fredag 18 februari 2011

Din guide till galaxen


Tycker du att stjärnhimlen känns oöverskådlig? Stirrar du på himlavalvet och önskar att du visste mer om vad som händer där ute? Vill du hålla reda på solars uppgång och stjärnors fall? Varför inte sätta dig med en astronomisk kalender?

Astronomisk kalender 2011  av Per Ahlin tar upp allt det som kan ses på den svenska stjärnhimlen under året. Uppgifter ges om var på valvet en planet kan ses under en viss tid på året- när på kvällen du bör titta för bästa observation, och givetvis också var i landet du har störst chans att se himlakroppen.
När det gäller stjärnfall finns beräkningar om när dessa uppträder i högre antal och om observation grumlas av månljus eller inte. Med andra ord hittas de flesta uppgifter som behövs för en lyckad rymdskådning.

Detta är dock inte allt. Eftersom boken även fungerar som almanacka ges detaljerade uppgifter om namnsdagar, solens upp & nedgång, månens position, stjärnbilder som syns tydligt m.m. För denna vecka (v.7) kan det t.ex vara läge att leta fram planeten Saturnus i jungfruns stjärnbild.

Sedan kompletteras all information med kartor över stjärnhimlen och en intressant astronomisk artikel. Så får vi en fullödig guide till det astronomiska året.

/Krister

1 kommentar:

 1. Du kan också använda ...

  http://www.google.com/sky/

  http://mo-www.harvard.edu/OWN/

  http://www.fourmilab.ch/homeplanet/

  http://www.pbs.org/seeinginthedark/explore-the-sky/your-sky-tonight.html

  SvaraRadera