fredag 18 mars 2011

3 åkare- 3 böcker


I dag fyller Ingemar Stenmark 55 år. Det är värt att uppmärksamma, då det är en av de största idrottsmän vi haft. Om man tittar på de stora individuella vintersporterna ser man att hans 86 världscupsegrar ( i slalom och storslalom) endast överträffats av skidskytten Ole Einar Björndalen, som dock haft fler år och betydligt fler tävlingar för att lyckas med det. 1974 kom boken Ingemar-slalomåkaren om en person i början av karriären.

Om vi tar en titt på litteraturen om svenska utförsåkare är det kanske inte böcker om Stenmark som är de mest intressanta. En betydligt nyare bok är Anja och Pärson (2009)av Johan Lindberg, som är en skildring av livet i världstoppen ur både stjärnans och tränarens perspektiv, samtidigt som man tar del av en far/dotter-relation.
   Thomas Fogdö var ett stort namn i slalom i början av 90-talet och var på toppen av karriären när han drabbades av en olycka som gjorde honom rullstolsbunden. 1999 kom hans bok Möta motstånd som liksom ovanstående bok handlar om utmaningar i världstoppen, men som mer handlar om än större utmaningar då olyckan är framme och förändrar livet.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar