fredag 21 mars 2014

Mästaren


Bland våra nyinkomna titlar finns en bok av Michail Bulgakov. Djävulens vändkrets innehåller 10 berättelser som utspelar sig i 1920-talets Moskva, åren efter revolutionen. På baksidan kan man läsa hur djävulens svans piskar den mystiske besökarens eller den hotfulle tjänstemannens kappa. Det lockar verkligen till  läsning, men jag kommer direkt att tänka på Bulgakovs stora mästerverk. Mästaren och margarita kom ut i slutet av Bulgakovs liv och får sägas vara ett av allra 1900-talets främsta verk. Precis som i de små berättelserna i Djävulens vändkrets, spelar djävulen en stor roll, som metafor, som den som för handlingen vidare och som en kritik mot regimen.

Boken börjar med två medlemmar ur stadens litterära samfund som diskuterar guds och jesus existens. En tredje part, som kallar sig herr Woland, blandar sig i och hävdar att han själv var med när jesus korsfästes. Han kan detaljer ur de bägge männens liv och förutsäger dessutom att en av dessa män ska komma att halshuggas av en kvinna inom 24 timmar. Mycket riktigt- mannen halkar på spårvagnsspåret och blir överkörd av spårvagnen som har en kvinnlig förare.Sedan fortsätter första delen av boken med ett fleratal egendomliga händelser som t.ex. Satans magiska show.

I andra delen av boken möter vi Margarita- Djävulens kvinna som får ett erbjudande om att få bli en häxa med övernaturliga krafter; och sedan bli en del av djävulens maktövertagande. Det hela får dock en oväntad vändning.

Boken har tolkats på lite olika sätt- ibland som ett svar på den ateistiska propaganda som florerade i Moskva, och ibland som att djävulen var allestädes närvarande i samhället och livet. I vilket fall är det en omväxlande, händelserik bok som lätt skulle platsaupp på min topp 10-lista över 1900-talets bästa böcker.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar