måndag 31 augusti 2009

Dialekter

Det sägs att första gången du möter en ny person, har du 30 sekunder på dig att göra ett bra intryck. Så snabbt bildar vi människor oss en uppfattning om varandra! Jag är ganska säker på att en av de saker som registreras under dessa 30 sekunder, är vilken dialekt man talar. Sedan fyller det undermedvetna på med [oönskade] ’fakta’ som, gnällbältsbo, snåla smålänningar, glada värmlänningar och tystlåtna norrlänningar.

Tänk att din dialekt kan spela in så mycket! Och att din dialekt sitter i, även om du flyttar till ett annat geografiskt område? Visst är det spännande? Något annat man kan fundera på är att dialekter har ju sina rötter i ett lokalsamhälle, där man inte hade mycket eller ofta kontakt med andra geografiska områden. Vad händer med dialekter i dagens globala samhälle, där du varje dag hör tal från hela Sverige och världen? Kommer de att försvinna eller ’jämnas ut’?

Tycker du som jag att dialekter är spännande, ska du passa på att titta på SVTs programserie Svenska dialektmysterier. Det går på tisdagar kl. 21.30, men du kan också se programmen i SVT Play. Vill du höra smakprov på olika dialekter i Sverige, kan du låna boken Lyssna på Svenska dialekter! med tillhörande CD från biblioteket eller pröva SweDia projektets hemsida.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar