriguez inser snabbt att det rör sig om en mördare som är mycket metodisk och som inte är klar. Men hon motarbetas av revirtänkande inom polisen. Det finns 16 akademiledamöter till. Är alla måltavlor? Vad har mördaren för motiv? För Claudia börjar en kamp mot klockan.

Jag har läst flera av Martin Olczaks barnböcker och var nyfiken på hur hans första vuxenroman skulle bli. Svaret är nog - spännande. Det är ett klassiskt deckartema att ha en klart avgränsad grupp, som blir måltavla och där personerna faller ifrån en i taget. Olczaks bakgrund som bland annat manusförfattare till dataspel gör sig också påmind, det går undan i den här berättelsen! Men Akademimorden är en spännande historia och är riktigt klurigt uttänkt.

/Marie

fredag 20 september 2013

Dvärgar i litteraturen


I Tolkiens bok Hobbitten eller Bilbo som den hette i tidigare upplagor stöter huvudpersonen på 13 dvärgar. Dvärgarna är en återkommande grupp i Tolkiens värld och finns närvarande i bl.a trilogin om härskarringen. Men dvärgar är är ett ämne som förekommit flera gånger i litteraturhistorien,
inte minst i gamla nordiska och anglosaxiska myter De förekommer både som onda och goda krafter. Det är dock Tolkien som betytt mest för hur gruppen beskrivs i litteraturen. här följer några senare exempel från litteraturen.

CS Lewis dvärgar i böckerna om Narnia skapades av Lejonet Aslan och stod på det godas sida. Några bröt sig dock ur. De s.k. Svarta dvärgarna (Black Dwarves) kom istället att utgöra en viktig del av den ondskefulla vita häxans medarbetare. Många av de klassiska egenskaperna hos dvärgar finns med även i Narniaböckerna- t.ex. att de är duktiga smeder och gruvarbetare (se även t.ex. Snövit).

Ännu modernare är Eoin Colfers  variant av dvärgar. I böckerna om Artemis Fowl är de att slags tunnelarbetare som tar sig genom jord och stenar och tar sin näring därifrån. De omskapar världen lite grann samtidigt som de äter den.

I Christopher Paolinis fantasyserie The Inheritance cycle (alltså Eragon-serien) har dvärgarna en välutvecklad civilisation med komplext styrelseskcik och kultur. Även de är gruvarbetare och skapar civilisationer i underjorden.

Så har vi två exempel som helt fjärmar sig från Tolkien och gamla myter. De handlar istället om småväxta personer som i dessa böcker benämns dvärgar:

 Pär Lagerkvists Dvärgen från 1944 är en studie i ondska och maktlöshet. Huvudpersonen är en dvärg i renässansens Italien som är berättarjaget och skriver i dagboksform. Han anser sig stå över det han betecknar som människosläktet och anser det vara smutsigt och oädelt. Han jobbar under en ondsint furste som är den enda han inte föraktar. Han är maktlös och känner bara glädje vid krig och död - något som kommer att slå tillbaka på honom själv.

Slutligen har vi  Dvärgen från Cork (The Dork from Cork, 1993)av Chet Raymo. Den utspelar sig på Irland och handlar om hur den kortväxte Frank Bois  blivit en ensling som fördriver tiden med att studera universum och hitta svar på livets mysterier.  Men när han håller på att bli en känd författare ändras livet...

/Krister










tisdag 17 september 2013

Ätten Lewenhaupts historia

Äntligen kan vi få veta vad släkten Lewenhaupt har haft för sig genom historien! Att den över huvud taget existerar har vi tydligen Erik XIV att tacka för. Han utropade nämligen ordern "Dräp dem alla utom Herr Sten" till fångvaktarna som bevakade de fängslade rådsherrarna. Denna händelse inträffade 24 maj 1567. Två herrar med namnet Sten fanns bland de fängslade, Sten Eriksson Leijonhufvud och Sten Axelsson Banér. Båda klarade livhanken eftersom man inte visste vilken Sten som kungen avsåg. Sten Eriksson Leijonhufvud låg på sin dödsbädd ett år senare och förlänades då grevlig värdighet och fick namnet Lewenhaupt. Han betraktas som ättens stamfader. Man får följa männen i ättens historia fram till D-dagen. Lägg märke till att om du letar efter boken i här på biblioteket så är omslaget brunt! Den tycks vara utgiven i inte mindre än tre olika versioner.

/Laine


Boken som den ser ut förlaget Atlantis hemsida










 

Nyinkommet: DVD och ljudböcker


Här är ett axplock av vad biblioteket köpte in under augusti månad:

DVD








Ljudböcker

 






/Marie

 

fredag 13 september 2013

Kanada


Den 13 september 1759 stormades staden Quebec av brittiska trupper. Detta ledde till att Kanada kom under brittiskt styre. 1867 bildades sedan den Kanadensiska federationen och 1880 hade landet fått sina nuvarande gränser, bortsett från Newfounland & Labrador som blev kanadensiska 1949.

I vårt utbud finns en del böcker om kanade om man vill utforska detta stora land:
Lonely planets guide till Québec & Montreal 2012 är en ypperlig reseguide. I samma serie finns även Canada (2011) som tar ett helhetsgrepp på landet. De kanadensiska klippiga bergen 2004 är en naturguide om 3 nationalparker: Banff, Jasper & Yoho: Den är skriven av Arne Tubaek Naamnsen.

En bok om Kanada som inte är reseguide kan också rekommenderas: Christian Lindbergs I lönnlövets skugga: de kanadensiska indianernas kamp för land och rättigheter (2000 ) är en initierad bok i ämnet. För böcker i historieämnet hör Kanadas historia mycket ihop med USAs och hylla Kqa som behandlar Nordamerika rekommenderas därför.

/Krister

måndag 9 september 2013

Unfinished Symphony II

Just nu har vi en jättespännande utställning i konsthallen som jag absolut tycker du ska komma och se! Det är Frode Gundorf Nielsens Unfinished Symphony II.


Nielsen har skapat en utställning som består av ljud. 18 korta stycken går i en 20 minuter lång loop och spelas upp via olika skulpturer. Var för sig kan de olika ljuden te sig ganska monotona och entoniga, men tillsammans de bildar rytmiska melodier.



Det är nästan lite zen-liknande att lyssna och titta på de olika ’instrumenten’. Kom och lyssna du också! Utställningen visas fram till och med 6 oktober.

/Marie

fredag 6 september 2013

Joyce om Joyce



James Joyce författarskap var ingen dans på rosor. Han hade många gånger problem att få sina alster publicerade, hans prosa ansågs ofta svårtillgänglig och han skrev om flera texter innan de blev de de kända Ett porträtt av författaren som ung; Dublinbor, eller Odysseus. Han skrev också många mindre texter. Mellan Ett porträtt av författaren som ung och Odysseus skrevs en text som kom att publiceras långt efter författarens död; Den korta och, i alla fall till viss del, självbiografiska Giacomo Joyce. Det är en vacker kärlekshistoria och hyllning till en speciell kvinna, med många referenser till antika verk, Shakespeare m.m. Den lär påminna om de experimentella texter som Joyce benämnde epifanier.

Det här ännu en bok i Ellersröms förlags serie med noveller, valda med omsorg ur världslitteraturen. Serien tar upp mindre kända verk från kända författare- en kulturgärning.

/Krister

tisdag 3 september 2013

Flickor, pojkar och böcker

I dagens genusmedvetna samhälle, får man knappt nämna begreppen flickböcker eller pojkböcker. Men när jag växte upp (för inte alls så länge sedan!), var det ganska självklara uttryck. Tydligast var det kanske i förlaget Wahlströms bokserier med röda respektive gröna bokryggar. Jag älskade de gröna böckerna! Mina favoriter var serierna Tvillingdetektiverna och Tre deckare och jag länsade alla secondhand stånd jag hittade på dessa titlar.


Vill du läsa mer om genren pojkböcker och hur den utvecklats genom åren, tycker jag du ska läsa Pli på pojkar av Conny Svensson. 


I nio kapitel lotsar han läsaren genom pojkböckernas värld, från De tre musketörerna av Dumas till Kar de Mumma i mitten av 1900talet. Texten är väldigt akademiskt skriven, så kanske ett kapitel i taget räcker som läsning. Men intressant är det.

Vilka var dina favoriter bland de gröna och röda ryggarna?

/Marie