fredag 19 december 2014

En spökhistoria vid jul


Charles Dickens klassiker En Julsaga (A Christmas carol, 1843) (alt. titel: En spökhistoria vid jul) är kanske den mest kända sagan med jultema som gjorts. Författaren skrev den för att betala en skuld, och den blev snabbt en stor succé.

Huvudpersonen Ebenezer Scrooge är en grinig snåljåp och ensamvarg som driver en lånefirma. Till sin hjälp har han bokhållaren Bob Cratchitt, och har blivit ganska så rik. En kväll får han besök av sin före detta kompanjon Marleys vålnad som varnar honom för att om han inte ändrar sitt giriga beteende kommer det att gå illa. Nästföljande kvällar får han besök av tre andar:

Den första anden är gångna julars ande som tar med honom till hans barndom för att visa glada jular där han själv var lycklig.

Den andra anden visar jularna nu och tar med Scrooge till den underbetalde bokhållarens fattiga hem, där yngsta sonen, Lille Tim, är svårt sjuk och kommer att dö om han inte snart får vård.

Tredje natten kommer så kommande julars ande. Tim dör, och Scrooge blir bortglömd och kommer inte att sörjas av någon. När han ser sitt namn på en gravsten blir han en bättre människa. Slutscenerna har sedan blivit klassiska- men det gäller ju för övrigt hela historien.

Många filmatiseringar och teateruppsättningar ha gjorts av den. Till de mest kända hör Disneyversionen, , Mupparnas julsaga och filmmusikalen Scrooge från 1970 med Albert Finney i titelrollen och Alec Guinness som Marleys vålnad. Vi har denna julsaga i flera versioner. Se här

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar