onsdag 26 augusti 2009

Musik och film i skön harmoni

Jag ser inte på film så ofta, men en del favoriter ser jag gärna om och om igen. En sådan är filmen The Commitments från 1991, som bygger på en roman av Roddy Doyle.


Den handlar om den unge driftige Jimmy Rabbitte, som bestämmer sig för att sätta ihop ett band. Eftersom irländare är ett hårt arbetande folk, tycker Jimmy att soulmusiken borde passa Dublinborna perfekt. Att hitta duktiga musiker är problematiskt; men att få till spelningar och att få bandmedlemmarna att hålla sams är ännu svårare.

Det som gör filmen så rolig att se är inte bara de minnesvärda karaktärerna (svinpälsen Deco Cuffe, kvinnokarlen Joey 'the Lips' Fagan och doatjejen Bernie McGloughlin för att nämna några), utan att filmen till stor del består av härliga soullåtar. Filmen handlar ju om ett band och flera av skådespelarna är också musiker.

Soundtracket till den här filmen finns i Sverige samlade på två stycken CD. När man lyssnar på musiken är det svårt att tro att sångaren Andrew Strong, bara var 18 år när filmen spelades in.

 

Förresten, när du tittar på filmen, känner du igen Jimmys pappa? Det är skådespelaren Colm Meany, som spelat in flera filmer, men också synts i TV-serierna Star Treak: Deep Space Nine, Stargate Atlantis och Men in Trees.
Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar