fredag 30 november 2012

Skogen vi ärvde


Under våren gick det en artikelserie i Dagens nyheter där Maciej Zaremba granskade svensk skogsvårdspolitik. Striden om skogens resurser pågår kontinuerligt  och har många ansikten. Zaremba kunde bl.a konstatera att Sverige har en lagstiftning som gör att kalhyggen ofta gynnas, att vår skog har ett sämre skydd än nästan något annat europeiskt land, och att de små människorna har svårt att få rätt mot de större bolagen.Skogsstyrelsen ihop med sveriges regering och i synnerhet Eskil Erlandsson anses gynna en politik som sanktionerar de stora bolagen. Att lägga fram naturvårdsargument och leta fram hotade arter räddar ibland unika skogsmiljöer, men naturvårdare ses på sina håll inte med blida ögon. Men vem talar om skogen som kultur och livsmiljö? Finns det alternativ och mellanting mellan kalhuggning och starkt skyddade områden?

Skogen vi ärvde kom ut nu under hösten och samlar texterna från dagens nyheter ihop med nyskrivet material. Författaren har gjort ett gediget arbete, åkt runt landet och sett följderna av skogsbolagens huggande; talat med naturvårdare och andra invånare runt Jokkmokk och även besökt urskogarna i hans gamla hemland Polen. Boken bör läsas av miljöintresserade men även av alla som någon gång uppskattat att gå i en gammal skog.

/Krister

tisdag 27 november 2012

Augustpriser

Igår kväll hölls den årliga Augustprisutdelningen och årets vinnare blev (som du säkert hört):

Årets svenska skönlitterära bok


Årets svenska fackbok


Årets svenska barn- och ungdomsbok


Vår Augusttävling har haft riktigt många deltagare (roligt!) och flera har gissat på rätt bok (ännu roligare!). Grattis till alla vinnare! Vi kommer att kontakta er inom de närmaste veckorna.

/Marie

måndag 26 november 2012

Bokförsäljning


 
Hela den här veckan (måndag - söndag), säljer vi på biblioteket utgallrade biblioteksböcker från våra samlingar. Det finns en del faktaböcker, en del barnböcker och en del romaner. Kort sagt, lite av varje! Böckerna står på ett bord precis till höger innanför innedörrarna och kostar 5 kronor styck eller 20 kronor för fem stycken.


Välkommen att botanisera!

/Marie

fredag 23 november 2012

Plats i syskonskaran


Hör du till dem som ställt sig frågan varför? Varför har du blivit som du blivit? Varför söker du ensamheten eller varför är just du beroende av andra? Varför har du de relationer du har? Kanske finns det inget entydigt svar men en stor del av förklaringen, kan sökas i din plats i syskonskaran. Äldst, yngst eller mittemellan: din placering i syskonskaran och hur det påverkar dig av Elisabeth Schönbeck trycktes 2010 och är en fascinerande läsning om detta ämne. Även om författaren i början av boken konstaterar att innehållet inte främst stämmer in på läsaren utan på personer i dess omgivning, såkan man hitta mycket intressant läsning även om sig själv.
       Varje "placering" har en fyllig sektion: storasyskon, småsyskon, mellanbarn samt ensambarn. Som ensambarn räknas här även barn vars syskon är minst 8 år äldre eller yngre. Slutsatser som dras är bl.a. att i tvisten mellan arv och miljö kan detta vara en ännu viktigare faktor för hur man lyckas i livet. Genom flera exempel med kändapersoner ser vi bl.a. att en stor andel nobelpristagare och presidenter varit ensambarn eller äldst i syskongruppen. Även antalet syskon spelar en betydande roll, liksom föräldrarnas plats i sina syskonskaror.Så, gör en djupdykning i boken och du kanske får en del av förklaringen till varför inte nobelkommitten hört av sig.

/Krister

fredag 16 november 2012

Ond kemi

Vad jag minns var kemi inget favoritämne i skolan. Det var så krångligt med namnen, formlerna och så var det så tråkigt. Då är det tur att det finns spännande kemiböcker att upptäcka i hyllorna! När jag såg boken Ond kemi. Berättelser om människor, mord och molekyler av Ulf Ellervik, kunde jag bara inte motstå att börja läsa i den.

Författaren säger i inledningen att man inte måste förstå eller kunna alla namnen som nämns och det stämmer bra.

I nio kapitel med namn som Kroppsodörer, Nervgifter och Bränder och explosioner går Ellervik tydligt igenom hur olika kemiska ämnen är hopsatta, vad de har för samband, hur de fungerar, varför de reagerar som de gör och hur vi människor använder dem.

Det är spännande läsning med arsenikimpregnerade tapeter, mumier i målarfärg och upptäckten av det aktiva ämnet i Aspirin, acetylsalicylsyra. Har du någon gång funderat på varför man luktar så när man ätit vitlök eller varför starka kryddor som chili bränner, kan du läsa om det också.

/Marie

tisdag 13 november 2012

Dit jorden vill

Jag måste erkänna att jag är ganska förtjust i udda böcker. Böcker med en handling som får mig att tänka efter både en och två gånger Kanske slutar det med att jag gillar den, kanske inte. Precis en sådan läste jag för ett tag sedan och den heter Det jorden vill, av Daniel Martinez.


