fredag 21 november 2014

Frimärken


Bland våra nyinkomna titlar märks Facit special 2015. Facit är en regelbundet återkommande bok som tar upp de frimärken som ges ut i de nordiska länderna som i det här fallet är 9 eftersom Grönland, Färöarna Åland och Danska jungfruöarna alla ger ut egna frimärken. Även om intresset för frimärkssamlande gått ner så är det fortfarande en hyfsat stor hobby. Vill man leta sig utanför Norden finns Michel-katalogerna för olika världsdelar. även dessa kommer ut mycket regelbundet.

Om man nu vill börja med filateli så finns bl.a Första frimärksboken (1992) av Knut Norborg, vilken först och främst riktar sig till barn och unga och Allemans bok om frimärken (1983) av Jan Gabrielsson, som riktar sig till en vuxen publik. Dessa har några år på nacken men håller ännu.  Det ges inte ut jättemycket litteratur i ämnet längre, vilket är synd för det är en trevlig och allmänbildande hobby. En bra filatelistisk tidskrift finns dock som tar upp både nytt och gammalt. Filatelisten kommer med ca 7 nummer per år och sparas hos oss i något år. I sammanhanget bör också nämnas frimärkets dag som uppmärksammas på biblioteket en gång varje höst.

/Krister

2 kommentarer:

 1. Hej, skulle inte ni kunna ge lite boktips inför jul? Vill få lite julstämning men vet inte vad jag ska läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ursäkta att ditt svar har dröjt! Tänker du på julböcker med recept, pyssel, hantverk etc? Eller på spännande deckare? Eller på böcker som utspelar sig under julen?

   /Marie

   Radera