fredag 31 januari 2014

Bandy


Bland de lokala idrottsföreningarna får väl bandylagen räknas till de klart mest framgångsrika. En del bandylitteratur har givetvis även nästlat sig in i vårt bestånd.

Arne Argus 100 Bandyfinaler (1998) är precis vad det låter som- intressanta fakta om dessa finaler.
Bandy i 100 år (2002) av samma författare är lite bredare

Per Fosshaugs bok Per Fosshaug (2007) berättar historien om en person som vigt sitt liv åt sporten.

Ur lokalt perspektiv finns en högintressant bok: Bandysportens gyllene sekel : Katrineholm var bandyns Mecka : [ett kulturepos för Katrineholm-Flen-Vingåker-regionen med grannskapen västra Nyköping och norra Finspång] av Erik Östdal Gustavsson. Boken kom 2009 och är den mest ingående översikten över de lokala klubbar som finns och funnits. Ett stycke viktig lokalhistoria.

Detta var bara ett axplock av vår litteratur som på ett eller annat sätt berör den sport som Katrineholm förknippas mest med.

/Krister

tisdag 28 januari 2014

Amigurumi

För några år sedan var amigurumis väldigt populära, kommer du ihåg dem? Amigurumi är japanska och betyder virkade eller stoppade leksaker. Ofta föreställer amigurumin ett djur men den måste inte vara det.

Just när fenomenet slog igenom, fanns det inte så många böcker med amigurumi idéer, men sen dess har vi fyllt på i hyllorna. Jag gillar att titta i dessa böcker och förundras och förtjusas över dessa söta och fiffiga små figurer.



Virka roliga amigurumis, av Mia Bengtsson

Letar du på ordet amigurumi i bibliotekskatalogen syns dock inte alla relevanta titlar. Problemet är att ordet inte används i sökfälten som katalogen använder. De titlar som syns har ordet i sin titel och är en bra utgångspunkt. Sedan rekommederar jag att du går direkt till handarbetshyllan (Qcca) och tittar där. Där finns nämligen flera spännande titlar med olika amigurumiprojekt, t.ex.:

100 blommor att sticka & virka, av Lesley Stanfield


Virkade kakor, av Jennie Olsson
Vidgar du sedan intresset till 'skapa-söta-små-figurer', finns det det på sömnadshyllan (Qccc) spännande titlar som:

Sy monster!, av Fiona Goble
Filtisar, av Nelly Pailloux
Eller varför inte nålfilta söta små hundar?

Ulliga gulliga hundar, av Sinco
Lycka till!

/Marie

PS Förra året skrev Veronica om zombiefiltisar i Bubblan i Bibblan, söta små figurer det också.

onsdag 22 januari 2014

Black sheep av Susan Hill

Jag vet att 2014 bara är drygt tre veckor gammalt, men jag är beredd att redan nu utnämna årets bok! Jag läste den i helgen, och den heter Black sheep av Susan Hill.


 Susan Hill har skrivit böcker i många år och hon kan sitt hantverk. Jag har läst någon av hennes deckare men inte varit så förtjust i själva handlingen, även om den var skickligt berättad. Däremot är jag mycket förtjust i Hills vanliga romaner. Black sheep är en kort historia, endast 135 sidor, men på de sidorna hinner Hill levandegöra en tragedi som stannar hos läsaren långt efter det att boken är slut.

Byn Mount of Zeal är en gruvby och husen är byggda på sluttningarna ner mot gruvingången, ungefär som en amfiteater. Här bor familjen Howker; man, hustru, tre vuxna söner, en nästan vuxen dotter och så sladdisen Ted. De vuxna männen i huset arbetar alla i gruvan, man äter och sover i skift, medan fru och dotter sköter hemmet och markservicen. Det är ett slitsamt liv, det är hustrun Evie den första att tala om. Men så har det alltid varit, och det är ett hedersamt och ärligt liv. Det finns ingenting som skvallrar om att familjen Howker står inför radikala förändringar. Men deras invanda och trygga verklighet kommer att krossas fullständigt.

Det är så hemskt, och det är så bra. Som läsare är jag där, vartenda steg familjen tar spelas upp inför mina ögon och jag ser hur hemskt det kommer att bli men det finns inget jag kan göra mer än fortsätta läsa…

/Marie

fredag 17 januari 2014

Vägvisare till natthimlen


För alla amatörastronomer har det nu kommit en Vägvisare till natthimlen (författare Philippe Henarejos) Innehållet kan till viss del även hittas i Astronomisk kalender, men det här är inte en händelsekalender för året utan guidar på ett lättfattligt sätt till olika stjärnbilder, deras läge på himlavalvet, månens faser, planeterna och vilken teknik man kan använda sig av m.m.
En liten, behändig och innehållsrik bok.

/Krister

onsdag 15 januari 2014

Sörmlandsbygden 2014 är här!


Sörmlandsbygden 2014


SÖRMLANDSBYGDEN 2014
Sörmlandsbygden är som alltid en spännande och innehållsrik publikation från Sörmlands Hembygdsförbund. I år innehåller årsskriften artiklar om kvinnor på Julita gods och deras arbete, Mått-Johansson, världens exaktaste man, om Centralbygder och odlingslandskap, vad en brudkista kan berätta, om pop- och rockmusik i Eskilstuna bl a med Kent i förgrunden samt mycket mer. Särskilt fastnar jag för artikeln om ”Gnällbälte och hovspråk” där Bengt Nordberg belyser det s k gnällbältet i V Sörmland och det finare hovspråket som talas i Nyköpingstrakten påverkat av huvudstaden, adelns och ämbetsmännens språk.

/Per-Olof Millberg

tisdag 14 januari 2014

Sekter

Förra året såg jag en dokumentär på TV, med före detta medlemmar i den amerikanska gruppen Folkets Tempel (Peoples Temple). Gruppen grundades som en kristen frikyrka 1954 av den karismatiske Jim Jones och var tänkt att sprida ett socialistiskt tankesätt i det fördolda. Man sade sig vara öppen för alla, oavsett ras och växte genom ihärdigt arbete och värvning. Deltagarna i dokumentären berättade hur gruppen blev mer och mer kontrollerande och om arbetet med Jonestown i Guyana. Katastrofen kom 1978 med ett massjälvmord, startat av Jim Jones själv. Drygt 900 personer dog, både barn och vuxna.

Det var fascinerade och skrämmande att höra personerna i dokumentären berätta om livet i gruppen. Har man inte varit med om det själv, tror jag det är svårt att förstå hur man kan överlåta kontrollen av sitt liv, så totalt på andra människor.

På biblioteket finns det flera böcker om olika sådana här grupper. De flesta blir placerade under Moderna religionsbildningar.  Bland annat finns där

 Att leka med elden av Karl-Erik Nylund
 
Att vinna en tro och förlora sig själv av Anders Haag 

 Manipulering pågår

/Marie

fredag 10 januari 2014

Frihetskämpar


Hrant Dink, Rita Mahatmo Chamar, David Kato Kisule. Känns namnen igen? Inte? Men om jag istället nämner Raoul Wallenberg, Harald Edelstam och Dawit Isaak så kommer ni kanske på rätt spår. I boken 101 historiska hjältar av Ola Larsmo och Brian Palmer presenteras personer som kämpat mot förtryck och för mänskliga rättigheter. Varje hjälte får en 3-4 sidor och urvalet kommer från hela världen, t.ex. Turkiet (Dink), Nepal (Mahatmo Chamar) och Uganda (Kisule) De flesta har varit aktiva under 1900-talet och 2000-talet men bl.a Franciskus av Assisi som levde 1182-1226 är ett av undantagen.

En trevlig uppslagsbok där man kan göra små nedslag och välja vem man vill fördjupa sig i.

/Krister

fredag 3 januari 2014

Favoriter 2013


Eftersom natur och miljö är ett av mina specialintressen kommer mina favoriter från det gångna året från det ämnesområdet. Utan inbördes ordning rekommenderas följande:


Arne Müller Smutsiga miljarder 

Journalisten Müller har grottat ner sig i gruvpolitiken i Sverige. Han har pratat med människor som drabbats av miljöproblem i samband med nedlagda gruvor och experter från bl.a. Bergstaten som beviljar tillstånd för gruvbrytning och prospektering. Han visar på stora miljökatastrofer, bolag som med tveksam ekonomi lämnar kvarstora problem m.m. En viktig bok som visar på ganska mänga negativa konsekvenser av ökad brytning.

Frans de Waal Bonobon och tio guds bud

De Waal är primatforskare och forskar på dvärgschimpansers (bonobos) beteende. Denna bok tar upp ämnen som moral och altruism som även verkar finnas hos dvärgschimpanserna och kopplar samman det med bl.a religion. Mycket intressant bok.


Ur regnskogens skugga: Daniel Rolander och resan till Surinam

Daniel Rolander var en av Linnés mer okända lärjungar. I den här boken utges utdrag ur hans stora dagbok från expeditionen, vilken aldrig blev utgiven. Den kompletteras med vackra färgfoton och en essä av James Dobreff.

Torleif Ingelög Skatter i vått och torrt: biologiska samlingar i Sverige

En rikt illustrerad översikt över museers och andra samlingar skapad för att ge både allmänheten och forskare en bättre inblick i vad som finns att tillgå.

Nationalnyckeln: Tagghudingar & svalgsträngsdjur

Som vanligt när det gäller Nationalnyckeln så är det en högklassig översikt över en grupp djur eller växter. Tyvärr kommer bara en del till innan nyckeln blir helt digital.

Felix Heintzenberg Nordiska nätter 

 En fotobok om vad naturen i Skandinavien har att erbjuda nattetid.

 Mattias Klum Världar av liv

Klum sammanfattar sina expeditoner och sitt naturfotografiska liv med en bok som främst blir en fotobok, gjord för att visa det estetiska i världen. Djur och miljöer från Galapagos, Afrikas savanner, Borneo, Sverige och olika korallrev förenas i ett fint praktverk.

/Krister

torsdag 2 januari 2014

Favoriter 2013

Vilka romaner och faktaböcker lånades ut mest under 2013? Det ska jag avslöja nu (antal lån inom parentes).

Romaner


2. Kaffe med rån, av Catharina Ingelman-Sundberg (53)
3. En man som heter Ove, av Fredrik Backman (47)
4. Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen, av Jonas Gardell (42)
5. Fjärilseffekten, av Karin Alvtegen (41)
6. Levande och döda i Winsford, av Håkan Nesser (38)
    Den lyckligaste dagen, av Nora Roberts (38)
7. Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken, av Jonas Gardell (36)
    En välbevarad hemlighet, av Kate Morton (36)
8. Liknelseboken, av Per Olov Enquist (35)
    Femtio nyanser av frihet, av E. L. James (35)
    Analfabeten som kunde räkna, av Jonas Jonasson (35)
9. Dandy, av Jan Guillou (34)
    Små citroner gula, av Kajsa Ingemarsson (34)
    Femtio nyanser av mörker, av E. L. James (34)
10. Livet efter dig, av Jojo Moyes (33)
    Gustavs grabb, av Leif G. W. Persson (33)

Deckare


2. Du går inte ensam, av Mari Jungstedt (81)
3. Gideons ring, av Carin Gerhardsen (78)
    I farans riktning, av Viveca Sten, (78)
4. Fjällgraven, av Michael Hjorth (73)
5. Hennes iskalla ögon, av Carin Gerhardsen (70)
6. Den sista akten, av Mari Jungstedt (67)
7. Helgonet, av Carin Gerhardsen (58)
    Vattenänglar, av Mons Kallentoft (58)
8. Död i skugga, av Anne Holt (51)
    Dans på glödande kol, av Anna Jansson (51)
9. I stundens hetta, av Viveca Sten (49)
10. Hus vid världs ände, av Åke Edwardson (45)
    Det fjärde offret, av Mari Jungstedt (45)

 Faktalitteratur


2. Jag är Zlatan, av  David Lagercrantz (LL upplaga) (35)
3. Jag är Zlatan Ibrahimovi´c, av David Lagercrantz (orginal upplaga) (27)
    Körkortsboken (27)
4. Naxwaha iswiidhishka oo ku qoran af-soomaali = Svensk grammatik på somaliska, av Åke Viberg (26)
5. Tillbaka till minnena, av Måd Olsson-Wannefors (24)
    Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz, av Göran Rosenberg (24)
6. Jag vill ju vara fri, av Annika Persson (22)
    Bara en dotter, av Sarita Skagnes (22)
7. När ljuset släcks, av Magnus Hedman (21)
    Konsten att vara kvinna, av Caitlin Moran (21)
    Qawa'id al-lughah al-suwidiyah = Svensk grammatik på arabiska, av Åke Viberg (21)
8. Handbok i kvalitativ analys (20)
    Den kvalitativa forskningsintervjun, av Steinar Kvale (20)
    Språkporten, av Monika Åström (20)
9. Kitab rukhsah qiyadat al-sayyarah bi-al-lughah al-'arabiyah = Körkortsboken på arabiska, av Ibrahim Nazar (19)
    Taxiboken - en taxiförarlegitimation (19)
    Svensk grammatik, av Åke Viberg (19)
10. Africa (18)
    Stadsvandringar i Katrineholm, av Cecilia Björk (18) 

(Vi har valt att sära på romaner och deckare, annars hade roman toppen bestått nästan enbart av deckare.)

/Marie