Orangutangen George på djurparken, den livströtte Roger som tappat språket och den stumma Flickan som aldrig haft något språk. Dessa tre har aldrig träffats. Förrän Flickan är på skolutflykt på djurparken och hör George, inne i sitt huvud. För första gången blir hon medveten om någon utanför sig själv. George i sin tur är överväldigad, äntligen har den kommit som den store Tecumseh siat om! Men varför hittar då musen Albert Robert, som också kan höra djur inne i sitt huvud?

Inte långt ifrån djurparken sitter den gamle forskaren Konrad Höglund och lyssnar med sin hemliga livsuppfinning. Han hör dem alla, men hjälper det?

Det kändes som en sagoinfluerad science fiction som utspelar sig i nutid. Konstig men fascinerande, läs den du också!

/Marie

Integrationsfestival på Perrongen

På lördag kommer fredsforskaren Hans Abrahamsson, ordkonstnären Emil Jensen och den dansande ingenjören Lilla Namo till Katrineholm. Dessutom blir det invigning av etapp 2 på Perrongen i Lokstallarna. Både på fredag och lördag pågår nämligen Integrationsfestivalen på Perrongen.

Photo: Intresseras av fredsforskaren Hans Abrahamsson, provoceras av ordkonstnären Emil Jensen och dansa till den rappande ingenjören Lilla Namo. Kom på Integrationsfestivalen nu på fredag & lördag!

Och du, ta med en vän så blir vi ännu flera.

Läs mer om eventet: http://on.fb.me/ZlpG9T

Integrationsfestivalen är ett arrangemang inom EU-projektet Integration Katrineholm. Målet är ett öppnare Katrineholm med ökad förståelse och minskat främlingsskap mellan invånarna. Projektet syftar till att ungdomar ska samarbeta och driva olika former av projekt inom olika områden, till exempel Konst & Kultur.



Emil Jensen har vunnit poetry slam-tävlingar, spelat in skivor & ljudböcker och åkt på cykelturné. Han sjunger sånger och framför poetiska texter om livet, vardagen och världen på skånska. Själv är jag väldigt förtjust i raderna:
Jag snodde passionsfrukt i en affär
Du såg när dom tog mig och förde mig bort
Jag skrek att jag vägrar betala för kärlek
Jag lät det va dumt sagt ännu dummare gjort

                                      ur låten Spela roll

Förra året kom Emil Jensens ljudbok Snacka om. Den kan du lyssna på strömmande direkt från datorn. Om du är nyfiken på vad ljudboken innehåller kan du först titta på ljudbokstrailern:



Kom på Integrationsfestivalen!

/Victoria

fredag 9 november 2012

USA i perspektiv



Nu när Martin Gelins bok om den kristna högern blivit nominerad till August-priset, kommer jag att tänka på några andra böcker om USA ur ett starkt kritiskt perspektiv. Först och främst har vi Chris Hedges Amerikanska fascister. den kristna högern på frammarsch från 2008. Den kan ses som en ren parallell till Gelins bok och visar sakligt och välskrivet hur den kristna högern nästlar sig in i många delar av samhället, och hur det påverkar allt från skolgång, via samhällsstruktur & sjukvård, till frågor som blivit kända även här i Sverige; t.ex. abortfrågan.

Michael Moore är mest känd för sina dokumentärfilmer. Bowling for Columbine belyste vapenproblematiken medan Fahrenheit 9/11 tog upphändelserna från 2001 och hur politiken formades efter händelserna. En av hans mest läsvärda böcker är Korkade vita män: och andra billiga svepskäl för tillståndet i nationen (2003) Den är en humoristisk odyssé över många olika frågor där han anser att politiken gått i minst sagt fel riktning. Den tar upp miljöfrågor, korruption, diskriminering, upprustning m.m.
Även Vem har snott mitt land (2004) tar upp ett antal frågor och rekommenderas.

Den tidigare lingvisten Noam Chomsky sadlade om och blev känd som samhällskritiker. Bland hans verk märks Hybris: USAs strävan efter global dominans(2004)- om makthunger; och Skurkstater: den starkares rätt i världspolitiken (2002)- som synar USAs inblandning i olika konflikter och landets brott mot internationella lagar. Det finns även fler böcker av Chomsky i vår katalog.

/Krister

fredag 2 november 2012

Kryp


Ibland kommer det böcker som känns så annorlunda och otroliga att man bara häpnar. Jag råkar vara svag för praktfulla fotoböcker. Kryp med foto av John Hallmén och text av Lars-Åke Janzon är en sådan , speciell bok. Skillnaden mot de flesta andra verk är de verkligt ingående bilderna, som ofta är tagna via mikroskop. Att på en helt uppslag visa ansiktet på en timmerman(en skalbagge i familjen långhorningar) ger en känsla av personlighet hos djuret i fråga. Den ser rentav hårig ut på bilden. Eller kolla upp viveln av släktet Dorytomus, som har en snabel som inte går av för hackor. Plötsligt ser man färger hos olika små varelser som  aldrig upplevs när man normalt sett möter dem ute i naturen.
       Men det är inte bara extrema ansiktsbilder. Vi får även se många arter i helfigur. Bilderna ackompanjeras av förklarande texter till en kanske ganska okänd värld

/Krister