fredag 28 februari 2014

Stephen FryStephen Fry är en multibegåvad engelsman som i början av sin karriär gjorde sig känd som komiker. I par med Hugh Laurie gjorde han en hel del humorklassiker och de spelade bl.a huvudrollerna i serien Jeeves och Wooster efter PG Wodehouse romaner. Därefter har bl.a varit programledare för QI (brittiska förlagan till intresseklubben) och gjort en hel del dokumentärer. Han gör även en del film och har setts som Oscar Wilde och förra året sågs han som Borgmästare i del två i Hobbott-serien.. Han hör också till en våg av spännade brittiska författare som kom fram under 90-talet. 4 böcker har kommit på svenska..

Lögnaren (the Liar  1996) kom på svenska 2001 och är en vass satir över det hårda livet på engelska internatskolor. Det är en rolig och stundom vulgär skildring  om en notorisk lögnare som armbågar sig till framgång och bra betyg.  Detta kombineras med en intressant spionhistoria och gör det till en mycket läsvärd bok, förutsatt att man tål vulgariteterna som följer.

Skriva historia (Making history) är en mer allvarlig bok med ett intressant tema. Vad hade hänt om Hitler inte kommit till makten? Svaret är kanske inte vad man tror i denna hypotetiska satir.

I Flodhästen (the Hippopotamus- på svenska 1998) möter vi f.d. poeten Ted Wallace, kallad Flodhästen, som ges i uppdrag att undersöka om sonen till en bekant har helande förmågor. Det hela utspelar sig på ett stort gods med många original. Sonen ser ut att kunna göra stordåd men allt förklaras av Ted under en middag. Intelligent handling och kvick dialog ger ett högt tempo som gör att man inte vill sluta läsa.

Han senaste bok på svenska- Stjärnornas tennisbollar (2002)- ska nämnas. den beskrivs som en modern, välskriven Greven-av-Monte Christo-historia.


/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar