fredag 29 mars 2013

Påskekrim

Foto av Fotomontasje NRK
 
Påskekrim, vad är det?

Jo, ett norskt fenomen med 90 år på nacken, som startade med spänningsromanen Bergenstoget plyndret inatt skriven av pseudonym Jonathan Jerv. Med en väldigt lyckad marknadsföring och publicering i Aftenposten så väcktes det norska folkets lust att läsa deckare i påskveckan. Radio, och så småningom tv, hakade på trenden och brukar sända kriminalserier i tre till fem avsnitt över påsken. Nu för tiden är det för många helt självklart att packa väskan full med spännande läsning och fara på semester. Du kan läsa mer om påskekrim på norska wikipedia.

I Norge hör alltså spännande kriminalromaner definitivt ihop med påskfirandet. Kanske är det nåt för dig också?

Du kan hitta mängder med tips på bra och spännande läsning här på Blandad konfekt, det är bara att scrolla.

Go tur!


/Hanna

onsdag 27 mars 2013

Mörkt motiv

I november förra året läste jag för första gången en bok av den kanadensiska författaren Louise Penny och det var kärlek på första sidan! Boken heter Mörkt motiv och introducerar kommissarie Armand Gamache.


I den lilla fridfulla byn Three Pines hittas den gamla lärarinnan Jane Neal död. Hon har blivit skjuten med en pilbåge. Men var det en olycka? Det är vad kommissarie Armand Gamache och hans team ska ta reda på. De mer eller mindre flyttar in i byn och börjar ställa frågor till alla som bor där. Obekväma frågor som avslöjar flera av invånarnas hemligheter. Men är det en av dessa hemligheter som fått lärarinnan dödad?

Penny är född i Toronto och bor idag söder om Montreal. Denna första Armand Gamache deckare gavs ut redan 2006 och idag finns det två stycken till översatta. Men på engelska finns det även fem stycken titlar till att se fram emot, och det gör jag!

/Marie

lördag 23 mars 2013

Lyrikvännen



Sveriges stora lyriktidskrift kommer ut med sex nummer om året. Lyrikvännen behandlar både modern och forntida lyrik och kommer ofta med temanummer. Det senaste numret har Greklands-tema och innehåller, förutom lyriken också en intervju med poeten Mette Mostrup och ett par temaartiklar.     Stående inslag är nedslag i samtidslyriken.

Bland senare nummer kan även nämnas teman som tärningskastet, undergång samt fisken i poesin. Allt som allt enmycket mångskiftande ämnessfär och en mycket läsvärd tidskrift.

/Krister

fredag 22 mars 2013

Samlat



Tage Danielsson var en mycket allsidig person. Av allt han gjorde kanske inte hans poesi är det som folk kommer ihåg bäst. faktum är dock att hans underfundiga humor kom väl till sin rätt i diktformen och hans Samlade dikter 1967-1967 utgör en rolig och trevlig motvikt mot den annars tunga finstämnda lyriken. Den här diktsamlingen är lättsam samtidigt som den är djup. Han beskriver t.ex. ett liv genom välkända förkortningar- det börjar med BB och slutar med TV, TV, TV. Han har en bla- bla- period och en flowerpowerperiod, och skriver en kärleksfull hyllning till tre kvinnotyper- fast förstås med mycket annorlunda metaforer. Danielsson var stilistiskt sätt mästerlig och förstod att leka med, och travestera olika litterära stilar. En underbar diktsamling, även för den som aldrig annars läser lyrik. Samlingen ingår även i Tage Danielssons paket.

Slutligen- en av dikterna

Kärleksdikt till en cendrefärgad:

Din skönhet är som dimmans,
den mossbelupna ekens,
grötrockens, skymningstimmans,
gråvädersväderlekens!
Din färg är pappkartongens,
askhögens eldhärjade.
Din blick är fiskbuljongens.
Bli min i natt, råttfärgade.


/Krister

torsdag 21 mars 2013

Poesi med magneter


Förutom PoesiQuiz (som det är ikväll på Ängeln, Biblioteket!), finns det andra sätt att uppleva och utöva poesi tillsammans. Till exempel kylskåpspoesi. Kylskåpspoesi är ord, skiljetecken och enstaka bokstäver på små magnetiska brickor, som du lätt fäster på ytor av metall.

Foto av danehav

Sen är det bara att flytta runt och sätta ihop och bilda meningar, mer eller mindre begripliga. Det kan bli ganska roliga konstellationer när man är några stycken som bidrar...

Fenoment har funnits sen slutet på 1990-talet och numera kan man köpa kylskåpspoesi-satser på olika teman, till exempel kärlek eller golf. På den här sidan på nätet kan du vara med att skapa kylskåpspoesi, varför inte pröva?

/Marie

onsdag 20 mars 2013

I blomman, i solen



Jag vet att jag tycker om poesi, även jag till skams måste erkänna att jag aldrig läser det. Inte ’hör’ jag låttexter heller, som ju är en sorts poesi det också. När jag satte mig ner och funderade, fick jag gräva mig ända tillbaka till gymnasietiden för att bli påmind om dikter som jag läst och tyckt om. Min favorit bland de poeter som presenterades på svensklektionerna i skolan, det var Erik Johan Stagnelius.

Stagnelius föddes 1793 på Öland, han hade fem syskon och hans pappa var under sin levnad både präst, biskop och riksdagsman. Själv gick aldrig Stagnelius i någon allmän skola, familjen anställde en privatlärare och han studerade själv böckerna i pappans bibliotek. Det hindrade dock inte Stagnelius från att lära sig latin, bli väldigt beläst och kunnig om litteratur. Så småningom läste han till präst i Lund och Uppsala. Han arbetade dock aldrig inom prästyrket, utan som kanslist i Stockholm. Tyvärr kantades Stagnelius liv av sprit- och opiummissbruk, allmän ohälsa och osäkra levnadsförhållanden i Stockholm. Han dog innan han hann fylla 30.

Idag finns ett Stagnelius sällskap som arbetar för att bevara Stagnelius minne och du kan läsa hans verk på Projekt Runeberg.

Stagnelius poesi är fylld av känslor, det är inte för inte han anses vara den svenska romantikens viktigaste poet. Jag avslutar med hans dikt Amanda:

I blomman, i solen
Amanda jag ser.
Kring jorden, kring polen
hon Strålar, hon ler.
i rosornas anda, i vårvindens pust,
i druvornas must
jag känner Amanda.

När gullharpan klingar,
när västan sig rör
med susande vingar,
Amanda jag hör.
Allt, ängel, bestrålar
din himlagestalt,
lik skaparnas i allt
din gudom sig målar.

Se! Själarne ila
vid dödsängelns bud,
till gyllene vila
i famnen av Gud.
Se! Floderna hasta
med skummande fart.
I havet de snart
sig danande kasta.

Men aldrig min trånad
till målet skall nå.
Blek, suckande, hånad
jag enslig skall gå,
skall evigt gudinna,
lik stjärnan dig se
högt över mig le
och aldrig dig hinna.

/Marie

ps Titta gärna in på barnbloggen, de har också poesivecka!

tisdag 19 mars 2013

Poesi poesi poesi


På torsdag, den 21 Mars, är det internationella poesidagen. Den startades av UNESCO (Förenta Nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur) redan 1999. Här på Ängeln vill vi fira detta ordets dag lite extra i år. Därför har vi poesivecka hela veckan!

Vi skyltar poesiböcker med spännande framsidor:



På torsdag klockan 18 har vi Poesiquiz, där du på ett lekfullt och lustfyllt sätt kan testa hur mycket poesi du känner igen! På fredag är det Fredagsfeeling poesi klockan 12.30, där du kan läsa en egen dikt eller lyssna på när andra läser dikter.

På söndag kan du komma och lyssna på en livslevande poet - Joar Tiberg. Klockan 14 läser han sin poesi.

Och du, du vet väl att vi har en hel avdelning på biblioteket fylld med bara posei?

 
 
Kom och lyssna, läs, tävla eller låna!
 
/Marie

fredag 15 mars 2013

Ry Cooder


Detta datum 1947 föddes den amerikanske musikern Ry Cooder. Han började sin karriär under 60-talet och spelade i olika band med bl.a. Jackie del Shannon och Taj Mahal,och blev snart en känd slide-gitarrist. . Under 80-talet började han skapa filmmusik och kom då att få sitt stora genomslag hos massorna. Filmen Paris, Texas  från 1982 fick ett soundtrack som ofta hörs än idag- åtminstone det ödesmättade ledmotivet. Senare under decenniet blev även Johnny Cash- covern Get the rhythm en hit. På 90-talet blev Cooders förkärlek för världsmusik allt tydligare och han var med och lanserade Buena Vista social club för världen. Dessa äldre kubaner fick en stor uppmärksamhet och både skiva och film sålde bra.

En hel del av Ry Cooder finns att ta del av i vårt utbud. Paris, Texas står på filmhyllan, CD-skivan med Buena vista social club samsas med Cooders soloskiva Mambo Sinuendo (2003) i vår CD-avdelning, och flera skivor, med samlingen The Ufo has landed: The Ry Cooder anthology i spetsen hittas på musikwebben.

/Krister

onsdag 13 mars 2013

Författarfrukost

Du har väl inte missat att du nu på lördag, den 16 mars, har chans att äta frukost med författaren Viveca Sten?


Viveca Sten arbetar som jurist och skriver deckare. Hennes böcker utspelar sig i Sandham, där hon och familjen också har sommarhus. Debuten skedde 2008 med I de lugnaste vatten och senare i år kommer bok nummer sex, I farans riktning.

På lördag kommer Viveca Sten hit till Katrineholm och Ängeln, biblioteket. Insläpp sker klockan 9.00 och då har du gott om tid att ta för dig av frukostbuffén, innan hon börjar prata klockan 10.00. Biljetterna kostar 120 kr/styck och säljs i informationsdisken på biblioteket.

Välkommen!

/Marie

fredag 1 mars 2013

Politiska teckningar


Robert Nyberg är person vars teckningar är välkända för väldigt många, även om de som känner till honom är betydligt färre. De förekommer i flera facktidskrifter, bl.a. kommunalarbetaren, men har även återfunnits i dagstidningar och tidskrifter. Han tar parti för den lilla människan och lägger i sina skämtteckningar oftast in en vass satir mot överheten, EU, missförhållanden i samhället och vården m.m. Vi har några böcker med hans alster. Den senaste, och troligen tjockaste volymen heter Guldfeber och är en praktfull samling som kom förra året.

/Krister