tisdag 30 september 2014

Vardagskemi


Ett av våra temata den här veckan är vardagskemi. När jag tänker på vardagskemi så tänker jag bland annat på de tillsatser som förekommer i vår mat. Det handlar om en massa s.k. e-nummer. det är färgämnen, konserveringsmedel, smakförstärkare, syror m. För den som vill veta vad ett nummer står för kom det ut en bok för 10 år sedan som är en utmärkt guide till dessa ämnen. I E-nummerboken av Orla Zinck och Torben Hallas-Möller gås alla medel igenom och presenteras i nummerordning.
Slår jag t.ex. upp nr E321 får jag veta att det är en antioxidant som heter Butylhydroxitoulen (BHT), vidare kan jag läsa om dess funktion, ev. påverkan på hälsan och vad ämnet får användas i.
Vidare finns en bra lista med ordförklaringar. Den borde alltså vara bra att ha med vid nästa storhandling.

/Krister

Nyinkommet


Här är ett axplock av vad biblioteket köpte under September månad:










Därför hoppar jag, av Naoki Higashida










Norrut åker man för att dö, av Ida Linde










Hur ska det går för Pinnebergs?, av Hans Fallada










Mamma, pappa, pengar: en ekonomihandbok för föräldrar, av Johanna Ögren & Jenny Rosander Ney










Den döende kommunismen, av Wolfgang Hansson










Optiska illusioner, av Gareth Moore










Och natten viskade Annabel Lee, av Bruno K. Öijer










Morsarvet, av Christina Granbom










Människor som ljuger, av Malin Isaksson










Liv och död på Skogskyrkogården, av Nils Carmel

/Marie

tisdag 23 september 2014

Vintage

Jag var och tittade på hylla Qcb, eller Hemmets vård som den också heter. Där vi har böcker om bland annat heminredning och slogs av att det finns en liten trend. Den trenden stavas vintage. Ordet vintage har kommit att bli ett samlingsnamn för allehandating av god kvalité med ett retroperspektiv. Inom heminredning är det främst möbler och mönster från förr och hur de kan återanvändas för att skapa en riktig nostalgikänsla. Ett par av böckerna på hyllan är



Andra böcker med med vintage inspiration är
 



/Marie

fredag 19 september 2014

Att överleva 70-talet


Jag gillar lagom långa biografier. Att gräva ner sig i en 400-sidig bok med alla detaljer om en artists liv och leverne är inte riktigt min grej. Däremot kan jag tycka att sisådär 20 sidor, skrivna av en insatt journalist kan vara spännande. Tyvärr kommer det inte ut så många bra böcker av den typen. Nu har det dock kommit en sådan. Det handlar om intervjuer med ett antal rockhjältar från 70- och 80-talen som berättar om rykten, skandaler och annat som man vill veta. Keep yourself alive: den galna jakten på 70-talets rockhjältar av Petter Karlsson & Sören "Sulo" Karlsson presenterar ett antal artister från förr. Undertiteln är lite missvisande för flera av artisterna var mer aktiva under 80-talet. Artister som förekommer är t.ex. Paul Carrak från Squeeze och Mike & the Mechanics, Robert Wyatt & Tom Robinson. Vi får läsa om Genesis, The Clash, Black Sabbath m.m. Med boken följer även en skiva med nya versioner av artisternas gamla hits.

/Krister

tisdag 16 september 2014

Böljelek, av Johanna Limme och Martin Palmqvist

När jag tittar på de senaste månadernas läsning, inser jag att det har blivit ganska många historiska deckare för min del. Den senaste i raden är Böljelek av Johanna Limme och Martin Palmqvist.


Böljelek utspelar sig 1897 i Karlshamn, Blekinge. 12 dagar innan kungen ska komma på officiellt besök till Karlshamn, hittas ett dött spädbarn med talet 13 skrivet i pannan. Då man bara ett par dagar tidigare hittade en död sjöman med talet 13 skrivet i pannan, inser stadens ledande män att något är i görningen. Borgmästaren skickar bud efter kyrkoherde Simon Eldfeldt, då Simon är känd för att vara bra på siffror och att lösa gåtor. Man hoppas att Simon ska kunna hitta den som dödat barnet och sjömannen, helst innan kungen kommer….

Jag tycker Böljelek var en riktigt charmig deckare. Faktiskt har jag redan läst del två, Strömkarlen, och reserverat del tre -  Körkarlen. Det är bara en sak som irriterar mig, men jag vet inte om jag ska prata om det här. Jag vill ju inte avslöja för mycket om du inte har läst boken....

/Marie

fredag 12 september 2014

En betydelsefull blasfemiker


Blasfemi har förekommit länge, lika länge som det funnits starka kyrkor som bestämmer vad människor ska tro. I vår värld blir det inte längre särskilt uppmärksammat om någon pratar illa om kyrkan eller går emot dess världsbild. Annat var det i Rom på 1600-talet. Enligt kyrkans syn var jorden världens medelpunkt och solen, stjärnorna och månen kretsade runt omkring- just som gud hade skapat världen. Men denna geocentriska världsbild skulle utmanas...

Utanför Florens bodde en astronom och vetenskapsman som i sina undersökningar kommit fram till att detta inte kunde stämma. Snarare var det så att solen borde vara centrum och jorden kretsar kring den. Han förespråkade alltså den heliocentriska världsbilden. Att lägga fram detta gillades ej av kyrkan som anklagade honom för att vara kättare. Han hette naturligtvis Galileo Galilei och kom att bli mycket betydelsfull för den framtida vetenskapen. I boken När jorden stod stilla: Galileo Galilei och hans tid (2007)  av Atle Naess får vi möta denne vetenskapsman och även få en inblick i den tiden, det samhälle och det sammanhang han levde i. Det var inte första, och verkligen inte sista, gången som tro och vetande stod mot varandra.

/Krister


tisdag 9 september 2014

Glennkill, av Leonie Swann

Både jag och min kollega Laine är förtjusta i 'udda' böcker; böcker med en historia eller ett upplägg som skiljer sig från mängden. (Se till exempel Bröderna Sisters, Klappa händer små och Dit jorden vill.) I somras läste jag just en sådan bok, Glennkill av Leonie Swann, där en fårhjord spelar huvudrollen och löser en deckargåta.


En morgon hittar fåren herden George Glenn livlös i fårhagen. Han har en spade genom magen och fåren förstår att han är död. Så småningom dyker andra männsikor upp och upptäcker de också att George är död. Men vem dödade honom? Det vill fåren veta, särskilt Miss Maple. Fåren diskuterar sinsemellan och försöker tolka bybornas beteende, vilket inte alltid är det lättaste - människorna beter sig så konstigt! De pratar också om saker fåren inte förstår, och det verkar som om saker som hände för flera år sedan hänger ihop med det som händer nu. Så fåren fortsätter att spionera och Miss Maple fortsätter att ställa frågor.

/Marie

tisdag 2 september 2014

Nyinkommet: DVD


Det visade sig när jag letade, att vi inte köpte några ljudböcker under augusti. Därför kommer nu bara DVD filmer:






/Marie