torsdag 24 juli 2014

Den bittra pajens sötma, av Alan Bradley

Jag har alltid varit svag för pusseldeckare, Ellery Queen och Dorothy Sayers är favoriter i bokhyllan. Nu i helgen läste jag en nyskriven pusseldeckare som var riktigt bra, Den bittra pajens sötma av Alan Bradley.


Flavia de Luce är 10 år gammal och bor med sin pappa och två äldre systrar på familjens stora släktgods. Flavias mamma försvann på en resa redan när Flavia var liten och hennes pappa ägnar all sin tid åt sina älskade frimärken. Flavias tid fördelas mellan att föra krig mot sina systrar och ägna sig åt kemiska experiment (ibland kombineras de två...).

Lugnet i huset störs en dag när man hittar en död fågel utanför köksdörren. Den har ett frimärke spetsat på näbben och Flavias pappa blir väldigt upprörd när han ser den. Tidigt nästa morgon snavar Flavia över en döende man i köksträdgården. Vem är han och hur dog han? Det vill polisen gärna veta, men de uppskattar dock inte Flavias intresse för fallet. Det bryr sig inte Flavia om, det här är det mest spännande som någonsin hänt henne och hon bestämmer sig för att lösa fallet åt polisen.

Flavia är en väldigt charmig och smart huvudperson. Jag ser fram emot att läsa fler berättelser om henne!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar