fredag 11 mars 2011

Hasse & Tage var under många år en institution i svenskt nöjesliv. I vårt utbud finner man ett urval av filmer, revyer och skivor med musik från Svenska ords produktioner. Men vad vet vi egentligen om personerna, produktionerna och livet bakom kulisserna? Två välskrivna men sinsemellan ganska olika böcker råder bot på eventuella kunskapsluckor:

Göran Tonström Hasse & Tage och deras svenska ord  kom 1994 och var den första uttömmande skildringen av hur det hela började, fortsatte  och tragiskt slutade med Tage Danielssons bortgång i hudcancer 1985. Boken går in på revyer och filmer i detaljer och analyserar ibland låtar i filmerna: t.ex. ges en översättning till Lena Nymans finska sång i Picassos äventyr. Det visar sig att man använt sig av ett finskt recept på en pirog. En hel del roliga detaljer tas upp som helt saknas i andra böcker i ämnet.
     Det som inte är så omfattande i detta verk är bildmaterialet vilket i gengäld förekommer i stor mängd i
 Hasse & Tage: Svenska ord & Co- saga & sanning av Staffan Schöier & Stefan Wermelin (2005)
Detta är ett praktverk, fullt med bilder, presentationer av viktiga skådesplare i produktionerna och skämt från Mosebacke Monarki. dessutom medföljer en CD-skiva med ovanliga inspelningar. Upplägget påminner annars om Tonströms bok. Dessa båda böcker ger intressanta inblickar i svensk nöjeshistoria.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar