fredag 9 november 2012

USA i perspektiv



Nu när Martin Gelins bok om den kristna högern blivit nominerad till August-priset, kommer jag att tänka på några andra böcker om USA ur ett starkt kritiskt perspektiv. Först och främst har vi Chris Hedges Amerikanska fascister. den kristna högern på frammarsch från 2008. Den kan ses som en ren parallell till Gelins bok och visar sakligt och välskrivet hur den kristna högern nästlar sig in i många delar av samhället, och hur det påverkar allt från skolgång, via samhällsstruktur & sjukvård, till frågor som blivit kända även här i Sverige; t.ex. abortfrågan.

Michael Moore är mest känd för sina dokumentärfilmer. Bowling for Columbine belyste vapenproblematiken medan Fahrenheit 9/11 tog upphändelserna från 2001 och hur politiken formades efter händelserna. En av hans mest läsvärda böcker är Korkade vita män: och andra billiga svepskäl för tillståndet i nationen (2003) Den är en humoristisk odyssé över många olika frågor där han anser att politiken gått i minst sagt fel riktning. Den tar upp miljöfrågor, korruption, diskriminering, upprustning m.m.
Även Vem har snott mitt land (2004) tar upp ett antal frågor och rekommenderas.

Den tidigare lingvisten Noam Chomsky sadlade om och blev känd som samhällskritiker. Bland hans verk märks Hybris: USAs strävan efter global dominans(2004)- om makthunger; och Skurkstater: den starkares rätt i världspolitiken (2002)- som synar USAs inblandning i olika konflikter och landets brott mot internationella lagar. Det finns även fler böcker av Chomsky i vår katalog.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar