fredag 18 februari 2011

Din guide till galaxen


Tycker du att stjärnhimlen känns oöverskådlig? Stirrar du på himlavalvet och önskar att du visste mer om vad som händer där ute? Vill du hålla reda på solars uppgång och stjärnors fall? Varför inte sätta dig med en astronomisk kalender?

Astronomisk kalender 2011  av Per Ahlin tar upp allt det som kan ses på den svenska stjärnhimlen under året. Uppgifter ges om var på valvet en planet kan ses under en viss tid på året- när på kvällen du bör titta för bästa observation, och givetvis också var i landet du har störst chans att se himlakroppen.
När det gäller stjärnfall finns beräkningar om när dessa uppträder i högre antal och om observation grumlas av månljus eller inte. Med andra ord hittas de flesta uppgifter som behövs för en lyckad rymdskådning.

Detta är dock inte allt. Eftersom boken även fungerar som almanacka ges detaljerade uppgifter om namnsdagar, solens upp & nedgång, månens position, stjärnbilder som syns tydligt m.m. För denna vecka (v.7) kan det t.ex vara läge att leta fram planeten Saturnus i jungfruns stjärnbild.

Sedan kompletteras all information med kartor över stjärnhimlen och en intressant astronomisk artikel. Så får vi en fullödig guide till det astronomiska året.

/Krister

torsdag 17 februari 2011

En dag, 20 år

Vissa böcker som man ser överallt tycker jag att man nästan blir lite avigt inställd till. Jag brukar tänka att om det är en riktigt bra bok, behöver verkligen marknadsföras så mycket då? En bok som jag tycker man har sett väldigt mycket den senaste tiden både i bloggvärlden, i bokhandlar och tidningar är En dag av David Nicholls.

I boken får vi följa Emma och Dexter som träffas och tillbringar en natt tillsammans, sista natten på universitetet den 15 juli 1988 när de är runt 20. Sedan får vi följa dem genom de efterföljande 20 åren med nedstamp den 15 juli varje år då vi får veta var de båda befinner sig och hur deras liv ser ut. Genom bokens gång står de mer eller mindre nära varandra. Bitvis följs deras livsvägar åt och bitvis lever de vitt skilda liv.

Det är en bok om vänskap och kärlek, om livsval och om att ångra sig. Jag tycker den är helt underbar. Jag skrattade och jag grät om vartannat och jag tror att det är en bok som kommer att följa med mig lång tid framöver.

På många sätt ger läsningen av boken lite nostalgikänslor. Trots att den bara beskriver Emma och Dexters liv och händelser under just den 15 juli varje år så lyckas Nicholls skildra samhället under de här åren. Händelser och fenomen som 90-talets kändiskultur, de första mobiltelefonerna, Internets frammarsch och bombdådet i Londons tunnelbana 2005 fladdrar alla förbi i boken. Hela sättet att bete sig och inställningen hos karaktärerna skildrar tiden då historien utspelar sig och jag tycker det är jätteroligt att uppleva hur författaren lyckas beskriva utvecklingen.

författarens hemsida kan man hitta en massa material som på en dvd skulle kallas ”extra material” som till exempel huvudkaraktären Emmas blandband. När jag surfar runt på sidan upptäcker jag dessutom att han också har skrivit manus till många av mina film- och tv-favoriter såsom Tess av d'Urberville, Shakespeare Retold: Much Ado About Nothing och några avsnitt av Kalla fötter.

Nicholls har också skrivit boken På vinst och förlust som har blivit film, med bokens originaltitel Starter for ten med James McAvoy i huvudrollen. Jag har inte läst boken än, men filmen tycker jag mycket om. Även En dag ska bli film med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna. Ska bli spännande att se!

Bonus:
När David Nicholls medverkade i litteraturprogrammet Babel på SVT så tipsade han om sina tre bästa kärleksromaner. Det är alltid roligt att få boktips från författare eftersom man genast börjar fundera på hur de böckerna kan ha påverkat författarens eget skrivande.

/Linda

onsdag 9 februari 2011

Hundar

’Hunden, människans bästa vän’ – visst har du hört den frasen? Hunden har varit människans följeslagare i drygt 11 000 år och det fascinerande är att alla olika raser har samma ursprung. De härstammar alla från en vargflock, som levde söder om Chang Jiang i Kina, för ca 15 000 år sedan. Genom åren har hunden varit en arbetskraft, en arbetskamrat och ett sällskap.

I västvärlden ger vi idag våra fyrfota vänner mänskliga drag och egenskaper och behandlar dem ofta som om de var våra små barn. (Jag tänker på det där ibland, när jag ser mina föräldrars hund vid varje måltid sitta på kökssoffan jämte pappa, med huvudet vilande på hans axel… För som pappa säger: ’Klart han ska ha en plats vid bordet! Han tillhör ju familjen!’.)

av Annika Falkenberg


På bibliotekets hundhylla Qdfja finns en mängd böcker om olika hundraser, träning, skötsel och uppfostran. Men du kan också hitta följande titlar :

av Maria Ekström

av Donna Roberts

 På andra sidan bokhyllan finner du böckerna: 

av Nadja Martinsson
 
av Anna Tillman

 /Marie

torsdag 3 februari 2011

Howard Pyle

Källa: http://www.alex.se/
Howard Pyle föddes i staden Wilmington i Delawere, USA, 1853. Hans mamma berättade mycket sagor och berättelser för honom och det var nog därifrån Pyles fick sitt intresse för böcker och bilder. Pyle var inte särskilt intresserad av en teoretisk utbildning och som 16-åring skickade föräldrarna honom till den belgiska konstnären Van der Weilen i Philadelphia, för att han skulle lära sig grunderna inom teckning och illustration.

När Pyle var 23 fick han med sin pappas hjälp jobb hos en tidskriftsförläggare i New York, som illustratör och författare och där blev han kvar i nästan 20 år. 1894 började han själv undervisa i teckning och 1903 startade han en egen konstskola i sin hemstad Wilmington. Intresset för konst tog Pyle till Italien 1911, men tyvärr blev han sjuk där och dog av en njurinfektion bara 58 år gammal.

Pyle var en erkänt skicklig illustratör och omtyckt författare. Han skrev och illustrerade flera berättelser skrivna för barn i olika tidskrifter, och han gav också ut en rad barnböcker som han även illustrerade. Pyle var mycket intresserad av historia, särskilt medeltiden, och många av hans berättelser var också historiska. Bland det sista han publicerade var serie i fyra delar om kung Arthur och dennes riddare. Men den bok som Pyle blivit mest förknippad med skrev han redan som 30-åring och det är Robin Hood.


En bra historia håller länge. Den tål att bli omstuvad, få detaljer ändrade och berättas om och om igen, och den hittar hela tiden nya lyssnare. En sådan historia är Robin Hood. För Pyle har inte hittat på berättelsen om mannen som vredesmod dödade och sedan lever som fredlös i Sherwoodskogen. Men Pyles version är den som kanske har blivit mest känd och är oftast den som avses när man talar om Robin Hood. Det är också den version som Maj Bylock återberättat i klassikerförlagets serie. Vill man veta mer om Robin Hood kan man läsa Dick Harrisons bok Mannen från Barnsdale, där författaren försöker reda ut vad som är sanning och vad som är myt.

Robin Hood finns som sagt i många olika versioner, den senaste jag sett i bokform kom i slutet på förra året och är marknadsförd som en bilderbok; Robin Hood av Mauri Kunnas. Den är väldigt charmig, även om jag personligen tycker den varken är renodlad bilderbok eller kapitelbok.


Det har inte bara skrivits om Robin Hood, genom åren har det gjorts en uppsjö olika filmer om hjälten i grönt. Vem har inte sett Disneys version (’Hon är säker, gamla Bettan!’) eller Mel Brooks parodi ’Robin Hood – karlar i trikåer eller Kevin Costners ’Robin Hood – tjuvarnas konung’ (filmmusik med Bryan Adams). Förra året kom det också en ny Robin Hood film med Russel Crowe, som fokuserar på hur Robin blev Robin Hood.

/Marie

onsdag 2 februari 2011

Topplistor för 2010

Idag har jag roat mig med att ta fram listor över de mest utlånade boktitlarna på huvudbiblioteket under 2010. Jag trodde att jag visste på ett ungefär vilka titlar som skulle ligga i topp, men det blev en del överraskningar. Som med all statistik, får man komma ihåg att resultatet beror på vad man frågar efter. (Till exempel har en del titlar flera exemplar, som generar fler utlån och då hamnar också den titeln högt upp på listan.)

Hur såg då topp 5 ut på romaner respektive faktaböcker? Jo, så här:

Romaner (antal utlån inom parantes)
1. Sommardöden, av Mons Kallentoft (93)
2. Fyrvaktaren, av Camilla Läckberg och Blodläge, av Johan Theorin (76)
3. Frostnätter, av Arnaldur Indridason (71)
4. Till dess din vrede upphör, av Åsa Larsson (70)
5. Den dubbla tystnaden, av Mari Jungstedt (68)

Faktaböcker (antal utlån inom parantes)
1. Naxwaha iswiidhishka oo ku qoran af-soomaali = Svensk grammatik på somaliska, av Åke Viberg (36)
2. Körkortsboken, av Lars Gunnarsson , När barnet lagt sig, av Michael Nyqvist och Svenskt-Somaliskt lexikon (24)
3. Samhällsvetenskapliga metoder, av Alan Bryman , Hjärnkoll på vikten, av Martin Ingvar och Jorden de ärvde, av Björn af Kleen (22)
4. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, av Ann Heberlein (21)
5. Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor, av Inger Edelfeldt (20)


En bok jag definitvt förväntade mig att se högt upp bland faktaböckerna, var Körkortsboken. Den får vi ofta frågor på i informationsdisken! Jag trodde också att Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann skulle hamna högt bland romanerna, ja till och med toppa listan. Men den kom inte förrän på delad 7:e plats, med 62 utlån.

Hur många av topplistornas böcker har du läst?

/Marie