fredag 3 januari 2014

Favoriter 2013


Eftersom natur och miljö är ett av mina specialintressen kommer mina favoriter från det gångna året från det ämnesområdet. Utan inbördes ordning rekommenderas följande:


Arne Müller Smutsiga miljarder 

Journalisten Müller har grottat ner sig i gruvpolitiken i Sverige. Han har pratat med människor som drabbats av miljöproblem i samband med nedlagda gruvor och experter från bl.a. Bergstaten som beviljar tillstånd för gruvbrytning och prospektering. Han visar på stora miljökatastrofer, bolag som med tveksam ekonomi lämnar kvarstora problem m.m. En viktig bok som visar på ganska mänga negativa konsekvenser av ökad brytning.

Frans de Waal Bonobon och tio guds bud

De Waal är primatforskare och forskar på dvärgschimpansers (bonobos) beteende. Denna bok tar upp ämnen som moral och altruism som även verkar finnas hos dvärgschimpanserna och kopplar samman det med bl.a religion. Mycket intressant bok.


Ur regnskogens skugga: Daniel Rolander och resan till Surinam

Daniel Rolander var en av Linnés mer okända lärjungar. I den här boken utges utdrag ur hans stora dagbok från expeditionen, vilken aldrig blev utgiven. Den kompletteras med vackra färgfoton och en essä av James Dobreff.

Torleif Ingelög Skatter i vått och torrt: biologiska samlingar i Sverige

En rikt illustrerad översikt över museers och andra samlingar skapad för att ge både allmänheten och forskare en bättre inblick i vad som finns att tillgå.

Nationalnyckeln: Tagghudingar & svalgsträngsdjur

Som vanligt när det gäller Nationalnyckeln så är det en högklassig översikt över en grupp djur eller växter. Tyvärr kommer bara en del till innan nyckeln blir helt digital.

Felix Heintzenberg Nordiska nätter 

 En fotobok om vad naturen i Skandinavien har att erbjuda nattetid.

 Mattias Klum Världar av liv

Klum sammanfattar sina expeditoner och sitt naturfotografiska liv med en bok som främst blir en fotobok, gjord för att visa det estetiska i världen. Djur och miljöer från Galapagos, Afrikas savanner, Borneo, Sverige och olika korallrev förenas i ett fint praktverk.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar