onsdag 26 januari 2011

Huggarna


Foto: Roy Jacobsen av Ulla Montan
 Den norska författaren Roy Jacobsen föddes 1954 i Oslo och debuterade med en novellsamling 1982. Det stora publika genombrottet kom 1991 med romanen Seierherrene. Den svenska översättningen ett par år senare (Segerherrarna), gav författaren Ivar Lo-priset. Sedan dess har Jacobsen publicerat en novellsamling och sju romaner. Den senaste heter Underbarn och ges ut i Sverige i februari.

Men mitt möte med Jacobsons författarskap, var genom romenen Huggarna (2007).

Kriget kommer till det lilla finska samhället Suomussalmi och invånarna får order om att evakuera. Allt ska brännas för att inte falla i händerna på fienden. Men en man vägrar lämna sitt hem och sin boplats; Timmo, vedhuggaren. Av de andra invånarna ansedd vara en idiot. Han blir kvar och därför kan samhället heller inte brännas.

Ett par dagar senare kommer fienden, ryssen. De förstår inte varför Timmo är kvar, men tar honom som arbetskraft till vedhuggningen. Det är vinter, kan bli -35 C och ved är livsviktigt. Men det verkar bara vara Timmo som vet hur man hanterar kyla och snart är han medelpunkten i den brokiga gruppen av vedhuggare.



Det är ingen tjock bok, men Jacobsens språk förmedlar en historia om kyla och människor som biter sig fast och stannar kvar länge.

/Marie

1 kommentar:

  1. Veronica Wilsson30 juni 2011 kl. 14:15

    Det här en bok som stått på min läselista länge. Vemn vet kanske blir det i sommar?

    /Veronica

    SvaraRadera